11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăTechPolitica departe de București: Încă un condamnat susținut de PSD Teleorman, la...

Politica departe de București: Încă un condamnat susținut de PSD Teleorman, la alegerile locale parțiale din 11 iunie. Emilian Mărcușanu a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare

PSD a desemnat drept candidat la o primărie din Teleorman un condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Social-democrații și-au exonerat colegul de responsabilități, deși a produs un prejudiciu de 86.000 lei.         

Emilian Mărcușanu este candidatul PSD pentru postul de primar al comunei Olteni, din județul Teleorman, la alegerile parțiale din 11 iunie. Mărcușanu a fost desemnat de social-democrați în ciuda faptului că, în septembrie 2013, a fost condamnat de  Curtea de Apel București pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Judecătorii l-au condamnat pe Mărcușanu la un an de închisoare cu suspendare, dar au adăugat și un termen de trei ani de zile de încercare. 

Mărcușanu a fost acuzat pentru abuz în serviciu pentru că a acordat salariaților din primărie, în mod ilegal,  un spor de 24% pe o perioadă de opt luni, în intervalul februarie-octombrie 2012. Prejudiciul creat a fost de 86.000 lei. 

Deși Mărcușanu a fost condamnat în septembrie 2013, timp de doi ani și jumătate, Prefectura Teleorman, condusă de actualul ministru de Interne, Carmen Dan,  nu a luat nicio măsură pentru vacantarea mandatului. Prefectura a invocat faptul că „hățișul legislativ” nu îi permite să acționeze operativ în toate cazurile. Abia în martie 2016, după proteste ale opoziției din județ și după o plângere la DNA, Carmen Dan a emis ordinul de încetare a mandatului.

Vrea al cincilea mandat

Însă, „hățișul legislativ” a continuat și nimeni nu i-a retras lui Mărcușanu dreptul de a fi ales, iar acesta a câștigat un nou mandat la alegerile locale din iunie 2016, de data aceasta ca independent. La sfârșitul lunii august, Prefectura Teleorman a emis un nou ordin de încetare a mandatului, pe care Mărcușanu l-a contestat în contencios administrativ. Vedictul a venit după ce, în octombrie 2016, Carmen Dan a demi-sionat din funcția de prefect pentru a candida la alegerile parlamentare din 2016. În noiembrie 2016, instanța a dat dreptate Prefecturii, vacantând postul de primar. Practic, Mărcușanu este singurul primar din România care a fost demis de două ori.  Între timp, în septembrie 2016 a încetat și termenul de încercare, stabilit la condamnarea din 2013.

Acum, PSD Olteni l-a resuscitat pe Mărcușanu, pe motiv că ar fi fost o victimă a Guvernului Boc (care a tăiat sporurile bugetarilor) și a liberalului Liviu Dumitrașcu (devenit prefect după demisia lui Carmen Dan). Social-democrații din Olteni au declarat că Mărcușanu nu ar fi vinovat de acte de corupție și că nu ar fi încălcat codul de integritate al PSD. 

Cu asemenea argumente, social-democrații din județ s-au strâns în jurul candidatului, care are deja la activ patru mandate de primar. La depunerea candidaturii, l-au însoțit -Dănuț Cristescu, președintele CJ Teleorman, deputatul Valentin Boboc, dar și primarii din localitățile învecinate. Presa locală notează că Mărcușanu era ”vizibil emoționat” și că preșe-dintele CJ l-a asigurat de tot sprijinul organizației județene. Mărcușanu a -promis că va câștiga un nou mandat, pentru a cincea oară consecutiv. În competiție s-au mai înscris și alți doi candidați – Marian -Iordache (PNL), angajat al oficiului poștal din localitate,  și Violeta Ionescu (PMP).    

Campion la procente

Emilian Mărcuşanu a devenit primar al comunei Olteni, în anul 2004, după ce anterior a fost viceprimar. A fost reales în funcţie în anii 2008, 2012 şi 2016. De fiecare dată, a candidat din partea PSD, cu excepţia lui 2016, atunci când a decis să intre în bătălia electorală din postura de independent, fiind sprijinit neoficial de social-democraţii din judeţ. Dacă în 2008 a fost reales cu 82% din voturi, la alegerile locale din 2012 Mărcușanu a câștigat 97,19% din voturi.

Însă, Mărcușanu și-a pus amprenta și asupra competițiilor electorale la nivel național, stabilind, mereu, noi recorduri. În 2004, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, când s-au confruntat Traian Băsescu și Adrian Năstase, prezența în comuna Olteni a fost de 120%. Din aceștia, 93% au votat cu Adrian Năstase. Potrivit unei centralizări a Alianței D.A., 65 de alegători au votat de două ori. La vremea respectivă, BEJ Teleorman, dominat de PSD, a respins plângerea. La alegerile prezidențiale din 2009, în turul doi, la două secții din comuna Olteni au dispărut 370 de voturi. În urma verificărilor poliției s-a stabilit că buletinele de vot au fost depuse inițial la sediul Primăriei Olteni într-un fișet metalic sigilat dintr-o încăpere asigurată cu personal de pază.

La referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din iulie 2012, prezența în comună a fost de 97,11%, cu mult peste media la nivel județean, de 64,5%, și față de cea națională – 46,24%. Concret, s-au prezentat 2.456 de alegători din cei 2.529 aflați pe liste. Dintre aceștia, 2.371 au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 76 împotrivă.

Imitat de șeful de partid

Liderul PSD, Liviu Dragnea, este și el acuzat de abuz în serviciu, într-un dosar care se referă la perioada în care era președinte al CJ Teleorman. Potrivit procurorilor, Dragnea ar fi produs un prejudiciu de 108.000 de lei, după ce două angajate plătite din banii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman au lucrat, în realitate, la sediul PSD. În seara de 31 ianuarie, Guvernul Grindeanu a adoptat Ordonanța de Urgență 13, prin care abuzul în serviciu era pedepsit doar dacă prejudiciul ar fi peste 200.000 de lei, ceea ce l-ar fi salvat pe Dragnea de proces. Guvernul a anulat Ordonanța 13 după manifestații de stradă la care au participat sute de mii de români.

Alegerile, în cifre

 În 49 de localități din 32 de judeţe vor avea loc în data de 11 iunie alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar, după vacantarea acestor posturi. Campania electorală a început pe 27 mai, urmând a se încheia pe 10 iunie, la ora 7.00. Votarea va începe pe 11 iunie, la ora 7.00, şi se va închide în aceeaşi zi la ora 21.00. Alegerile vor avea loc într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câștigător cel care obține cele mai multe voturi. În caz de balotaj, se va organiza turul II.

Pentru organizarea alegerilor parțiale, Guvernul a alocat 7.800.000 de lei.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă