Federaţia Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical sunt îngrijorate de felul în care decurg discuţiile privind situaţia gărzilor, de la 1 august, prin implementarea dispoziţiilor OUG 20/2016, articolul 32, aliniatul 6, care nu poate fi efectuată fără modificarea şi completarea Ordinul Ministerului Sănătăţii Nr. 870 din 1 iulie 2004 pentru aprobarea Regulamentului privind timpul de muncă, organizarea şi efectuarea gărzilor în unităţile publice din sectorul sanitar.
"Am atenţionat din timp şi în repetate rânduri că, în cazul în care nu va fi reglementată de urgenţă, situaţia actuală va duce inevitabil la perturbarea activităţii medicale în unităţi sanitare publice şi chiar la o implementare neunitară. În acest moment, atât şefii de secţie, cât şi angajatorii, nu ştiu cum să întocmească graficul de lucru pentru gărzi şi, în lipsa normelor de aplicare, fiecare procedează după propriile criterii şi idei, susţine Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Sindicale Hipocrat.
Organizaţiile sindicale şi profesionale ale cadrelor medicale atrag atenţia într-un comunicat de presă că discuţiile avute cu ministrul Sănătăţii, dl. Vlad Voiculescu, şi ministrul Muncii, dl. Dragoş Pâslaru, nu au condus către o soluţie pentru problema gărzilor, în contextul în care cele două ministere implicate nu dispun de niciun proiect care să vizeze rezolvarea acestei situaţii, urmând ca până la sfârşitul săptămânii să fie elaborat şi pus în dezbatere până la sfârşitul acestei săptămâni.
"Considerăm că actualul guvern are la dispoziţie mecanismele şi pârghiile necesare pentru a schimba o legislaţie profund inechitabilă şi în contradicţie cu Codul Muncii şi cu legislaţia europeană, ce reglementează programul şi chiar retribuirea gărzilor medicilor. Ar fi, fără îndoială, un prim pas, vital, pentru schimbarea unui sistem în prag de colaps. Acest pas ar fi ireversibil, ar fi acea mică schimbare ce poate fi făcută chiar şi în intervalul de timp, redus, avut la dispoziţie. Dacă acest prim pas este ratat, credibilitatea dorinţei afirmate, aceea de a reforma sistemul, ar fi greu afectată, consideră dr. Bogdan Tănase, preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.
"Sper că cei doi domni miniştri au înţeles semnalul pe care l-am transmis. Am aşteptat destul şi nu avem dorinţe atât de mari. Salariile noastre sunt în continuare mici, dar asta nu înseamnă ca vom lucra peste ceea ce e normal, pe nimic: pentru gărzile ce depăşesc norma de lucru s-a propus venitul din anul 2009. Sunt opinii potrivit căror, dacă nu face gărzi, ducem sistemul în implozie. Nu noi facem asta, este rezultatul politicii duse în sistemul sanitar în ultimii peste 25 de ani", precizează dr. Eleodor Cârstoiu, preşedintele Sindicatului Promedica.
În documentul comun se menţionează că lipsa măsurilor imediate poate duce la perturbarea activităţii medicale şi la apariţia unor mişcări de protest în toată ţara.