Regimul vizelor pentru cetățenii turci care doresc să călătorească în Uniunea Europeană va fi ridicat doar atunci când „toate criteriile vor fi respectate”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, într-un interviu acordat, marți, postului de radio France Inter, informează AFP, citat de Agerpres.
Înalta reprezentantă a UE pentru afaceri externe şi politica de securitate s-a declarat „convinsă” că negocierea aderării Turciei la UE „este singura cale de a ajuta Turcia să-şi modernizeze statul” şi „să respecte drepturile fundamentale”, inclusiv libertatea presei şi libertatea de asociere, şi de a intra de asemenea într-o conversaţie mai largă, de exemplu asupra necesităţii de a relansa procesul de pace cu etnicii kurzi, a mai spus ea.
„În ceea ce priveşte libera circulaţie, aceasta se va întâmpla doar atunci când toate criteriile vor fi respectate, la fel ca pentru toate ţările cu care se negociază libera circulaţie a cetăţenilor lor pentru o perioadă limitată”, a subliniat Mogherini, evocând precedentele realizate în dialogul cu Georgia sau Ucraina.
Turcia a făcut din eliminarea vizelor pentru cetăţenii săi o condiţie indispensabilă pentru punerea în aplicare a unui acord controversat asupra migraţiei, încheiat cu UE, scrie France Presse. Pentru eliminarea vizelor, Ankara trebuie să se angajeze să respecte 72 de criterii foarte diverse, începând cu garanţii privind securitatea actelor de identitate, trecând printr-o aliniere la politica de vize a UE faţă de ţări terţe şi terminând cu respectarea drepturilor fundamentale.
Turcia „este o ţară cu care se vorbeşte despre orice, inclusiv despre ceea ce se numeşte guvernanţă, statul de drept”, a adăugat ea. Turcia are „desigur” vocaţia de a adera la UE, însă ‘suntem departe de aceasta’, a estimat Mogherini ca răspuns la o întrebare. „Depinde de negocieri”, a conchis ea.
În urmă cu două săptămâni, premierul Ahmet Davutoglu a declarat că problema refugiaţilor nu reprezintă o „tocmeală” pentru Turcia, ci o chestiune „de valori umane, precum şi de valori europene”. Totodată, el a subliniat că Turcia a primit 2,7 milioane de refugiaţi fără niciun ajutor semnificativ de la nimeni, reiterând că țara sa va continua politica de primire a refugiaților. Davutoglu a explicat că este optimist cu privire la ajungerea la o înțelegere cu liderii Uniunii Europene, în ceea ce privește politica migrației: „Sper că va fi posibil să ne întâlnim pe un teren comun cu UE. Sunt optimist în această privinţă”.