7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăTechBaronii vechi și noi din Guvernul Dragnea-Tudose: Sunt 11 membri noi și...

Baronii vechi și noi din Guvernul Dragnea-Tudose: Sunt 11 membri noi și 17 foști miniștri din Cabinetul Grindeanu | INFOGRAFIC

Guvernul condus de Mihai Tudose are 11 membri noi, comparativ cu Guvernul Grindeanu. 17 dintre miniștrii lui Sorin Grindeanu au fost păstrați în noul Executiv, inclusiv premierul Tudose.

Comitetul Executiv Național al PSD a validat, ieri, lista Guvernului Mihai Tudose. Președintele PSD, Liviu Dragnea, și-a asigurat controlul noului Executiv, plasându-și apropiații în poziții-cheie. Astfel, pentru Marcel Ciolacu a fost înființat un post de vicepremier fără portofoliu în noul Cabinet. Ciolacu este, în prezent, liderul grupului PSD din Camera Deputaților, fiind unul dintre fidelii lui Liviu Dragnea. Ciolacu se va ocupa de coordonarea proiectelor în care sunt implicate mai multe ministere. Pe de altă parte, rolul său va fi să asigure legătura între partid și guvern, pentru a evita devierea lui Tudose față de linia PSD, așa cum s-a întâmplat cu Sorin Grindeanu. Ciolacu se numără printre cei cinci lideri PSD care ar fi refuzat postul de premier.

De asemenea, șeful Comisiei SRI,  Adrian Țuțuianu, a fost promovat ministru al Apărării, devenind, în acest fel, și membru CSAT. În ultimele zile, Țuțuianu și-a făcut un lobby intens pentru acest post, având câștig de cauză pe baza reapropierii de Liviu Dragnea. Șeful PSD îl enervase pe Țuțuianu, oferindu-i șefia ASF lui Sorin Grindeanu, pentru a părăsi Palatul Victoria. Însă, postul îi fusese promis lui Leonardo Badea, un apropiat al lui Țuțuianu. Refuzul lui Grindeanu a calmat spiritele, postul revenindu-i în cele din urmă lui Badea.

Miza schimbărilor la ministerele economice

Un alt fidel al lui Liviu Dragnea, Mihai Fifor, va abandona șefia Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009 pentru a prelua Ministerul Economiei. Plasarea unui fidel la Economie este importantă pentru Liviu Dragnea, care a insistat, în ultima perioadă, pe necesitatea înființării Fondului Suveran pentru Dezvoltare și Investiții. De altfel, Tudose, fost ministru al Economiei, și-a luat un angajament ferm în acest sens. ”În prima ședință de guvern e prezentat proiectul, pus în dezbatere publică, la începutul lunii septembrie e adoptat de Guvern”, a asigurat Tudose, în declarația comună cu Liviu Dragnea, la finalul Comitetului Executiv.

Ionuț Mișa, crescut în subordinea lui Radu Mazăre,  a devenit ministru al Finanțelor. Mișa, în prezent secretar de stat la Finanțe, devine un alt pion important în planurile șefului PSD. Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea salarizării, proiect față de care fostul ministru Viorel Ștefan luase distanță, ceea ce i-a atras și debarcarea.

Liviu Pop a revenit la Ministerul Educației, pe care l-a condus în Guvernul Ponta. Europarlamentarul Victor Negrescu a fost propus pentru Ministerul Fondurilor Europene.

Toader renunță la statutul independent

17 dintre membrii noului Executiv, inclusiv premierul Mihai Tudose, au făcut parte din Guvernul Grindeanu, debarcat de PSD pe baza unui raport de evaluare în care fuseseră identificate 236 de restanțe față de programul de guvernare. O negociere aparte a fost cea legată de situația de la Justiție. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a supraviețuit în post, dar Dragnea a anunțat că va fi asumat de PSD Iași, renunțând la statutul de independent. Pare să fi fost o soluție de compromis pentru ca Toader să răspundă politic. În PSD, au existat numeroși lideri care au cerut schimbarea lui Toader, vinovat de întârzierea legilor Justiției.

Printre supraviețuitori se numără lideri apropiați de Liviu Dragnea, precum Sevil Shhaideh (vicepremier și ministru al Dezvoltării), Carmen Dan (ministru de Interne) sau Lia Olguța Vasilescu (Muncă). Carmen Dan a fost păstrată în Executiv, cu toate că avea zero măsuri îndeplinite, potrivit raportului de evaluare al PSD. Tot cu zero realizări au supraviețuit în Executiv și Răzvan Cuc (Transporturi) și Marius Dunca (Tineret și Sport).
De asemenea, ALDE și-a păstrat cei patru miniștri din Cabinet – Grațiela Gavrilescu (Mediu, vicepremier),  Teodor Meleșcanu (Externe), Toma Petcu (Energie), Viorel Ilie (Relația cu Parlamentul).

Cine sunt nemulțumiții din PSD

Președintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, le-ar fi spus colegilor săi din Comitetul Executiv Național că „regretă” că social-democrații nu au lăsat în continuare să funcționeze Guvernul Grindeanu. El s-a abținut în votul de luni pentru nominalizarea lui Mihai Tudose ca premier, alături de Paul Stănescu, Codrin Ștefănescu și Marius Minea. Ieri, și Marian Oprișan s-a arătat supărat față de lista Executivului. ”Nu vedeți că eu sunt în opoziție?”, a comentat Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea. La rândul său, deputatul Nicolae Bănicioiu s-a abținut la votul privind lista noului Guvern.
Candidații la posturile de miniștri vor fi audiați astăzi în comisii, iar lista va fi votată de plenul reunit. Pe lângă PSD și ALDE, care fac parte din Guvern, și UDMR a anunțat că va vota lista miniștrilor.
 

Miniștrii preluați din Guvernul Grindeanu

  • * Premier – Mihai Tudose (fost ministru al Economiei)
  • * Vicepremier și ministru al Dezvoltării – Sevil Shhaideh (PSD)
  • * Vicepremier și ministru al Mediului – Grațiela Gavrilescu (ALDE)
  • * Afaceri Interne – Carmen Dan (PSD)
  • * Afaceri Externe – Teodor Meleșcanu (ALDE)
  • * Justiție – Tudorel Toader
  • * Muncă – Olguța Vasilescu (PSD)
  • * Fonduri Europene – Rovana Plumb (PSD)
  • *Agricultură – Petre Daea (PSD)
  • * Energie – Toma Petcu (ALDE)
  • * Transporturi – Răzvan Cuc (PSD)
  • * Sănătate – Florian-Dorel Bodog (PSD)
  • * Tineret și Sport – Marius Dunca (PSD)
  • * Turism – Mircea Dobre (PSD)
  • * Dialog Social – Gabriel Petrea (PSD)
  • * Românii de pretutindeni – Andreea Păstârnac (PSD)
  • * Relația cu Parlamentul – Viorel Ilie (ALDE)

Miniștrii noi

  • * Vicepremier fără portofoliu – Marcel Ciolacu (PSD)
  • * Apărare – Adrian Țuțuianu (PSD)
  • * Finanțe – Ionuț Mișa (PSD)
  • * Economie – Mihai Fifor (PSD)
  • * Educație – Liviu Pop (PSD)
  • *Comunicații – Lucian Șova (PSD)
  • * Ape și Păduri – Doina Pană (PSD)
  • * Cercetare – Lucian Georgescu (PSD)
  • * Cultură – Lucian Romașcanu (PSD)
  • * Mediul de Afaceri – Ilan Laufer
  • * Afaceri Europene – Victor Negrescu (PSD)
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă