18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăAldineFilote: România are nevoie de o creştere a salariilor

Filote: România are nevoie de o creştere a salariilor

Angela Filote, șefa reprezentanței Comisie Europene în România, a declarat că populaţia României are nevoie de o creştere a salariilor, dar bazată pe competitivitate, fiind a doua cea mai săracă țară din UE, relatează Mediafax

De asemenea, Filote a subliniat că sunt necesare măsuri destinate trecerii de la un stat cu costuri scăzute la unul cu forţă de muncă cu valoare adăugată medie şi mare, fără a pierde interesul investitorilor. 

“Ce face ca România să fie atractivă? Fundamentele macroeconomice o fac atractivă, dar din nou, dacă ne uităm la motivele principale pentru care vin investitorii, cel puţin potrivit studiilor noastre, costurile relativ scăzute pe plan local, aşezarea geografică, apartenenţa la Uniunea Europeană şi resursele naturale reprezintă avantaje. Dintre toate aceste motive, am o problemă cu costul scăzut. Nu cred că România îşi permite să aibă ca principal avantaj costul scăzut, nu cred că e corect pentru români”, a declarat luni Angela Filote, şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, la un summit adresat investitorilor.

Totodată, Filote a punctat că salariile sunt foarte scăzute, însă oamenii încă muncesc din greu şi se aşteaptă să fie mai bine plătiţi pentru munca depusă.

“Va trebui să vedem o creştere a salariilor, dar bazată pe competitivitate şi trebuie să vedem investiţii în sectoarele cu tehnologiile medii şi ridicate, pentru că acolo există potenţial, există un segment de forţă de muncă cu educaţie ridicată în România. Climatul investiţional pe ansamblu este bun în România, bineînţeles că pot fi făcute mai multe în mediul de afaceri, dar cred că a venit timpul ca ţară să facă mişcarea de la un stat cu costuri scăzute la una cu forţă de muncă şi produse cu valoare adăugată medie şi mare”, i-a transmis Filote secretarului de stat Alexandru Năstase, trimisul premierului Victor Ponta la summit.

Şefa CE în România a spus că se vede încă o predilecţie în economie pentru sectoarele cu tehnologie scăzută şi medie, chiar şi puţinele industrii cu tehnologie ridicată nu investesc suficient în cercetare, dezvoltare şi inovare, potrivit calculelor Comisiei.

“La nivelul UE, vedem cercetarea, dezoltarea şi inovarea ca motorul schimbării în competitivitatea pe care o căutăm în Europa. Lipsa competitivităţii nu este o problemă doar în România, am identificat-o în toată Uniunea Europeană, dar bineînţeles, România, venind mai de departe în urmă, are o problemă mai mare decât alte state”, a atras atenţia Filote.

Ea consideră că provocarea pentru autorităţi este să găsească un model prin care România să fie capabilă să majoreze progresiv salariile şi costurile forţei de muncă, fără să piardă din atractivitatea pentru investitorii străini.

“Asta înseamnă că salariile trebuie să fie majorate responsabil, în linie cu productivitatea, că România trebuie să se axeze pe politici structurale care să ducă la îmbunătăţirea productivităţii, cu scopul de a restabili competitivitatea. Restabilirea competitivităţii este următorul obiectiv pe termen mediu, cel puţin potrivit estimărilor noastre”, a mai spus şefa reprezentanţei CE în România.

Cele mai citite

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă