4.7 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. Medicii ameninţă din nou cu proteste, în scandalul gărzilor

EXCLUSIV. Medicii ameninţă din nou cu proteste, în scandalul gărzilor

Medicii şi organizaţiile sindicale care îi reprezintă sunt din nou pe punctul de a declanşa o revoltă în sistem, după ce Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică, până pe 29 septembrie, proiectul pentru plata gărzilor.

Citeşte şi: Încă un medic român, mort la datorie. Sistemul sanitar, un pericol

Doctorii din sistemul public vor fi obligaţi să facăe gărzi, pentru care vor primi o remuneraţie calculată la salariul de bază din 2009 și nu vor avea dreptul să negocieze câte ore vor munci în plus în spitale, se arată în noul ordin, publicat vineri pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Documentul este catalogat de medici drept o “abureală” şi o “ţeapă”, care le va îngrădi şi mai mult activitatea. Aceştia spun că, prin noul act normativ, şefii de secţii şi directorii de spitale vor avea o putere mult mai mare asupra personalului medical care face gărzi, putând impune condiţiile de lucru şi plata acestora după bunul plac, sub ameninţarea sancţiunilor disciplinare.

Citeşte şi: 87% dintre medici refuză gărzile suplimentare dacă nu le sunt acordate toate drepturile

„Refuzul medicilor de a respecta programul de lucru, de a acorda consultații interdisciplinare și de a respecta graficele de gărzi întocmite lunar de conducerea secțiilor, serviciilor medicale, laboratoarelor și a compartimentelor și aprobate de conducerea unității sanitare, conform contractului individual de muncă de bază de la normă și a contractului individual de muncă cu timp parțial, acolo unde este cazul, constituie abatere disciplinară”, se stipulează într-unul din articolele noului document lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

Deputatul Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul de Urgenţă din Iaşi, a declarat pentru România Liberă că  autorităţile au şi la ora actuală toate pârghiile legale pentru a plăti corect gărzile suplimentare, dar ori nu vor, ori nu ştiu. „Există ordin de ministru, există Ordonanţa 20, există Constituţia României – care spune foarte clar la Articolul 42 că munca forţată este interzisă! – există Codul Muncii, există Directiva 88/2003 a Comisiei Europene, ele trebuiau aplicate de pe 1 august. Deci actele normative în vigoare permit ca toate, dar absolut toate revendicările să fie puse imediat în aplicare”, susţine Tudor Ciuhodaru. Doctorul deputat consideră că, prin noile modificări, medicii “vor face cum au chef baronul local, şeful de secţie, managerul de spital. Deci nu s-a schimbat nimic, este chiar mai rău! Şi dacă vrea să dea ordonanţă de urgenţă, nu are voie să o dea la mai mult de 180 de zile la intrarea în termenul alegerilor. În ce lună suntem?”.

Medicul a mai declarat că, potrivit noului proiect al Ministerului Sănătăţii, gărzile medicilor rezidenţi din anii I şi II rămân în continuare neplătite. „Baronii Sănătăţii pot să nu facă gărzi. Chiar pot fi plătiţi din două locuri, spital şi UMF, în timp ce îşi desfăşoară activitatea de stăpâni de sclavi. Evident doar de şapte ore şi clar doar dimineaţa”, a menţionat Tudor Ciuhodaru.

Soluţie de compromis la cel mai mare spital din ţară

Dr Florin Chirculescu, unul dintre liderii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, a declarat pentru România Liberă că la câteva spitale din ţară şi la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti s-a încheiat un protocol între medici şi conducerea unităţii sanitare de a se încheia un contract pe termen scurt, timp de doua luni de zile, prin care se vor acoperi gărzile suplimentare până la data de 1 octombrie, ulterior urmând să se reevalueze situaţia în funcţie de onorarea sau nu a promisiunilor făcute de autorităţi”.

Citeşte şi: Sub presiunea unei crize majore în sănătate, Guvernul crește plățile pentru gărzile medicilor

Medicul a explicat că noul proiect al Ministerului Sănătăţii va fi discutat la nivelul sindicatului. „O să vedem, este doar o propunere. M-a interesat mai mult să deblocăm situaţia cu gărzile, vrem să vedem că se transformă într-un fluturaş şi pentru asta trebuia să-i convingem şi pe medici să semneze întrun anumit fel”, a precizat  dr. Florin Chirculescu. Liderul Solidaritatea Sanitară a menţionat că, în cazul în care Ministerul Sănătăţii se va ţine de cuvânt vor semna, ulterior datei de 30 septembrie, contracte pe perioadă nedeterminată. 

Citeşte şi: EXCLUSIV. Cel mai mare spital de urgenţă, în pericol. Conducerile MS şi SUUB, îngrijorate de lipsa continuităţii gărzilor. Medic: primesc 1 leu/oră în gardă!

Noile contracte, ambigue şi ilegale

Nu acelaşi optimism pare să degaje discuţia cu liderul Federaţiei Hipocrat, dr Eleodor Cârstoiu, care ne-a declarat că „Noi aşteptam ca acest Ordin de ministru care reglementează timpul de lucru să ţină cont de realităţile şi de legile din România şi de directivele europene. În continuare vor să ne menţină într-o stare de robie, adică numărul de medici din spitale este la jumătate (aproximativ 10.000 – n.r.) şi în afara programului normal de lucru ar trebui să mai muncim încă o normă, care s-ar vrea plătită la nivelul anului 2009. Nu ştiu cui îi pare normal acest lucru”.

Dr Cârstoiu a mai declarat în exclusivitate pentru România Liberă că „la ora actuală, în imensa majoritate a spitalelor de urgenţă din România nu s-a semnat nici un contract. Deci gărzile din luna august vor fi efectuate de medici pentru că graficul s-a făcut în jur de 15 iulie, când era altă legislaţie. Ministerul şi managerii de spitale nu au pregătit contractele de muncă, care ar fi trebuit semnate până la 1 august, în majoritatea spitalelor nu au venit decât nişte drafturi de contracte cu care nici juriştii de la spitale nu ştiu ce să facă cu ele – sunt multe prevederi care sunt ambigue şi ilegale – şi nu-şi vor pune viza de legalitate pe ele ca să nu aibă probleme. De pildă, salariul de încadrare pentru gărzi este cel din 2009. Deci noi ne facem datoria, dar nu putem să fim batjocoriţi. Eu, personal, un contract de gărzi cu salariul din 2009 nu semnez. Prefer să fac un contract de voluntariat, să fac gărzi gratis, şi nu mă las umilit. Şi ca mine vor fi destui colegi. Împreună cu câţiva colegi ne vom duce miercuri la minister să mai depunem încă o dată, în transparenţă decizională, propuneri de modificare şi completare a Ordinului 870. Şi nu înţeleg, ministrul Vlad Voiculescu ar trebui să se întâlnească cu managerii de spitale, nu cu liderii de sindicat. Sau ar trebui să meargă la fiecare doctor, dacă îşi doreşte lucrul acesta. Ştiţi în ce situaţie sunt managerii acum? Cam toţi se bagă în concedii, cam toţi vor să-şi dea demisia. Deci noi am ieşit în stradă, am depus memorii şi nimic. Colegii ne împing de la spate – spuneţi-le că nu semnăm aşa!”.     

Modelul german, un deziderat şi în România

Un medic român se încumetă să ofere exemplu sistemului sanitar din Germania, unde “medicul rezident e de gardă în spital. Medicul „senior/ superior“ (echivalentul primarului la noi) vine pentru vizită dimineaţă (în weekend), apoi stă acasă şi ajută rezidentul la nevoie (telefonic sau vine personal in spital pentru un caz grav). Toate spitalele au rezidenţi, dar oferă pregătire în rezidenţiat diferită – în unele spitale îţi poţi face tot rezidenţiatul, în altele, indiferent cât lucrezi acolo, ţi se recunosc doar 1-2-3 ani de pregătire. Programul normal de lucru este de 8 ore pe zi, ca al oricărui angajat. Fără gărzi obligatorii prevăzute în contract (în România, cele 20 ore de gardă obligatorie adaugă practic câte o oră la programul de 7 ore zilnic, ca să ajungă tot la 8 ore pe zi).

Citeşte şi: Medicii tineri acuză, ”bătrânii” acoperă

Dr Andreea Fârtat exemplifică „după gardă ai liber 24 ore, dar din orele de gardă se scad cele 8 pe care ar fi trebuit să le lucrezi în ziua liberă, deci nu se plăteşte garda întreagă. După garda de vineri sau sâmbată, nu se scade nimic. Orele de noapte (chiar ţi cele scăzute din gardă) primesc spor, zilele de weekend şi sărbătorile legale la fel. Asta e valabil pentru rezident. Medicul primar, pentru că stă acasă în gardă, nu primeşte liber după, Ii se plătesc orele în care a telefonat cu rezidentul sau a fost prezent în spital”.

Promisiuni, de la 1 octombrie

De la 1 octombrie, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii au promis că medicii care fac gărzi în spitalele din ţară vor beneficia de un tarif orar pentru gărzile suplimentare la nivelul salariului din 2016. Astfel, după ce sindicatele din sănătate au ameninţat cu ample acţiuni de protest, care ar fi dus inclusiv la închiderea unor spitale de urgenţă, guvernul a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanței de Urgență 20 / 2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta.

Fondurile de aproape 100 de milioane de lei necesare creșterii plății gărzilor pentru medici în anul 2016 vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar – explică MS, care susţine că creșterea veniturilor pentru gărzi va fi finanțată printr-un control mai strict al cheltuielilor și prin măsuri de reducere a risipei din sistem şi va fi reglementată prin ordonanță de urgență de către Guvern.

Totodată, Ministerul Sănătăţii a creat şi un site, respectpentrumedici.ro, unde doctorii pot calcula individual, în funcţie de grad, vechime, specialitate şi spor, câţi bani vor primi de la 1 octombrie pentru o gardă suplimentară efectuată în spital.

Citeşte şi: Urgenţele privind plata medicilor pot bloca urgenţele din spitale. Ministerul Sănătăţii propune o nouă soluţie

Măsurile pentru medici:

1. Crește plata gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pașilor legislativi este data de 1 octombrie.

2. Au crescut salariile de bază ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odată cu intrarea în vigoare a OUG 20 / 2016. Guvernul a prevăzut pentru această creștere un miliard de lei.

3. Gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial. Pentru medici avantajul este că gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât și vechime în specialitate.

4. Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporțional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajați.

5. Așa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea.

6. Medicii care au obținut titlul de doctor în științe medicale din 2010 încoace vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat.

7. Timpii de lucru și de odihnă vor fi regândiți în termeni de flexibilizare, de grijă față de efortul depus de medici și de siguranță a pacienților.

8.  Ministerul Sănătății evaluează modalități de remunerare a medicilor rezidenți de anii I și II pentru gărzile pe care le fac.

Măsurile de eficientizare a cheltuielilor din Sănătate:

1. Economii la scară națională prin mecanismul de achiziții publice centralizate care are deja proceduri demarate;

2. Evaluarea și monitorizarea strictă a investițiilor;

3. Controlul mai strict al prescripției de medicamente (cu precădere antibiotice, dar nu numai) și al investigațiilor medicale;

4. Controlul serviciilor din spitalizările de zi;

Citeşte şi: FOTO. Sindicatele din sănătate, nemulţumite de tergiversarea soluţionării scandalului gărzilor

Ministerul Sănătăţii: Măsura corectează o nedreptate

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susţine că decizia de creștere a remunerației pentru gărzile din sistemul sanitar este unul din cei mai importanți pași ai ultimilor ani în beneficiul medicilor: „Măsura corectează o nedreptate veche din anul 2009 și reafirmă angajamentul premierului Dacian Cioloș de a face din sectorul sanitar prioritatea mandatului său”. În același timp, Vlad Voiculescu mizează în continuare pe cooperarea responsabilă a Federației Sanitas, a Federației Solidaritatea Sanitară și a Federației Hipocrat. De asemenea, sprijinul medicilor pentru implementarea măsurilor de eficientizare a cheltuielilor din sistem este esențial.

Citeşte şi: De la 1 august, gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii. Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru a evita un blocaj în sistemul sanitar

La solicitarea Federației Sanitas, evaluarea modalităților de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar vor fi discutate în cadrul consultărilor cu partenerii de dialog social din procesului de elaborare a Legii Salarizării Unitare.

Reacţii ale medicilor

Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenți: „Semnarea petitiei pentru garzile medicilor rezidenti intr-un numar atat de mare (peste 1300 de semnatari) ne indica faptul ca exista multe nemultumiri din partea rezidentilor cu privire la acest subiect. Intrucat realizam ca sunt probleme cu privire la spitalele in care exista un numar considerabil de linii de garda neplatite (acoperite de medici rezidenti), precum si problema legata de forma legala de efectuare a garzilor (contractul individual de munca), SMMR doreste sa realizeze o statistica pentru a evalua numarul rezidentilor care se confrunta cu astfel de probleme”.

Adina Stoian: „Poate ne explicati de ce contractele trimise de la minister sunt pe durata nedeterminata și raportate la salariul din 2009? După promisiunea făcută cred ca sunteți dator cu o explicație publica. A fost totul o minciuna?! În acest moment asa pare. De ce contractele sunt pe durata nedeterminata și raportate la salariul din 2009? Sunt trimise de subordonații dumneavoastră! Nu țin cont de dispozițiile date?! Ce autoritate aveți acolo?! Deși aceste lucruri au fost semnalate tăceți chitic…ceva nu e în regula! Am fost cumva mințiți din nou?! N-ar fi nici o mirare, ar fi o mirare sa nu mai fim mințiți!”.

Doina Pascanu: „Gardă de 24 de ore pe linia medicală: Boli interne, Cardiologie, ATI, Neurologie, Boli Infecțioase, Pneumologie – și …CPU ( Compartimentul de Primiri Urgențe). Am uitat cumva, ceva?? În CPU , până la 50-60 pacienți, uneori mai putini…

S-o luăm încet, e dimineață. Cu calm și cu răbdare. Trebuie. Pacienții vin… Dintre aceștia, o parte sunt solicitări nejustificate dpdv al unui serviciu de urgență, o patologie de intercurențe care ar trebui să se adreseze medicinei de familie. Din motive ușor de înteles – acces direct, fără asigurare, fără bilet de trimitere, fără programare pe de o parte , apoi responsabilitate maximă din partea noastră și promptitudine, atât cât putem, pe de altă parte. Pacienții vin în CPU pentru diverse probleme minore, neglijate, uneori cronice, neinvestigate sau netratate ambulator și care care nu sunt urgențe. Nu-i nimic, asta e! Întelegi, consulți, ajuți, scrii câteva cuvinte de informare medicului de familie, eliberezi retetă, explici omului ce trebuie să facă mâine și pe mai departe. Pleacă mulțumit de cele mai multe ori. Să continuăm. O parte din pacienți vin pentru anxietăți, neliniști, situații conflictuale, atacuri de panică, insomnii, depresii. Există și patologie psihiatrică majoră cu auto si heteroagresivitate care solicită uneori la maximum personalul ( un asistent și un brancardier + unicul medic care vine din medicală și uneori nu mai poate pleca)

Mai departe. Patologie neurologică cu grad înalt de urgență ( preluare, examinare, stabilizare, monitorizare și trimitere la UPU Tg Mureș, în condițiile în care nu există neurolog de gardă ( nici nu ar avea cum, e unul singur), apoi returul pacientului după investigații și ex neurologic cu recomandări de tratament, pt internare la Sighișoara.

Vin salvările 1,2,3… , pe rând sau toate odată, urgențele medicale, da, cardiologice, boli infecțioase, pneumologice, o parte de grad înalt, care necesită examinare, investigații, tratament în CPU, stabilizare apoi internare în secții ( 5 la număr!!) și bine înteles, supraveghere și urmărire până la predarea gărzii și în continuare. Nu apuci să termini, salvarile se intorc cu alte și alte urgențe, preiei toți pacienții, te împarți în bucățele mici, ești aici și acolo și dincolo. Vă reamintesc faptul că în CPU, nu este medic niciodată noaptea și uneori nici după amiaza … și deloc, adică nici ziua nici noaptea, sâmbetele și duminicile și toate sărbătorile legale.

La toate acestea se adugă probleme și urgențe de tot felul, uneori majore, care apar în secții ( 5 pavilioane cu 5 compartimente!! ) la pacienții deja internați din zilele anterioare; Sunt situații când o solicitare pe una din secții te poate bloca nelimitat. Dar dacă sunt 2 solicitări concomitente? Și sunt!! Dar dacă în același timp sosesc încă 2 salvări în CPU cu urgente majore, unde nu este nimeni? Și sosesc! Și dacă între timp, în CPU apar toate cele descrise mai sus?? Și apar! Dar dacă nu te poti afla concomitent în două sau mai multe locuri în același timp?? Și nu poți. 

De multe ori procedura este urmatoarea: Telefon, vorbit, alergat, consultat, indicat, încredere maximă în asistenți, alergat în altă clădire, consultat, cerut analize, investigații, etc, fugit în CPU, consultat, evaluat, indicat tratament, vorbit cu aparținătorii, liniștire, lămuriri, fugit din nou în celelalte locuri unde știi că arde, adrenalină, cafea, alerta maxima, coronare, sentiment de vinovăție că nu poți mai mult.

NB. Sunt cazuri grave, care necesită transport asistat medical la Tg Mures. Surpriză!! De luni până vineri, în cursul nopții nu este nici medic pe salvare la Sighișoara! Rămâi în CPU, lași totul baltă, tremuri lângă viața omului, esti singurul medic în noapte la Sighișoara și s-ar putea să nu fie destul. Sună telefonul de pe secții, nici nu mai are cine să răspundă, noi, cei trei din noapte – 1 medic, 1 asistent, 1 brancardier , toți ca unul singur – – ne luptăm cu moartea. – „Alo, alo, doamna doctor, veniți repede” … unde? cum să fac? Cum să mă împart?? Cu maximă promptitudine și profesionalism sosește la solicitare câte un echipaj de urgență din Tg Mureș și ne ajută de fiecare dată, preia pacientul și-l duce mai departe, dar distanța înseamnă timp și timpul… uneori ucide. Ai da orice să ai un coleg în ATI, dar nu ai, îți dorești un coleg în CPU, nici el nu este, iți dorești enorm un coleg pe Salvare, ghinion, nu este, sau o permanență asigurată de medici de familie cum a fost odată, nu este nici ea.

De ce am rămas atât de puțini? De ce nu stigăm cu toții tare că nu e bine? De ce toata lumea tace?? Noaptea a trecut, suntem sau nu mai suntem toți. Stai prăbușit, rupt, cu ochii închiși, epuizat, îndurerat. Te intrebi: Am făcut tot? Aș fi putut face altfel? Am uitat ceva? Unde am greșit? Dar nu mult timp, e luni dimineața, e altceva, e Policlinică. Așa cum esti, de pe front, te apuci: vizită scurtă celor internați, plan de lucru pt luni, investigații, scris tratamentele, foi, vorbit cu colegii din mers, predat pacienți, cafea. Gata! Șifonat, nedormit, nemâncat dar plin de „demnitate profesională” și gânduri bune , cobori în Policlinicâ. Mai ceri discret o cafea care soseste clandestin în cabinet. E o nouă zi, sunt ore … până la 15:00 în cel mai bun caz, dacă nu cumva între timp pe secție, sau pe secții se intamplă lucruri și este nevoie de tine, și se întâmplă! Nu-i nimic, e ora 16:00! 17:00! Cât o fi! Au trecut cel puțin 32 de ore din viața noastră și a dumneavoastră și mâine o luăm de la capăt. E azi? E mâine? E bine??”.

 

 

 

 

 

 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Tânărul talent al lui Real Madrid, Marc Cucalon, se retrage din fotbal la doar 19 ani, din cauza unei infecții neașteptate!

Considerat una dintre marile speranțe ale academiei Real Madrid, Marc Cucalon își încheie cariera prematur din cauza unei infecții rare. Marc Cucalon, tânărul mijlocaș de...

Uranus ar putea fi propice apariției și dezvoltării vieții

Astronomii au descoperit recent că primele date trimise de sonda Voyager 2 în 1986 despre planeta Uranus și lunile sale au fost influențate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă