9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCele mai toxice fructe şi legume

Cele mai toxice fructe şi legume

Un studiu citat de presa britanică ar trebui să îi pună pe gânduri pe vegetarieni după ce s-a constatat că organismul are nevoie de grăsimi pentru a funcţiona la parametrii corespunzători. Desigur, doar anumite alimente grase trebuie consumate şi într-o doză anume.

Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizaţia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse, notează huffingtonpost.com. Folosind informaţiile puse la dispoziţie de Departamentul american al agriculturii, referitoare la urmele de pesticide depistate în 48 de fructe şi legume, EWG a publicat Ghidul anual al fructelor şi legumelor ce conţin pesticide. Reziduri de pesticide au fost depistate în cazul a două treimi din fructele şi legumele testate, merele fiind în fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv. “Premiza este că oamenii nu vor să mănânce pesticide împreună cu fructe şi legume. De aceea continuăm să le spunem cumpărătorilor despre produsele chimice folosite în agricultură şi care apar în fructe şi legume, pentru a le da posibilitatea să mănânce sănătos”, declară Ken Cook, preşedintele şi cofondatorul EWG.

Cei care critică organizaţia neguvernamentală EWG se tem că lista fructelor şi legumelor contaminate va determina consumatorii să nu mai cumpere aceste produse. Lista produselor curate, care cuprinde produsele ce nu conţin pesticide, poate influenţa deciziile luate la cumpărături. “Noi vă spunem să mâncaţi fructe şi legume, dar, ştiind care sunt cele care au o concentraţie mai mare de pesticide, puteţi opta pentru variantele organice, dacă sunt disponibile sau vi le permiteţi sau puteţi să folosiţi lista produselor curate”, explică Sonya Lunder, analist în cadrul EWG.

1. Merele – Acest fruct ocupă prima poziţie din acest clasament. Aproape toate mostrele (99%) conţineau cel puţin un tip de pesticide.

2. Piersicile – Cel puţin un tip de pesticide a fost identificat în 98% din piersicile supuse testelor.

3. Nectarine – Un procent de 97% din toate exemplarele de nectarine ­importate în SUA şi analizate de EWG conţineau cel puţin un tip de pesticid.

4. Căpșună – La fel ca în cazul roşiilor cherry, într-o singură căpşună au fost depistate 13 tipuri diferite de pesticide.

5. Strugure – O singură boabă de strugure conţine 15 pesticide.

6. Ţelina ocupă locul al şaselea în clasamentul din 2015.

7. Spanac – Frunzele sale verzi au coborât pe locul şapte anul acesta, de pe poziţia a şasea, ocupată anul trecut.

8. Gogoşar – Un număr de 15 pesticide au fost depistate într-un singur gogoşar.

9. Castraveţii – Nu foarte multe s-au schimbat în privinţa castraveţilor, aceştia rămânând pe aceeaşi poziţie ca în clasamentul de anul trecut.

10. Roşii – O singură roşie conţine 13 tipuri diferite de pesticide.

11. Mazăre – O singură mostră conţine 13 tipuri diferite de pesticide.

12. Cartof – S-a descoperit că un cartof obişnuit conţine o importantă cantitate de pesticide, raportată la greutate.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă