PSD încearcă să păstreze primăria, dar edilul în funcție este demascat pe site-urile de socializare și criticat de aliații politici.
La Târgu Jiu, PSD l-a aruncat în lupta pentru primărie pe edilul interimar Aurel Popescu. Acesta a anunțat că nu va renunța la post și își va face campanie doar după ora 16.00, atunci când termină programul la primărie. În calitate de primar, Popescu îl cercetează pe șoferul instituției, acuzat că a dus-o pe soția sa la locul de muncă folosind mașina primăriei.
Subiectul neplăcut a făcut valuri în urbea de pe malul Jiului, după ce un localnic a filmat-o pe femeie cum se urca în autoturismul primăriei şi a postat imaginile pe un site de socializare.
La Craiova, candidatul PSD este Mihail Genoiu, care s-a retras din postul de primar interimar, pentru a se concentra pe campania electorală. Mihail Genoiu activează în administraţia locală din 2012, când a fost ales consilier local din partea UNPR. În 2013, a devenit viceprimar al Craiovei.
Edilul are propria variantă. „L-am sunat, l-am rugat să o ducă pe soţia mea într-un anumit loc, pentru că se grăbea. L-am rugat să mear-gă cu maşina personală“, spune Aurel Popescu. Varianta sa este sprijinită și de purtătorul de cuvânt al primăriei, Loredana Covei, care a oferit detalii suplimentare despre modul în care șoferul ar fi acționat de capul său. „Am aflat că a fost rugat ca, înainte de începerea programului, cu maşina personală să facă o deplasare în interes privat. Nu ştiu din ce motiv nu i-a pornit autoturismul, a avut probleme cu acesta şi, din proprie iniţiativă, a decis să folosească autoturismul de serviciu“, a comentat aceasta.
Orașul este considerat un fief al PSD, fostul primar social-democrat, Florin Cârciumaru, fiind edil timp de 16 ani. Anul trecut a renunțat la primărie pentru a deveni senator, ceea ce a dus la alegeri parțiale. Fostul premier Victor Ponta este deputat de Gorj din 2004 și până în prezent.
Război ALDE-PSD
ALDE are propriul candidat, în persoana consilierului municipal Eduard Lădaru, după negocieri eșuate cu PSD pentru un candidat comun. Lădaru a fost exclus în trecut din PNL, după ce a fost acuzat că l-ar fi interceptat pe fostul șef al filialei locale.
Spiritele s-au încins după ce Lădaru a afirmat că fostul primar PSD Florin Cârciumaru a lăsat municipiul Târgu Jiu „cu cai și câini pe străzi și oameni incompetenți în funcții de conducere“.
Emilian Mărcușanu este candidatul PSD pentru postul de primar al comunei Olteni, din județul Teleorman, la alegerile parțiale din 11 iunie. Mărcușanu a fost desemnat de social-democrați în ciuda faptului că, în septembrie 2013, a fost condamnat de Curtea de Apel București pentru abuz în serviciu contra intereselor publice.
Iritați de atitudinea aliatului, social-democrații i-au cerut liderului ALDE din județ, Dian Popescu, să se delimiteze de Lădaru. „Să dai comandă altui partid ține de filmele cu mafioți!“, a comentat Lădaru. Dian Popescu i-a luat apărarea colegului de partid. „Acesta nu a făcut decât o declaraţie vizavi de directorii direcţiilor subordonate primăriei, respectiv Servicii Comunale şi Poliţia Locală.
Actualul primar PSD, Aurel Popescu, a declarat că directorii din subordine nu-l ascultă, şi atunci Eduard Lădaru a făcut declaraţia susţinând ce a spus Aurel Popescu. Practic, declaraţia împotriva directorilor a făcut-o Aurel Popescu. Acum, de ce se spală pe mâini pentru că nu se înţeleg între ei, aruncând vina pe domnul Lădaru?“, a afirmat Dian Popescu. Candidatul ALDE nu s-a potolit și a anunțat că, dacă va fi ales primar, va negocia o altă majoritate și chiar o susținere pentru liberalul Marcel Romanescu în funcția de viceprimar. Lădaru l-a atacat și pe omul propus de PSD pentru postul de viceprimar, Mihai Gheorghe, caracterizându-l drept „un țuțăr care repetă ce i se spune la partid“. „Gheorghe repetă ca o moară stricată ceea ce i se spune la partid. Consilierii municipali PSD nu sunt cunoscuți pentru că pur și simplu nu există, nu au pic de atitudine“, susține Lădaru.
Oferta opoziției
Liberalii au apelat la fostul deputat PDL Marcel Romanescu, la a cărui lansare a participat și Ludovic Orban, candidat la șefia PNL. Campania PNL se axează pe promisiunea atragerii de investiții în oraș.
„Este un om pentru care garantez că după ce va fi ales primar va reuşi să aducă în Târgu Jiu tot ce nu au reuşit să aducă ceilalţi primari, şi anume dezvoltare economică, investiţii, civilizaţie, respect faţă de toţi cetăţenii din Târgu Jiu“, a comentat Orban.
Candidatul PSD pentru Primăria Lupeni este Lucian Resmeriță. Dacă el ar câștiga, ar încununa dominația familiei sale, municipiul din Valea Jiului fiind condus, anterior, de tatăl acestuia, Cornel Resmeriţă (2000-2016), şi de fratele mai mare, Cristian Resmeriţă, din 2016. Tatăl s-a retras din funcție fiind trimis în judecată pentru abuz în serviciu, iar fratele mai mare a devenit senator în 2016, ceea ce a dus la vacantarea postului.
Din partea USR Gorj va intra în competiţia electorală Radu Miruţă, un inginer de telecomunicații, care lucrează din Târgu Jiu pentru o companie mare și predă la Politehnica din București. Candidatul USR promite și el investiții în oraș.
„Târgu Jiu este orașul care a dat un premier (Victor Ponta – n.r.) şi, în ciuda acestor lucruri, nu există nici măcar un investitor străin la Târgu Jiu. Îmi propun să particip la -conferinţe internaţionale, la întâlniri internaţionale -organizate pentru administraţia publică şi să atrag investitori“, a spus Radu Miruţă. El a făcut notă discordantă printre candidați vorbind despre protejarea și promovarea operelor lui Constantin Brâncuși, aflate în orașul de pe Jiu.
„Propunerea noastră pentru operele lui Brâncuşi este să se pună nişte senzori perimetrali cu avertizare acustică în două-trei limbi străine, care să-i avertizeze într-un mod civilizat pe oameni. O propunere adiacentă a fost instruirea unor oameni ai Poliţiei Locale care să fie şi cu rol de ghid. Nu cred că în Poliţia Locală nu se găseşte un om capabil să înveţe două-trei pagini, astfel încât să ghideze oamenii din parc. Eu am văzut foarte mulţi străini în Parcul Central cerşind o informaţie despre aceste opere“, a mai spus candidatul USR.
Duș rece la lansare
Pentru candidata PMP Daniela Grădinaru, campania a început cu un duș rece, la propriu. În centrul orașului, la lipirea primelor afișe, s-a activat sistemul de irigare. Grădinaru a sesizat Primăria Târgu Jiu, cerând oprirea aspersoarelor, afișele fiind în pericol să se dezlipească. „Ne-am purificat înainte de campanie. Să sperăm că nu e un complot al celor de la PSD, pentru că pe afișele lor încă nu ajunge apa“, a comentat Grădinaru.
În 49 de localități din 32 de judeţe vor avea loc pe data de 11 iunie alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar, după vacantarea acestor posturi.
Campania electorală a început pe 27 mai, urmând a se încheia pe 10 iunie, la ora 7.00.
Votarea va începe pe 11 iunie, la ora 7.00, şi se va închide în aceeaşi zi la ora 21.00.
Alegerile vor avea loc într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câștigător cel care obține cele mai multe voturi. În caz de balotaj, se va organiza turul II.
Pentru organizarea alegerilor parțiale, Guvernul a alocat 7.800.000 de lei.
În competiție s-au înscris și doi independenți: Viorel Caragea și Gheorghe Caralicea.