Ludovic Orban vs. Cristian Bușoi. A început lupta pentru șefia PNL: Cum se împart taberele și cine este favoritul

Ludovic Orban pare în avantaj la startul bătăliei pentru PNL, dar gruparea din jurul lui Cristian Bușoi speră să recupereze diferența până la congresul din 17 iunie.

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

16.05.2017 - 10:10

Ludovic Orban pare în avantaj la startul bătăliei pentru PNL, dar gruparea din jurul lui Cristian Bușoi speră să recupereze diferența până la congresul din 17 iunie.

Ludovic Orban și Cristian Bușoi și-au depus, ieri, candidaturile pentru postul de președinte al PNL. Prezentarea moțiunilor celor doi candidați este momentul în care poate fi măsurată susținerea de care se bucură fiecare în interiorul partidului.

Moțiunea depusă de Ludovic Orban se intitulează „PNL-Forța Dreptei” iar la lansare el a fost însoțit de câteva zeci de membri PNL. Ludovic Orban a afirmat că 27 de preşedinţi de organizaţii judeţene au semnat moţiunea cu care candidează, făcând acest lucru după consultarea membrilor organizaţiei, şi ”nu de capul lor”. Printre liderii de filiale care îl susţin pe Ludovic Orban se numără primarii Oradei şi Aradului, Ilie Bolojan şi Gheorghe Falcă, liderul de la Alba, Mircea Hava, Lucian Bode de la Sălaj, Romeo Nicoară de la Satu Mare, Adrian Veştea de la Braşov, Cătălin Toma de la Vrancea, Costel Alexe de la Iaşi, Adrian Miuţescu de la Argeş, Marian Drăgulin de la Călăraşi, Ionel Palăr de la Bacău, Dan Vâlceanu de la Gorj, Viorel Badea de la Diaspora.

Liderii care l-au flancat pe Orban transmit un mesaj important legat de oamenii pe care se bazează în bătălia internă. Astfel, Ilie Bolojan reprezintă filialele din Transilvania, care s-au reunit, recent la Cluj-Napoca. Acolo, 17 șefi de filiale i-au cerut lui Bolojan să candideze, dar acesta nu a dorit să se implice într-un astfel de demers. Majoritatea celor prezenți la reuniune au optat pentru susținerea lui Orban, dacă Bușoi nu va candida. Există, desigur și excepții cum ar fi PNL Cluj care a anunțat că nu va sprijini niciunul dintre cei doi candidați.

Primarii proveniți din fostul PDL, precum Falcă sau Hava au menirea să demonstreze faptul că vechii democrat-liberali nu vor fi marginalizați dacă Orban va ajunge președintele PNL. În rândul celor care au venit să îl susțină pe Orban se numară și parlamentari precum Florin Cîțu sau Mara Calista, aflați la primul mandat.

”Sunt un om credincios, îmi iubesc familia, îmi iubesc ţara, sunt un liberal convins, un liberal până în măduva oaselor. Mă bat pentru promovarea ideilor de libertate şi democraţie imediat de după Revoluţie. Nu am dat înapoi în nicio bătălie, niciodată nu am fugit de pe câmpul de luptă”, s-a prezentat Ludovic Orban.

Cine sunt susținătorii lui Bușoi

De partea celalată a baricadei, Cristian Bușoi s-a ferit să avanseze un  număr de filiale care îl susțin, preferând să pună accentul pe liderii care sprijină moțiunea  sa „PNL – partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!”. Printre aceștia se numără fostul președinte al PNL, Crin Antonescu și soția acestuia europarlamentarul Adina Vălean.

În partid au circulat zvonuri potrivit cărora Bușoi și Antonescu ar fi negociat locul 1 pe listele pentru Parlamentul European din 2019, pentru Adina Vălean. Antonescu neagă, însă, existența unor astfel de negocieri. ”Nu am avut o astfel de discuție cu Cristian Bușoi. Adina Vălean este europarlamentar de trei mandate, este singurul român președinte de comisie în Parlamentul European. Este o personalitate la nivel european. Dacă, peste doi ani va decide să mai candideze, cred că are suficiente argumente, nu e nevoie de intervenția mea”, a comentat Antonescu.

Bușoi, el însuși europarlamentar are o largă susținere în această zonă, lista susținătorilor fiind completată de Theodor Stolojan,  Ramona Mănescu sau Daniel Buda.

Printre sprijinitorii săi se numără și liderii care pot influența negocierile din partid precum Marian Petrache, Teodor Atanasiu sau Eugen Nicolăescu. Însă, ultimii doi se pregătesc să plece din partid, în funcții la ANRE sau BNR. Lista este completată de Dan Motreanu, unul dintre liderii cu influență în rândul șefilor de filiale. Printre susținătorii lui Bușoi se numără și foștii miniștrii Mariana Câmpeanu și Sulfina Barbu, senatoru Leon Dănăilă sau primarul din Timișoara, Nicolae Robu, sau consilierul Ciprian Ciucu.

Pentru Bușoi a semnat și Hubert Thuma, ales recent în fruntea PNL Ilfov, după ce i-a expirat perioada de restricție la funcție, în urma unei condamnări. Bușoi este susținut, de asemenea, de șefii de sectoare din București, filială pe care o conduce sau de liderul PNL Iași Marius Bodea.

Susținătorii lui Bușoi speră să mai câștige voturi până la congres. ”Unii președinți de filiale poate se vor mai răzgândi. În plus, la 5000 de delegați, șefii de filiale nu controlează toate voturile”, au afirmat surse din tabăra lui Bușoi.

* Viorel Cataramă, prim-vicepreședintele PNL Sector 2, a anunțat că își va depune marți motiunea pentru a candida la funcția de președinte al PNL.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...