14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecial13 analize de care nu trebuie să fugi!

13 analize de care nu trebuie să fugi!

Un organism sănătos înseamnă o viață bună, cu puterea de a face tot ceea ce ne dorim pentru a avea o viață frumoasă.

Nu vă bazați pe faptul că vă simțiți bine, multe afecțiuni sunt foarte înșelătoare prezentând simptome uneori când este destul de târziu pentru a mai putea fi tratate. Un control anual la medicul de familie și un set de analize ne ajută să ne păstrăm sănătatea.

Pentru aceasta există un set de analize ale sângelui, la care se adaugă analize specifice pentru bărbați și femei, pe care trebuie să le facem așa cum scrie la carte, adică așa cum le recomandă medicii și cum auzim în multele campanii medicale făcute pentru conștientizarea prevenției în sănătate.

Tensiunea arterială: o tensiune normală se situează în general între 120/80 mm/Hg, cu valori care baleiază în jurul acesteia în funcție de vârstă și de caracteristici individuale. Cert este că o tensiune mai mare de 14/9 poate fi un semnal de alarmă și trebuie investigat pentru a afla cauzele și a o ține sub control.

Boli cardiovasculare: riscul este evaluat de medicul de familie pe baza unui istoric al pacientului, a unor valori ale colesterolului, tensiunii arteriale, vârstă, diabet etc.

Glicemia: este un indice ce trebuie testat periodic încă de la vârste foarte fragede, odată cu analizele medicale anuale. Cei care au cazuri de diabet în familie este obligatoriu să efectueze această analiză încă din perioada copilăriei.

Colesterolul: este un indicator important, deoarece o valoare mare a acestuia poate conduce către riscuri cardiovasculare, depunându-se pe artere și provocând ateroscleroză și infarct. O valoare de peste 160 mg/dl a colesterolului așa-numit rău (LDL) este un semnal de alarmă și eventual începerea unui tratament medical, a schimbării stilului de viață.

Densitatea mineralelor din oase sau osteometria: nu este, în pofida a ceea ce se știa, o analiză specific feminină, chiar dacă osteoporoza este mai frecvent întâlnită la femei decât la bărbați. Ea trebuie făcută deopotrivă de femei și de bărbați. La femei, imediat ce au intrat la menopauză, iar la bărbați după 50 de ani. Osteoporoza nedepistată la timp și netratată poate face ravagii.

Mamografia: odată la doi ani o femeie trebuie să facă o mamografie. Cancerul de sân depistat la timp poate fi vindecat.

Controlul ginecologic: este obligatoriu anual, însoțit de testul Papanicolau sau alte tipuri de analize specifice pe care în urma controlului medical ginecologul le recomandă.

Control dermatologic: ar fi bine să mergem o dată pe an la dermatolog, chiar dacă avem senzația că nu ne supără nimic. Incidența cancerelor de piele este din ce în ce mai mare.

Colonoscopia: este indicată după 50 de ani, chiar dacă nu avem nici un fel de simptome. Cu atât mai mult cu cât această analiză se face acum în condiții de anestezie.

Radiografii pulmonare și spirometrii: fumătorii trebuie să facă aceste investigații pentru a urmări nu numai riscul apariției unui cancer pulmonar, ci și o afecțiune precum bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune care nu te omoară, dar nici nu-ți permite o viață normală.

Screeningul pentru cancer de prostată: după 40-50 de ani orice bărbat trebuie să-și facă această investigație, cancerul de prostată putând fi tratat dacă este depistat la timp. 

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

Premieră la Londra: Sadiq Khan a fost reales primar al Londrei pentru a treia oară

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel primul edil al...
Ultima oră
Pe aceeași temă