12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăTechPolitica departe de București. Cine se bate pe fotoliul Liei Olguța Vasilescu....

Politica departe de București. Cine se bate pe fotoliul Liei Olguța Vasilescu. Candidatul PSD, acuzat că este pro-rus, după o vizită a ambasadorului Valeri Kuzmin la Craiova

PSD vrea să câștige Primăria Craiova cu un candidat care provine din PMP. USR pune tunurile pe orientarea pro-Rusia și pro-China a PSD. PNL și ALDE se confruntă cu independenți plecați din propriile partide.         

La Craiova, candidatul PSD este Mihail Genoiu, care s-a retras din postul de primar interimar, pentru a se concentra pe campania electorală. Mihail Genoiu activează în administraţia locală din 2012, când a fost ales consilier local din partea UNPR. În 2013, a devenit viceprimar al Craiovei. La alegerile locale din vara anului trecut a candidat pe listele PMP, partid care absorbise UNPR. Acum, el și-a anunțat candidatura pe listele PSD.

Acuzat de traseism, Genoiu are propria explicație. „Eu sunt membru UNPR. Fuziunea cu PMP este contestată, nu s-a definitivat, deci nu am cum să fiu membru PMP. Singurii care și-au pierdut calitatea de membri UNPR sunt cei care au depus adeziuni la PMP pentru a candida la alegerile parlamentare”, a declarat Mihai Genoiu. Însă, liderii locali ai PMP au dezvăluit presei că Genoiu a participat la ședințele lor de partid, desfășurate după fuziune.


Citește și: Politica departe de București: Încă un condamnat susținut de PSD Teleorman, la alegerile locale parțiale din 11 iunie. Emilian Mărcușanu a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare

PSD a desemnat drept candidat la o primărie din Teleorman un condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Social-democrații și-au exonerat colegul de responsabilități, deși a produs un prejudiciu de 86.000 lei.         


Social-democrații, însă, nu sunt interesați de trecutul lui Genoiu și l-au desemnat candidat pentru fidelitatea dovedită față de Lia Olguța Vasilescu, în perioada în care aceasta conducea Primăria Craiova. După alegerile din decembrie, Lia Olguța Vasilescu a ales să opteze pentru Parlament, ceea ce  a provocat alegerile parțiale. Interesant este că printre social–democrații care au dorit postul de primar s-a numărat și senatorul Claudiu Manda. Acesta a renunțat să candideze, după o discuție cu Liviu Dragnea, care i-a cerut să rămână în Parlament.

Oferta PNL

PNL l-a desemnat candidat pe Mario Ovidiu Oprea, șeful grupului liberal din Senat. Ședința în care acesta a fost ales președinte al PNL Craiova și candidat la primărie a fost contestată de mai mulți liberali din organizație, care au susținut că sute de membri ai partidului ar fi fost împiedicați să-și achite cotizațiile pentru a nu putea vota. Câștigător al competiției interne, Oprea și-a depus candidatura flancat de Cristian Bușoi, candidat la șefia PNL. Oprea propune  înfiinţarea unui pol industrial la Craiova.

„În cadrul unui sondaj de opinie, craiovenii s-au plâns că guvernarea locală este deficitară din cauza birocraţiei, politizării excesive și și-au arătat nemulţumirea faţă de fenomenul generalizat de corupţie cu care se pare că s-au confruntat. Ţinând cont de asta, o să fiu primarul care dă start fabricaţiei, nu conspiraţiei în politica locală. 42% dintre respondenţi consideră că înfiinţarea unui pol industrial la Craiova este soluţia economiei locale şi vor ca în viitor municipiul să redevină un centru industrial şi universitar. Sunt în asentimentul oamenilor. Fără improvizaţie în administraţie”, a promis Mario Ovidiu Oprea.

USR semnalizează spre vest

Bătălia pentru Craiova s-a deschis deja cu teme de politică externă. Deputatul Adrian Prisnel, candidatul USR la funcţia de primar al Craiovei, a acuzat PSD că doreşte să ducă Craiova pe axa Moscova-Beijing. Prisnel a invocat vizita recentă în Craiova a ambasadorului Rusiei, Valeri I. Kuzmin. 


Citește și: Politica departe de București. Clanul Resmeriță vrea să rămână la putere, la Lupeni: Tatăl a condus Primăria timp de 16 ani, fiul cel mare – șase luni. Acum, fiul cel mic candidează din partea PSD

Fiul cel mai mic al familiei Resmeriță a fost desemnat candidat al PSD pentru Primăria Lupeni, condusă timp de 16 ani de tatăl său și timp de șase luni de fratele său mai mare.


”Ambasadorul Rusiei, Valeri I. Kuzmin, a fost invitat în martie la Craiova de Mihail Genoiu, candidatul PSD la Primăria Craiovei, şi de Ion Prioteasa, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean pentru «dezvoltarea unor relaţii pragmatice, mutual avantajoase, pe linie economică». Desigur că afirmaţiile acestuia, în care Putin era dat exemplu pozitiv pentru că a amnistiat corupţi, au fost pe gustul Olguţei Vasilescu, pentru care OUG 13 a fost o ordonanţă necesară”, a comentat Prisnel.

El a  mai amintit şi de ”marea” investiţie chineză de la Craiova, „cartierul de locuinţe la care nu s-a mai lucrat aproape deloc de când a tăiat Victor Ponta panglica inaugurală”. Investiţia, amânată de mai multe ori,  era cuprinsă în memorandumul româno-chinez semnat la Beijing de fostul premier social-democrat. „Craiova are nevoie de investiţii occidentale, care să aducă prosperitate oraşului, nu de o înscriere falimentară, politic şi economic, pe axa Moscova-Beijing, care ţine de trecut, nu de viitor. Viitorul este în altă parte, la vest, nu la est, aşa cum vor Olguţa Vasilescu, Mihai Genoiu şi toţi liderii PSD de la Bucureşti”, a concluzionat candidatul USR.    

Scurt pe doi

  Avocatul Lucian Săulescu,  decanul Baroului Dolj, până recent membru PNL, candidează ca independent. El a părăsit PNL nemulţumit de felul în care a fost desemnat candidatul liberalilor pentru aceste alegeri. Din partea ALDE candidează Anișoara Stănculescu, directoarea de cabinet a prefectului județului. Emil Mladin a părăsit ALDE, nemulțumit de jocurile din filială, și candidează ca independent. În competiție s-au mai înscris Dumitru Călina (PMP) și Sorin Preda Nica (PNR).

Alegerile, în cifre

În 49 de localități din 32 de judeţe vor avea loc în data de 11 iunie alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar, după vacantarea acestor posturi. Campania electorală a început pe 27 mai, urmând a se încheia pe 10 iunie, la ora 7.00. Votarea va începe pe 11 iunie, la ora 7.00, şi se va închide în aceeaşi zi la ora 21.00. Alegerile vor avea loc într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câștigător cel care obține cele mai multe voturi. În caz de balotaj, se va organiza turul II. Pentru organizarea alegerilor parțiale, Guvernul a alocat 7.800.000 de lei.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...
Ultima oră
Pe aceeași temă