12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialBACALAUREAT 2017. Subiectele și baremul la proba scrisă la Limba Română, profilul...

BACALAUREAT 2017. Subiectele și baremul la proba scrisă la Limba Română, profilul uman și real

UPDATE 17.00: Ministerul Educației a publicat, luni, subiectele și baremele evaluare ale probei scrise la Limba și Literatura Română din cadrul examenului de Bacalaureat. Elevii care au avut de prezentat, la profilul Real, particularitățile de construcție a unui personaj într-un text narativ aparținând lui Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu, iar candidații de la profilul Uman au avut de evidențiat relația dintre două persoanje din Moromeții, de Marin Preda. 

Consultați subiectele și baremul în documentul atașat.

11,00: Unul dintre subiectele primite de elevii de la profilul Real, la proba scrisă a fost să caracterizeze, la alegere, fie un personaj din romanul "Ion", fie un personaj din nuvela "Moara cu noroc".

La profilul Uman, elevilor li s-a cerut să prezinte relația dintre două personaje ale romanului Moromeții, de Marin Preda.


Prima probă scrisă din cadrul examenului de bacalaureat, cea de la Limba și literatura română, este programată luni, 26 iunie.

Pe 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, iar pe 30 iunie — proba la alegere a profilului și specializării.

Pe 5 iulie vor fi afișate rezultatele până la ora 16,00 iar contestațiile se pot depune între orele 16,00 — 20,00. Între 6 și 9 iulie vor fi rezolvate contestațiile, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie.

Înscrierea candidaților pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va face între 11 și 14 iulie. Cei care au promovat examenele de corigențe o pot face pe 27 iulie.


Elevii vor avea de rezolvat subiecte diferite, în funcție de profilul pe care l-au absolvit. La profilul real, ei au de rezolvat trei subiecte, notate fiecare cu câte 30 de puncte. 10 puncte vor fi acordate din oficiu. 

Pe 21 august va fi susținută proba scrisă la Limba și literatura română, pe 22 august — la limba și literatura maternă, iar pe 23 august — proba obligatorie a profilului.

Ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, va avea loc pe 4 august.

Între 25 și 28 august vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în Limba română, pe 28 august — competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar pe 29-30 august — competențele digitale.


În modelul pus la dispoziție de Ministerul Educației, la Limba Română – profil uman, la primul subiect, elevii trebuie să răspundă la nouă întrebări pe baza unei poezii de Geo Bogza. Ei trebuie să dea exemple de sinonime sau antonime, să explice rolul virgulei într-o propoziţie sau a unor figuri de stil și să prezinte trăsăturile genului liric.

În zilele de 30 și 31 august se va face evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Rezultatele vor fi afișate pe 1 septembrie, până la ora 16,00, și depunerea contestațiilor se va face în aceea zi, între orele 16,00 — 20,00.

Contestațiile vor fi rezolvate între 2 și 5 septembrie iar rezultatele finale vor fi afișate pe 6 septembrie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă