18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportUngureanu nu a demisionat

Ungureanu nu a demisionat

Ministrul afacerilor externe Mihai-Razvan Ungureanu nu si-a prezentat demisia desi premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut acest lucru.

Potrivit unor surse oficiale, Ungureanu nu i-a prezentat premierului o demisie scrisa si nu i-a dat acestuia, in discutia telefonica de vineri, niciun raspuns transant in privinta acesteia.

Potrivit surselor Romaniei libere, Mihai Razvan Ungureanu a sosit sâmbata la Bucuresti din strainatate dar nu a demisionat, in ciuda faptului ca PNL il ameninta pe Ungureanu cu retragerea sprijinului politic daca nu demisioneaza.
Conducerea PNL îi va cere totodata preşedintelui Traian Băsescu să acţioneze pentru schimbarea din funcţie a directorului SIE, Claudiu Săftoiu, care, în opinia liberalilor, este la fel de vinovat ca şi ministrul de externe, a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, liderul liberal Adrian Iorgulescu.

Reamintim ca, potrivit unor surse diplomatice, citate de agentia Rompres, premierul Calin Popescu-Tariceanu ar fi “fortat” vineri demisia ministrului Ungureanu intr-o “maniera neprofesionala”. Astfel, dupa ce purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, a anuntat ca premierul a cerut MAE o explicatie pentru faptul ca a aflat din presa si despre retinerea, dar si despre eliberarea celor doi cetateni romani arestati in Irak, ministrul Ungureanu a avut cu premierul o discutie telefonica.

Dupa ce i-a explicat de ce nu l-a informat in legatura cu situatia romanilor din Irak, ministrul Ungureanu l-a intrebat pe premier daca aceasta problema reprezinta un motiv pentru a-si depune mandatul de la MAE. Premierul i-a raspuns ministrului ca, daca nu isi va depune singur demisia, aceasta ii va fi ceruta luni.

Faptul ca Ungureanu nu are de gand sa demioneze a fost intarit si de declaratia puratatorului sau de cuvant, Corina Vintan. Aceasta a declarat ca Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu avea obligatia sa-l informeze pe premierul Calin Popescu-Tariceanu despre retinerea celor doi cetateni romani in Irak.

“Avand in vedere situatia in care cei doi cetateni romani erau suspecti de spionaj, MAE a informat in noiembrie 2006 Serviciul de Informatii Externe si pe presedintele Traian Basescu, acesta fiind responsabil pentru serviciile de informatii”, a spus Corina Vintan.

Vintan a adaugat ca MAE a asteptat de la Serviciul de Informatii Externe un verdict referitor la acuzatia de spionaj adusa celor doi cetateni romani. Intrucat verdictul a fost negativ, cazul a fost considerat unul normal, de asistenta consulara.

Potrivit Corinei Vintan, MAE nu are obligatia sa informeze structurile de conducere ale Executivului in legatura cu evolutia tuturor cazurilor de asistenta consulara acordata celor aproximativ 7.200 de cetateni romani arestati sau condamnati in afara teritoriului national.

De asemenea, purtatorul de cuvant a subliniat ca si presedintele Traian Basescu a fost informat o singura data de MAE cu privire la retinerea celor doi.

Intre timp s-a anuntat ca, in cazul in care demisia lui Ungureanu se materializeaza, liberalii au o problema in privinta nominalizarii posibilului succesor la portofoliul Ministerului Afacerilor Externe.

Surse neoficiale au declarat pentru Rompres ca senatorul Adrian Cioroianu este numele cel mai sonor pentru deschiderea listei PNL la alegerile pentru Parlamentul European, iar Teodor Melescanu ar putea fi refuzat de presedintele Traian Basescu. Sursele citate au avansat ipoteza ca ar putea aparea din nou unele informatii referitoare la colaborarea acestuia cu Securitatea.

Alte doua nume controversate vehiculate pentru acest portofoliu sunt senatorul Mihai Lupoi si ministrul Cristian David.

Cele mai citite

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

A născut soția lui George Simion

Președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, a primit un veste bună mult așteptată. Liderul AUR este tată. George Simion a anunțat pe Facebook că...

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...
Ultima oră
Pe aceeași temă