18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportDatoria României către FMI, subiect de controversă

Datoria României către FMI, subiect de controversă

Datoria pe care România o are de plătit Fondului Monetar Internațional a fost, în ultimile două zile, un subiect de controversă, mai ales în condițiile în care, în spațiul public au apărut informații contradictorii. În cursul zilei de miercuri, premierul Victor Ponta a anunțat că România a achitat toate datoriile către FMI. Totuși, în presă au apărut documente oficiale care au relevat faptul că România ar mai avea de plătit bani instituției europene. 

Reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, a explicat, joi, că Guvernul României a achitat integral împrumutul contractat de la Fondul Monetar Internațional (FMI), dar Banca Națională a României (BNR) mai are de plătit trei rate. Sumele urmează să fie plătite în luna ianuarie a anului viitor. O parte din bani vor fi plătiți  de către Guvern, iar alta de către BNR, a mai spus oficialul european.

De asemenea, Ministerul Finanțelor a anunțat, joi, că România mai are de plătit, până în 2023, peste 4,88 miliarde de euro către finanțatorii internaționali, din împrumutul stand-by contractat în 2009. 

Miercuri dimineață, premierul Victor Ponta a anunțat că România și-a achitat datoria către Fondul Monetar Internațional (FMI), însă presa a scris că prim-ministrul minte din nou.

Astfel,  Hotnews a scrisvcă  România mai are de achitat în acest an aproximativ 240 de milioane de euro, iar în 2016 încă o tranșă de circa 120 de milioane de euro. Mai mult până în 2019, statul român trebuie să achite dobânzi în valoare de 1,5 milioane de euro.

De asemenea, România mai are de plătit și datoria către Comisia Europeană și Banca Mondială, sume de bani care au fost împrumutate în baza primului acord de finanțare europeană, semnat în 2009 de Guvernul Boc, scrie Gândul.

Astfel, până în 2023, țara noastră mai are de plătit circa 4,9 miliarde de euro. Banii sunt atât ratele cât și dobânzile care au rămas de plată pentru creditul de 5 milarde de euro de la CE și cel de un milliard de euro de la BM.

O adunare simplă arată că România ar mai avea de plătit către troica finanțatorilor aproape 5 miliarde de euro.

Pe 24 martie 2009, Guvernul României a semnat un acord de împrumut cu FMI, CE, Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 19,95 miliarde de Euro. 

Astfel, în perioada 2009-2010, România a primit 12,95 miliarde de euro de la FMI, cinci miliarde de euro de la Comisia Europeană, un miliard de euro de la Banca Mondială și un miliard de euro de la BERD. 

De asemenea, în 2013, Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care a fost tratat ca preventiv.

“Board-ul FMI a aprobat un nou acord stand-by cu o durată de 24 de luni şi cu o valoare echivalentă cu 1,75 miliarde de DST (circa 1,98 miliarde de euro sau 170% din cota României la Fond). Autorităţile au informat FMI că intenţionează să trateze aranjamentul ca preventiv, astfel că nu intenţionează să tragă fonduri. Autorităţile române au cerut, de asemenea, sprijin preventiv şi de la Uniunea Europeană, de 2 miliarde de euro”, se arată în comunicatul FMI.

 

 

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă