18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFederația Sindicatelor din Învățământ susține că nu sunt condiții legale pentru o...

Federația Sindicatelor din Învățământ susține că nu sunt condiții legale pentru o grevă generală. În unele școli, profesorii protestează. Ministrul Năstase susține că examenul de bacalaureat nu este afectat

UPDATE 11,30: Ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, a declarat luni că examenul de bacalaurat se desfăşoară normal în toată ţara, precizând că le-a transmis deja liderilor sindicali că, dacă declanşează greva, ministerul îi va acţiona în judecată pe motiv că nu au respectat etapele legale.


UPDATE 10,50: Greva profesorilor din Sectorul 6 al Capitalei se va încheia, cel mai probabil, a declarat Radu Pisica, lider sindicat FSLI Sector 6, după anunţul FSLI potrivit căruia nu sunt întrunite condiţiile pentru declanşarea grevei la nivel naţional, citat de Mediafax.

"Convoc de urgenţă Colegiul Naţional al Liderilor Sindicali pentru a vedea ce e de făcut. Sunt profund dezamăgit de acest comunicat venit de la centru. Sunt uimit să aflu că s-a ajuns la o astfel de hotărâre. Nu mă aşteptam la astfel de rezultat, în condiţiile în care sunt organizaţii sindicale unde procentul de declarare în favoarea grevei este între 60% şi 80%. Dar, cel mai probabil vom încheia greva", a declarat Radu Pisica.


Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) a anunțat, luni, că în acest moment nu sunt întrunite condițiile legale pentru a declanșa o grevă generală în sectorul Educației.

"În perioada 06 – 09 iunie 2017 membrii de sindicat ai organizațiilor sindicale afiliate la federația noastră au fost consultați, prin referendum, pentru a-și exprima opțiunea cu privire la declanșarea grevei generale începând cu data de 12 iunie 2017. În urma centralizării datelor primite de la sindicatele afiliate, reiese că 45,67 % din totalul membrilor de sindicat F.S.L.I. au spus ”DA” pentru grevă generală, începând cu data de 12 iunie 2017,  un număr de 27 de sindicate afiliate având între 50% și 86% opțiune pentru această formă de protest. În această situație, nu sunt întrunite condițiile legale de a declanșa greva generală la nivelul tuturor sindicatelor afiliate la FSLI", precizează un comunicat al acestei federații sindicale.

Pe altă parte, potrivit FSLI, "faptul că nu sunt întrunite condițiile de declanșare a grevei generale nu înseamnă că salariații din învățământ sunt mulțumiți de Legea salarizării! Nemulțumirea lor este profundă! Încă o dată se demonstrează că, în ciuda faptului că sunt umiliți, dascălii pun pe primul plan interesul elevilor și nu doresc ca și aceștia să fie afectați".

FSLI precizează că protestele ar putea fi reluate "după începerea anului școlar 2017-2018 și sperăm că ni se vor alătura atât elevii, cât și părinții acestora".

În ciuda acestei luări de poziție a sindicatului, profesorii din Sectorul 6 al Capitalei precum și cei din Cluj au intrat în grevă, începând luni, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, potrivit Agerpres.

"Se pot întâmpla și astfel de lucruri, pentru că unele sindicate sunt independente, au procente mari și pot lua și decizii individuale. Noi nu avem la nivel național, ca să anunț eu, dar se poate întâmpla și treaba asta. Sunt în momentul de față sindicate care au peste 50%, unele chiar peste 80%, deci ele pot lua această decizie, chiar dacă la nivel de federație nu sunt în procent de 50 la sută plus 1", a explicat liderul FSLI.

FSLI a pichetat recent Palatul Parlamentului pentru aproximativ două ore, sindicaliștii din învățământ fiind nemulțumiți de proiectul legii salarizării unitare.

Proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar a fost votat miercuri de plenul Camerei Deputaților, for decizional.

Potrivit ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, majorările salariale în Educație și Sănătate au fost amânate pentru martie 2018 deoarece au fost depuse foarte multe amendamente la proiectul de act normativ și trebuie respectată anvelopa de 32 miliarde lei, până în 2020.

"De la 1 Martie, cresc în continuare salariile celor din Educație, până la limita de 50% și în Sănătate unde se urcă direct pe grilă din 2022. De ce au fost amânați până în martie? Pentru că au fost multe amendamente de creștere a salariilor unor bugetari, iar noi trebuia să respectăm anvelopa de 32 miliarde până în 2020. După calcule, aceasta a fost decizia", a scris Olguța Vasilescu în 8 iunie pe pagina sa de Facebook.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Zeljko Kopic, înaintea meciului cu FC Voluntari: „Este un joc crucial pentru noi”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, crede că partida cu FC Voluntari, din etapa a 7-a a play-out-ului, care se va disputa în această seară...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...
Ultima oră
Pe aceeași temă