10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialBACALAUREAT 2017. Subiectele primite, miercuri, la matematică și la istorie. Tinerii...

BACALAUREAT 2017. Subiectele primite, miercuri, la matematică și la istorie. Tinerii de 18 ani au avut de comentat perioada stalinistă

Peste 120.000 de tineri, absolvenţi de liceu,  au susţinut, miercuri, 28 iunie, proba obligatorie de profil, la matematică sau la istorie.

 Ministerul Educației a publicat, pe Internet, subiectele şi baremele la probele de matematică – profilurile real, mate-info, pedagogic, tehnologic şi ştiinţele naturii – precum și la proba de istorie din cadrul Bacalaureatului 2017.

La matematică, la primul subiect, elevii au avut exerciții cu numere complexe și cu logaritmi, precum și de geometrie. 

Subiectul al doilea s-a referit la matrice, iar la subiectul al al treilea au trebuit rezolvate derivate şi integrale.

Absolvenții de liceu de la profilul Uman au susținut, miercuri, proba la istorie. Tinerii au avut ca temă România postbelică. Mai exact, ei au avut de comentat perioada comunistă: două argumente despre stalinism şi unul despre naţional-comunism. Absolvenții au mai avut de prezentat evoluţia politică din secolul al XX-lea.

La subiectul al doilea, candidații de la examenul de Bacalaureat 2017, la proba de istorie, au avut de relatat informații despre Revoluţia de la 1848 şi comitetul revoluţionar. O altă cerinţă era ca elevii să argumenteze printr-un fapt istoric că România a participat la criza orientală.

De asemenea, elevii care au terminat clasa a XII-a au avut de prezentat acţiunile diplomatice ale domnitorilor (politica externă la Mircea cel Bătrân și Iancu de Hunedoara – acţiuni militare) şi să precizeze o asemănare într instituţiile din spaţiul extracarpatic în secolul al XVI-lea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă