7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialÎncă un medic român, mort la datorie. Sistemul sanitar, un pericol

Încă un medic român, mort la datorie. Sistemul sanitar, un pericol

Comunitatea medicală din România este în doliu, dar şi revoltată de modul în care medicii mor la propriu din cauza suprasolicitării personalului din sănătate prin impunerea unor gărzi peste norma europeană pentru acoperirea deficitului de personal. Cel mai recent caz şocant s-a înregistrat la Galaţi, unde un medic a murit duminică, după o gardă de 12 ore.

Dr Marlena Ştefan a suferit ieri dimineaţă “un stop cardiorespirator, resuscitat de echipajul UTIM SMURD de gardă, urmare a unei crize de bronhospasm sever, cu stop respirator și ulterior cardiac, dar cu șanse minime de supraviețuire!” – este anunţul făcut de dr Liviu Angel Trifan, medic şef la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf Apostol Andrei din Galaţi. 

Dr Trifan mărturiseşte: "Cred că după o gardă de zi de sâmbătă de 12 ore, timp în care două doctorițe – colege ale mele – au examinat 200 de bolnavi, cea de a-6-a gardă din această lună pentru Marlena, extrem de aglomerată, cum sunt în ultimul timp, oboseala a doborât-o pe colega noastră doctoriță. Bronșita astmatiformă care a adus-o de câteva ori în ultimii ani la spital în prag de moarte, în cele din urmă a răpus-o. Fire bună, blajină, veselă, muncitoare, profesionistă, colegă adevărată, aventurieră, pasionată de excursii și drumeții. Deși se simțea obosită, a spus în urmă cu câteva zile unei colege că tare nu ar face garda de sâmbătă, dar are nevoie de bani. Văduvă cu un copil. Ba chiar mi-a cerut ca luna următoare să îi pun mai multe gărzi. Timp de aproape 12 ore, tot colectivul, prietenii, băiatul ei, toți am sperat într-o minune Dumnezeiască!!! S-a încercat supraomenescul și în reanimare și mulțumim pentru asta. La ora 6,00 dimineața, dupa un pumn de țigări, în fund pe trotuar la intrarea în policlinică, îmi anunțam colegii printr-un SMS de starea colegii noastre. Dar, inima ei a încetat să mai bată duminică la ora 16,30. Avea doar 52 de ani și era colega noastră".

"Sunt trist, mâhnit, revoltat, răvășit, cu greu mi-am găsit cuvintele și forța necesară pentru a scrie. De acolo unde te-ai dus printre îngeri, draga noastră Marlena Stefan, să ai grijă și de noi să facem bine în continuare. Dumnezeu să te odihneasă! Respect pentru viață! Iar voi pacienții, când ajungeți la noi, să ne respectați, că vă vrem binele. E în natura noastră, până la sacrificiul suprem!!!!" – scrie medicul pe contul său de Facebook. 

În urmă cu aproape şase luni, un alt medic deceda la datorie. Dupa o tură grea, în care a consultat 100 de pacienţi, managerul Serviciului de Ambulanţă Dâmboviţa a murit subit, în urma unei gărzi epuizante la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Târgovişte. Ajuns acasă, doctorul Silviu Gotea, în vârstă de 62 de ani, a mai apucat să spună doar că se simte sfârşit, apoi s-a prăbuşit. Chemaţi de urgenţă, colegii săi nu l-au mai putut salva. Spitalul judeţean Dâmboviţa are doar 7 medici de urgenţă, care muncesc cât pentru 24. Atâtea posturi prevede organigrama, dar n-are cine să le ocupe, România având cel mai mare deficit de personal medical din Europa.

Şi nu doar medicii cad victime sistemului sanitar prost organizat, din cauza deficitului acut de personal şi a salariilor mult sub nivelul european, care îi obligă să-şi suprasolicite organismul pentru o leafă mai bună. Şi asistenţii medicali sunt răpuşi de boli şi uneori plătesc chiar cu viaţa gărzile prelungite cot la cot cu medicii.

"Şi eu mi-am pierdut mama tot din cauza suprasolicitării. A făcut infarct în gardă – servea patria. Pentru guvernanţi, Ministerul Sănătăţii, suntem doar nişte numere, CNP-uri, nu valorăm nimic. Aţi întrebat care este media per medic de pacient? Depăşim fantasticul şi ei, guvernanţii, promit că deblochează posturi. Prostii…Mama a aşteptat angajarea de noi asistenţi şefi de secţie până a murit… Ştiţi cât se stă la UPU până te vede un doctor? Minim 4 ore… Am dus pacient la UPU la 5 dimineaţa şi medicii erau desfiguraţi de oboseală" – spune dr Sava.

50.000 de medici în România, deficit major la urgenţe 

România are, la ora actuală, 50.000 de medici, cu mult sub nivelul cerinţelor la nivel naţional. Preşedintele Colegiului Medicilor din România, dr Gheorghe Borcean, a declarat pentru România Liberă că, pentru acoperirea deficitului major de personal din sănătate, trebuie încurajată angajarea medicilor rezidenţi, care ar aduce "un sânge proaspăt sistemului anemic şi bolnav". Dr Borcean crede că "ar trebui să avem o hartă exactă a demografiei corpului medical în ţară, astfel încât să ştim nevoia de sănătate şi ceea ce înseamnă aceasta în legătură cu numărul de medici la numărul de locuitori. Dacă studiem repartiţia geografică a medicilor în Romnia, constatăm că Bucureştiul şi împrejurimile sale este zona cu cea mai mare densitate de medici, aproape 25%. Alte 25-30 de procente din numărul de medici lucrează în cele şase oraşe mari capitale regionale din ţară şi, astfel, restul de o treime este repartizată în cele 35-36 de judeţe. Se creează, deci, în mod normal o dicrepanţă între numărul de medici raportat la numărul de locuitori. Aşa apare o încărcare mare profesională pentru unele categorii de medici, în special pentru cei care au specialităţi în sistemul de urgenţă şi acest lucru nu poate să rămână fără urmări. Este cunoscut că durata medie de viaţă a medicilor şi riscul de moarte subită este mai mare cu cât specialitatea este mai apropiată de urgenţe".    

Pericolele sistemului, sub umbra corupţiei  

Un alt semnal de alarmă în privinţa pericolelor letale la care sunt supuşi medicii este tras de un doctor din Sibiu, care mărturiseşte, la rândul său, că din cauza corupției din sistemul de sănătate, a periclitat viaţa familiei sale: "Am realizat că mă dezinfectam degeaba după diferitele infecții cu care intram permanent în contact.. Sunt medic chirurg… şi nu mi-am închipuit vreodată că putem fi atât de laşi. Toată ţara se plânge de efectele dezinfectanţilor diluaţi asupra pacienților!!!! Dar s-a gândit cineva vreun moment la noi… la medicii chirurgi??? Noi după ce operăm sau tratăm un pacient plin de germeni agresivi sau foarte agresivi!!! Noi cu ce ne protejăm??? Pe noi şi familiile noastre!!! Operăm între microbi care mai de care mai agresivi şi ne dezinfectăm cu apă??? Apoi mergem acasă la familiile noastre!!!! De noi va interesează???? Ştim că nu!!! Noi trebuie doar să fim 24 de ore la dispoziția pacienților…noi trebuie să salvăm vieți. Dar noi nu contăm…. Noi nu ştim să ne apărăm … din păcate … noi am jurat doar să salvăm vieți" – scrie revoltat dr Ciprian Tănăsescu.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE şi în luna februarie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna februarie până la 2,8%, de la un nivel de 3,1% în ianuarie, însă...

Încă o echipă sancționată în Premier League! Nottingham Forest a pierdut patru puncte

Formația engleză de primă ligă Nottingham Forest a fost penalizată cu patru puncte în clasament pentru încălcarea regulilor financiare ale Premier League. Nottingham Forest a...

MAE anunță că 11 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Fâşia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, luni, în urma eforturilor Celulei de Criză Interinstituţionale, prin intermediul Ambasadei României la Cairo şi al Oficiului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă