22 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Parlamentul a aprobat noul guvern. Dragnea: Cabinetul Grindeanu se abătuse de...

VIDEO. Parlamentul a aprobat noul guvern. Dragnea: Cabinetul Grindeanu se abătuse de la programul de guvernare. Tudose: Guvernul va fi mai eficient. A existat o frână, mie mi s-a cerut să transform această frână în accelerație

UPDATE 17,45: "Noul pachet fiscal" va fi pus în aplicare după ce ANAF va face o serie de simulări, bazate pe date provenite de la Statistică, și după ce acest pachet fiscal va fi supus dezbaterii publice, a anunțat, joi, după votul din Parlament, premierul Mihai Tudose.

Simulările de la ANAF ar urma să dureze una sau două luni.


UPDATE 17,30: Guvernul condus de Mihai Tudose a fost învestit cu încredere din partea Parlamentului, prin votul primit în ședința plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților.

Guvernul a trecut cu 275 de voturi pentru, cu 34 mai multe decât la votul pentru moțiunea de cenzură, unde au fost 241 de voturi.


UPDATE 17.20 Votul din Parlament s-a terminat și se așteaptă rezultatul său oficial.

Opt parlamentari PSD nu au fost prezenți la acest vot. Printre cei absenți au fost Victor Ponta și Liviu Pleșoianu, care au anunțat că nu vor susține acest Executiv.


UPDATE 16.50:  Deputatul Varujan Vosganian: ALDE nu face nicio concesie privind cota unică. Noi credem că este importantă relaxarea fiscală

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a transmis un mesaj dur Guvernului Grindeanu, în plenul Parlamentului, unde se va decide dacă Executivul condus de Mihai Tudose va primi votul de încredere.

 

16,30: UDMR cere explicații guvernului desemnat pe tema modificărilor din programul de guvernare, avertizând că Uniunea nu este de acord cu modificările prevăzute la taxe și la impozite, informează Digi 24.


UPDATE 16.21:  VIDEO. Premierul Mihai Tudose, avertisment pentru Cabinetul său: Trebuie să uităm starea de normalitate. Cine vrea normalitate, să-și ia un serviciu cu program fix. În acest Guvern se va munci non-stop pentru recuperarea întârzierilor

Premierul desemnat Mihai Tudose a afirmat, joi, în discursul susțiut în plenul Parlamentului, unde a cerut votul de încredere al aleșilor, că Guvernul său trebuie să uite „starea de normalitate”, întrucât Cabinetul său va munci non-stop pentru recuperarea întârzierilor.

 

15,55: Liderul PSD, Liviu Dragnea, a susținut despre coaliția PSD – ALDE că a fost onestă, întrucât a făcut evaluarea fostului Cabinet Grindeanu și a recunoscut că există întârzieri care pot compromite programul de guvernare.

"Le-am cerut membrilor Guvernului care aveau întârzieri să se retragă. Unii au înțeles și s-au retras", a spus Liviu Dragnea.

UPDATE 15,40: Liviu Dragnea, liderul PSD și al Camerei Deputaților, a declarat în plenul Parlamentului, despre fostul Cabinet Grindeanu, că acesta a trebuit schimbat "ca urmare a îndepărtării de la programul de guvernare".


UPDATE 15,40: Premierul desemnat, Mihai Tudose, a recunoscut că viitorul Cabinet are "foarte multe urgențe". Guvernul trebuie să aplice Legea salarizării unitare și o va face", a promis Mihai Tudose.

El a citit în Parlament lista membrilor propuși ai Cabinetului său, fiecare nume fiind întâmpinat cu aplauze de către parlamentari.

Ședința plenului reunit este condusă de Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului.


UPDATE 15,35: Mihai Tudose, premierul desemnat, a lansat o critică la adresa fostului premier Grindeanu.

"Nu vreau să critic ceea ce a fost, dar a existat o frână. Mie mi s-a cerut să transform această frână în accelerație, ceea ce am să fac. Guvernul va fi mai eficient", a declarat Mihai Tudose în plenul Parlamentului.


UPDATE 15,30: Ședința celor două Camere, reunite, ale Parlamentului, în care urmează să fie validat Guvernul Tudose, a început.

Toți candidații pentru funcțiile de miniștri au fost audiați în comisiile parlamentare de specialitate și au primit aviz favorabil.


UPDATE 14.50: De la ora 15.00, Parlamentul se reunește pentru a vota cabinetul Tudose. 

14,50: Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii, a declarat, joi, Ionuţ Mişa, după validarea sa pentru a deveni ministru al Finanţelor în Guvernul Tudose.


 

14.15: Senatorul Adrian Ţuţuianu, care în prezent conduce Comisia parlamentară de control asupra SRI, a declarat joi că este familiarizat cu achiziţiile publice şi că, dacă va deveni ministru al Apărării, prioritatea lui va fi cumpărarea de tehnică militară modernă.


13.30: Tudorel Toader, actualul ministru interimar și propus ca ministru al Justiției în Cabinetul Tudose, a declarat, joi, la audierea în comisii că "avem o legislație foarte stufoasă, uneori chiar incoerentă, avem legi adoptate înainte de revizuirea Constituției, în anul 2003".


UPDATE 12.20: Ministrul propus la Cultură, senatorul PSD Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, la audierea sa de către comisiile parlamentare, că a vorbit foarte puţin cu predecesorul său, Ionuţ Vulpescu, întrucât acesta nu ştia că pleacă de la minister, iar el nu ştia că va prelua ministerul, informează Mediafax.


UPDATE 11,45: Adrian Țuțuianu, propus pentru funcția de ministru al Apărării Naționale în Guvernul Tudose, a primit, joi, aviz favorabil din partea Comisiilor parlamentare reunite de apărare, ordine publică și siguranță națională.

S-au înregistrat 22 de voturi ''pentru'' și 10 ''împotrivă''. Adrian Țuțuianu este, în prezent, președintele Comisiei parlamentare de control asupra SRI.


UPDATE 11.30: Parlamentarii PMP se retrag de la audierile din comisii ale miniștrilor și nu vor participa nici la ședința Parlamentului de învestire a Cabinetului Tudose, un guvern "care produce șoc și groază", a anunțat, joi, președintele PMP, Traian Băsescu.


UPDATE 10.55: Carmen Dan, propusă pentru funcția de ministru de Interne, a primit aviz favorabil, joi dimineață, din partea Comisiei de Apărare.

Imediat după audiere, întrebată de jurnaliști ce măsuri a luat în cazul fugii lui Sebastian Ghiță din România, Carmen Dan a răspuns astfel: Îndrăznesc să vă spun că Sebastian Ghiță nu a fugit pe mandatul meu. Sebastian Ghiță a fost găsit pe mandatul meu".

Carmen Dan a susținut că nu poate spune dacă a sancționat pe cineva din Ministerul de Interne după fuga peste frontieră a fostului deputat, motivând că nu poate "devoala" informații dintr-o anchetă penală aflată în derulare.


 UPDATE 10.35: Andreea Păstîrnac, propusă pentru funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit joi aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților, întrunind 24 de voturi "pentru" și 13 "împotrivă".


Update: Ilan Laufer, ministru desemnat pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, a fost validat de către comisiile parlamentare reunite. „Vreau să îi susțin pe întreprinzătorii privați. Vreau să las ceva în urma mea la acest minister, simt o responsabilitate foarte mare, dar cred că știu ce trebuie să fac. Am crescut cu o mentalitate de afaceri și când am ajuns în admnistrația publică, am văzut de ce nu se poate face. Am fost în peste 36 de județe în două luni jumătate, prezentând proiectul Start Up Nation. Le-am spus tuturor celor care m-au întrebat ce trebuie să facă faptul că cel mai important este să fii foarte concentrat, determinat și să știi ce vrei”, a declarat Ilan Laufer, la ieșirea de la audieri.

Ilan Laufer le-a explicat jurnaliștilor, în acest context, și de ce a acceptat să pozeze dezbrăcat, pentru o revistă glossy.


Update:  Toma Petcu, fostul ministru al Energiei propus din nou pentru același pot, a fost validat cde către comisiile permanente din Parlament, cu 36 de voturi fiind pentru şi 16 împotrivă. Acesta a precizat, în discursul său, că îşi propune să menţină producţia de cărbune necesar sistemului energetic, menţionând că după experienţa de astă-iarnă s-a dovedit din nou dependenţa României faţă de sistemul de producţie a energiei bazat pe cărbune, potrivit Mediafax. „Marea problemă a Complexului Energetic Hunedoara este pe partea de minerit”, a declarat Toma Petcu.


Update: Teodor Meleșcanu, fostul ministru de Externe din cabinetul Grindeanu, a fost validat de comisiile de politică externă din Parlament și pentru noul Executiv Tudose. Legat de această schimbare de guvern, Teodor Meleșcanu a declarat că e vorba doar de o criză politică, ce se va rezolva rapid și care nu are nimic neobișnuit. "Mă califică faptul că sunt calificat în acest domeniu. Am o experienţă de 40 de ani şi cred că pot să mă descurc în condiţii foarte bune", le-a declarat Teodor Meleşcanu parlamentarilor comisiei.


Update: Victor Negrescu, propus ca ministru delegat pentru Afaceri Europene, a fost validat de comisiile parlamentare reunite.


Update: Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, joi, pe Mihai Fifor, candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Economiei, 37 de voturi fiind pentru şi 13 împotrivă.

Mihai Fifor le-a explicat parlamentarilor că obiectivul său prioritar este trecerea de la industriile intensive la industriile inovative, explicând că„se impune ca element central reindustrializarea României”. „Companiile aflate în dificultate – CE Hunedoara, CE Oltenia sau Oltchim – nu se vor închide, ci vor urma un model de restructurare şi reorganizare asemănător celui de la Hidroelectrica”, a precizat, potrivit Mediafax, ministrul propus pentru Economie.


Update: Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, a fost validată de comisiile reunite pentru afaceri europene din Camera Deputaților și Senat. Aceasta a declarat în fața parlamentarilor că fondurile europene ar fi fost de preferat să aibă un cadru instituțional separat, dar pentru că sunt procedurile de acreditare vom merge în această structură. „Din punctul meu de vedere ar fi fost de preferat un cadru instituțional separat dar, dată fiind actuala situație în ceea ce privește procedurile pentru creditare, pentru a evita orice risc de întârziere, vom merge în această structură", a menționat Rovana Plumb.


Miniștri propuși de liderul PSD Liviu Dragnea și de prim-ministrul Mihai Tudose pentru noul Guvern sunt audiați joi, de la ora 8.00, în comisiile de specialitate din Parlament. Plenul se va reuni apoi de la ora 15.00 pentru a valida, sau nu, cabinetul desemnat.

Primii audiaţi în comisiile parlamentare au fost Rovana Plumb, desemnată ministru delegat pentru Fondurile Europene, şi Mihai Fifor, propus ministru al Economiei. Fiecare ministru are la dispoziţie 30 de minute pentru prezentarea programului său şi pentru întrebări, potrivit programului decis de Birourile Permanente.

Ultimii audiaţi în comisii, de la 13.30, vor fi Gabriel Petrea (Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social) şi Tudorel Toader (Ministerul Justiţiei), potrivit News.ro. Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ, lista miniştrilor propuşi de Mihai Tudose urmând să fie supusă în bloc votului Parlamentului.

Comitetul Executiv Național al PSD a validat, ieri, lista Guvernului Mihai Tudose. Președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a asigurat controlul noului Executiv, plasându-și apropiații în poziții-cheie. Guvernul condus de Mihai Tudose are 11 membri noi, comparativ cu Guvernul Grindeanu. 17 dintre miniștrii lui Sorin Grindeanu au fost păstrați în noul Executiv, inclusiv premierul Tudose.

Partidul Național Liberal a anunțat, prin voce președintelui Ludovic Orban, că nu va vota acest guvern, deoarece îl consideră foarte slab. Totuși, pe lângă voturile parlamentarilor PSD şi ALDE, Tudose poate conta şi pe voturile UDMR. „Posibilitatea de a susţine guvernul mâine a rămas una foarte directă, deschisă. Am votat în unanimitate. Colegii mei au susţinut că, dacă nu apar mâine în comisii surprize neplăcute, atunci vom vota învestirea guvernului, ceea ce nu înseamnă că vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua guvernul în perioada următoare”, a declarat Kelemen Hunor miercuri, la finalul unei şedinţe cu parlamentarii UDMR. 

Parlamentarii PMP vor vota împotriva Guvernului Tudose, potrivit Agerpres. "Grupul PMP cu siguranță nu va vota acest Cabinet. Vom face front comun în opoziție. Nu suntem deloc satisfăcuți", a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, președintele executiv al PMP Valeriu Steriu.

Și USR va vota împotriva noului Cabinet. Mihai Goțiu a susținut miercuri că parlamentarii USR nu vor vota pentru Guvernul condus de Mihai Tudose. "Nu am discutat cu colegii, dar cred că pot să garantez 101% că nu vor fi voturi de la USR pentru acest Guvern", a spus senatorul USR.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă