Două controale la Academia Națională de Informații nu au descoperit fraudele academice. ARACIS nu a găsit cuibul de plagiatori

de Petre Badica , 20 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 09:49, 20 aprilie 2017

Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Superior a acordat în două rânduri calificativul „încredere ridicată“ activității didactice din cadrul Academiei de Informații a SRI, unde s-au descoperit numeroase fraude.

Parlamentarii intenționează să ofere ARACIS exclusivitate pentru evaluarea școlilor doctorale.

În luna iulie a anului trecut, Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” (ANI) a anunțat că a primit nouă cereri de renunțare la titlul de doctor. Acuzați că au plagiat în lucrările de doctorat, printre cei care au decis să renunțe unilateral la doctorat se numără prim-adjunctul procurorului general al României, Bogdan Licu, fostul primar al sectorului 2, Neculai Onțanu, foștii miniștri Mihai Stănișoară, Mihai Tudose și Radu Stroe. Opt din cele nouă personaje și-au luat titlul cu fostul vicepremier Gabriel Oprea pe postul de conducător de doctorat, declarat, la rândul său, plagiator printr-o sentință definitivă.

Sincronizare perfectă

Aceste infracțiuni academice au fost posibile deși Agenția Română de Asigurare a Calității Învățământului Superior (ARACIS) a făcut, anterior, două evaluări instituționale la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a SRI. Misiunea ARACIS este de a efectua “evaluarea externă a calității educației oferite de instituțiile de învățământ superior”.

Pe baza acestor prerogative, în 2015, ARACIS a efectuat o evaluare externă a Academiei Naționale de Informații și a constatat că “toate procedurile de evaluare stipulate în metodologia de evaluare externă, standardele de referință și lista indicatorilor de performanță și în Ghidul activităților de evaluare a calității programelor de studii universitare și a instituțiilor de învățământ superior au fost îndeplinite”.

Mai mult, “concluzia experților evaluatori pe programele evaluate care au primit în totalitate calificative de încredere și pe componenta instituțională a fost că ANI prezintă un grad de încredere ridicat din punct de vedere al interesului public, precum și al măsurilor asigurate pentru creșterea calității în procesul de predare-primire și în exercitarea dreptului legal de acordare a diplomelor și calificărilor”. ARACIS recomanda cu mare încredere studiile de la Academia de Informații „Mihai Viteazul“ în același an – 2015 – în care conducătorul de doctorate Gabriel Oprea, dar și o serie de doctoranzi ai săi erau acuzați de plagiat.

Academia în roz

Evaluarea Academiei Naționale de Informații, aflată în subordinea SRI, s-a făcut pe paliere disciplinare. Raportul ARACIS în domeniul științelor militare a fost realizat de expertul profesor universitar doctor Daniel Dumitru, de la Universitatea Națională de Apărare „Carol Davila“. Majoritatea plagiatorilor de la Academia de Informații și-au dat doctoratul exact în științe militare. Colonelul Daniel Dumitru este și membru în Comisia de Științe Militare, Informații și Ordine Publică a CNATDCU. Această comisie, printr-o serie de complicități, refuză, de peste jumătate de an, să analizeze exact cazurile de plagiat mai sus menționate. 

Evaluarea ARACIS nu descoperă nicio sincopă în activitatea Academiei Naționale de Informații. Gradul de încredere ridicat acordat de ARACIS se bazează pe: “Din evaluarea instituțională și din evaluările pe programe a rezultat că sunt îndepliniți toți indicatorii cantitativi și calitativi aferenți infrastructurii academice, ceea ce demonstrează că universitatea poate să asigure derularea în condiții normale a procesului de predare-învățare. Declarațiile din rapoartele de autoevaluare cu privire la infrastructura academică au fost confruntate cu datele din compartimentul financiar-contabilitate, probate cu documente justificative corespunzătoare”.

Lăsați politicienii să vină la Academie

În cadrul evaluării componentei “studii de Securitate și informații” (anul I de studii), la “puncte tari” raportul ARACIS stipulează: „cadre didactice specializate în domeniul programului evaluat. Raport foarte bun între numărul de studenți și cadrele didactice”. La un an de la aceste aprecieri laudative față de corpul profesoral, Academia de Informații a anunțat modificări interne importante. Noul coordonator al Şcolii Doctorale a Academiei Naţionale de Informaţii a devenit profesorul clujean Adrian Ivan, de la Universitatea Babeş-Bolyai, iar noul director al Colegiului Naţional de Informaţii din cadrul aceleiaşi Academii a SRI este Iulian Fota, fostul consilier prezidenţial al preşedintelui Traian Băsescu pe probleme de securitate naţională.

ARACIS consideră a fi într-un raport din 2010 că: “populația studențească este selecționată, ca atare este foarte ușor de lucrat cu ea”. În populația studențească regăsim, în ultimii ani, zeci de politicieni, miniștri în funcție, parlamentari, europarlamentari și conducători de instituții care și-au făcut studiile în securitate la Academia Națională de Informații: fostul ministru Marius Nica, foști și actuali parlamentari – Cezar Preda, Dan Bordeianu, Georgian Pop, Ninel Peia, Cristian Bușoi, Ramona Mănescu.    

Noi întrebăm, ARACIS citează din lege

„Evaluarea externă a calității la nivelul instituțional a furnizorilor de învățământ superior se realizează din cinci în cinci ani. Academia Națională de Informații «Mihai Viteazu» din București a solicitat evaluarea instituțională periodică agenției ARACIS în octombrie 2014. Evaluarea s-a desfășurat în perioada martie-august 2015... Scopul evaluării este acela de a identifica și certifica măsura în care instituțiile de învățământ răspund interesului public, precum și măsurilor pentru creșterea calității în următoarele componente ale vieții universitare...: prin asigurarea unui nivel calitativ acceptabil al programelor de studii, în conformitate cu standardele academice..., în exercitarea dreptului legal de acordare a diplomelor și calificărilor”, a explicat, într-un răspuns pentru „România liberă“, președintele ARACIS, Iordan Petrescu (foto).

 Am întrebat care au fost rezultatele evaluării școlilor doctorale, dar președintele Iordan Petrescu nu ne-a oferit un răspuns și s-a mărginit să citeze din Legea Educației, precizând că „evaluarea școlilor doctorale se face de către ARACIS sau de către o altă agenție de asigurare a calității din țară sau străinătate”. Profesorul Iordan Petrescu este absolvent al Institutului de Construcții București. A urmat cursuri în Marea Britanie și Germania. În 2015, ARACIS a publicat un „Barometru al calității sistemului de învățământ superior“, din care rezulta că jumătate dintre angajatori cred că universitățile sunt fabrici de diplome.

Bună purtare pentru înșelăciune

În urma unei analize interne, Academia Națională de Informații a recunoscut, anul trecut, că , “rezultatele preliminare ale evaluării tezelor de doctorat relevă respectarea cerinţelor de formă şi conţinut specifice perioadelor în care au fost realizate, cu menţiunea că pentru unele dintre acestea, finalizate preponderent în perioada 2010-2011, au fost identificate unele erori sau abateri de la standardele academice şi politicile de calitate din prezent”. În perioada indicată, ARACIS a derulat o evaluare la Academia de Informații din care a rezultat că, dimpotrivă, instituția academică are „un grad de încredere ridicat pe componenta instituțională”.

Comentarii

 • Daniela Ionescu

  20 aprilie 2017 14:01

  Oportunităile de câtig sunt la tot pasul, chiar lângă tine. Trebuie doar să acionezi i să câtigi. i totui, de ce nu câtigă toi oamenii bani muli? Simplu. Din cauza a trei metehne amânarea, răzgândirea, frica. Ei ori amână la infinit să înceapă ceva, ori, după ce încep, se răzgândesc, ori, din cauza fricii să nu piardă ceva, nu mai încep nimic, niciodată. Daca nu faci parte dintre acestia, cauta-ma la email daniela6711gmail.com si viata ti se va schimba!

  raspunde comentariului
 • petre

  20 aprilie 2017 10:57

  Bai, caricaturilor, va e frica sa spuneti ce puroi e acolo! Ce profesori universitari, ce comisii care inchid ochii cand totul este evident - indrumatori de doctoranzi - o hahalera ca Oprea si doctori care renunta la titlu ca Licu, Stanisoara, Negoita... vai de Academia asta de borfasi!

  raspunde comentariului
 • ilidia

  20 aprilie 2017 10:28

  Aceasta ARACIS trebuie sa dispara. O multime de "doctori" cer renuntarea la titlu simtindu-se cu musca pe caciula si aceasta vine si da nota 10 la purtare celor care i-au facut doctori pe impostori..."Curat murdar, coane Fanica"...

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design