Trecut de adulator al lui Ceaușescu. Valer Dorneanu, de la CCR, cenzurează opiniile care-l supără pe Liviu Dragnea

de Petre Badica , 26 iunie 2017 - stire actualizata la ora 11:57, 26 iunie 2017

Fisiere atasate:

Decizia prin care opiniile separate ale judecătorilor Curții Constituționale a României nu vor mai fi publicate nu îi privește și pe Valer Dorneanu sau pe judecătorii susținuți de PSD.

Vezi în GALERIA FOTO opinia separată făcută de Valer Dorneanu în  decizia de neconstituționalitate pe legea care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului. Opinia separată a lui Dorneanu, care a fost în favoarea lui Liviu Dragnea, a fost urgent publicată în Monitorul Oficial și pe siteul www.ccr.ro. În schimb, opinia separată a Liviei Stanciu, în defavoarea lui Dragnea în speța impunerii unui prag pentru abuzul în serviciu, a fost cenzurată de președintele CCR, Valer Dorneanu.

Curtea Constituţională a României a hotărât ca opiniile separate ale judecătorilor constituţionali să nu mai fie publicate, dacă acestea se transformă în critici la adresa instituției ori dacă au caracter „sentenţios, ostentativ sau provocator“.

Decizia a apărut pentru a justifica îndepărtarea opiniei separate a judecătoarei Livia Stanciu în cazul impunerii unui prag pentru abuzul în serviciu. În schimb, „România liberă“ a putut citi, ieri, pe site-ul www.ccr.ro opinia separată făcută de președintele Valer Dorneanu și de judecătorii Marian Enache și Simona-Maya Teodoriu în  decizia de neconstituționalitate pe legea care interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului (vizat fiind Liviu Dragnea).

Actul de cenzură al CCR a fost publicat vineri seară în Monitorul Oficial și a fost argumentat prin faptul că ”opinia separată sau concurentă nu poate transgresa dincolo de punctul de vedere al judecătorului pentru a se transforma într-o critică punctuală la adresa deciziei Curţii Constituţionale, neputându-se constitui într-un examen partinic sau într-o critică făţişă la adresa acesteia. Opinia separată sau concurentă, prin formulările sale directe sau indirecte, nu poate aduce atingere caracterului general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale”.

Motivarea a apărut după ce opinia concurentă a judecătoarei Livia Stanciu, în care critica decizia Curții Constituționale la sesizarea ridicată de fosta soție a lui Liviu Dragnea privind abuzul în serviciu, a dispărut din motivarea publicată pe site-ul instituției. În această speță, deși a respins sesizarea Bombonicăi Dragnea, CCR a obligat Parlamentul să impună un prag pentru abuzul în serviciu, iar secțiunea penală trebuie să prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate.

Acest act de eliminare a opiniilor separate nu se aplică și judecătorilor CCR care au ajuns în această demnitate susținuți de PSD.

Valer Dorneanu, Marian Enache și Simona-Maya Teodoriu au făcut opinie separată în “Decizia numărul 304 din 4 mai 2017 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 2 cu referire la sintagma «nu au suferit condamnări penale» din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României” și a ministerelor.

În opiniile separate, cei trei judecători i-ar fi permis lui Dragnea să ocupe poziția de premier. Valer Dorneanu, fost deputat PSD, și ceilalți doi judecători au argumentat că, din moment ce condamnarea penală nu este o interdicţie pentru a fi preşedinte al României sau parlamentar, nu ar trebui să fie o piedică nici pentru funcţia de membru al Guvernului. RL a putut citi aceste opinii separate și le-a publicat în facsimilul de mai jos. 

 Dorneanu: „Partidul Comunist acordă atenție dezvoltării democrației“

 Decizia Curții Constituționale amintește de practicile comuniste de care președintele CCR nu este străin. Valer Dorneanu a publicat în 1981 lucrarea “Participarea sindicatelor la elaborarea și aplicarea legislației muncii“, în care susținea, printre altele, că „în jurul Partidului Comunist Român se realizează unirea și coordonarea întregului popor în procesul de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate”. O minciună sfruntată.

Prima frază din „Cuvântul înainte” dă măsura obedienței lui Dorneanu: „Partidul (Comunist Român – n.r.) nostru a acordat și acordă o atenție deosebită dezvoltării democrației socialiste, considerând-o ca o latură esențială a construcției socialiste. În acest sens, tovarășul Nicolae -Ceaușescu sublinia că «democrația socialistă constituie nu numai o parte inseparabilă a socialismului, ci și o necesitate obiectivă pentru făurirea cu succes a noii orânduiri sociale»“.

După aceste laude aduse clasei comuniste conducătoare, scrise într-un desăvârșit limbaj de lemn, coautorul Valer Dorneanu intră în miezul problemei, considerând că „o caracteristică a actualei etape de dezvoltare a societății noastre o constituie lărgirea formelor de participare a oamenilor muncii la dezbaterea problemelor vieții economice și sociale, la conducerea statului, inclusiv la activitatea legislativă”. Cine putea să ilustreze mai bine această idee decât Nicolae Ceaușescu, citat în paginile cărții: „Sindicatele au datoria să acorde o atenție deosebită condițiilor de muncă și de viață a celor ce muncesc... în vederea creșterii bunăstării oamenilor muncii”. În 1981, bunăstarea oamenilor muncii însemna viața trăită pe cartelă, combustibil și curent drastic raționalizate. 

 Cine îl analizează pe președinte

CCR a mai stabilit că opinia separată sau concurentă se predă preşedintelui instituției, el putând solicita refacerea acesteia.  În cazul în care judecătorul refuză refacerea opiniei, preşedintele poate dispune ca opinia separată să nu fie publicată.

“În cazul în care judecătorul Curţii Constituţionale nu se conformează, preşedintele Curţii Constituţionale, prin rezoluţie, dispune ca opinia separată sau concurentă, după caz, să nu se publice în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau pe pagina de internet a Curţii Constituţionale şi nici să nu se ataşeze la dosarul cauzei“. Decizia nu prevede ce se întâmplă când opinia separată este chiar a președintelui CCR.

Comentarii

 • Ene

  31 iulie 2017 0:34

  Dorneanu e pus de Dragnea acolo sa-l apere pe el si pe alti tovarasi Un gunoi ca om acest lingau dorsal al tov Ceausescu. Afara cu el.

  raspunde comentariului
 • @ Arnici Aurelian · Mikkeli Polytechnic

  26 iunie 2017 20:48

  Bati iarasi campii! Nu te-ai saturat? Livia Stanciu si-a dovedit superioritatea profesionala si morala, in opiniile separate, excelent justificate, in raport cu deciziile luate de Dorneanu, sluga lui Dragnea, care este lipsit de caracter, de onoare si de coloana vertebrala. Dorneanu a compromis total CCR si "Numai pupincuristii securisti ar putea veni " cu idioteniile pe care le postezi!

  raspunde comentariului
 • goe

  26 iunie 2017 19:23

  Un mincinos va fi intotdeauna de acord cu alt mincinos, iar hotul in va intelege pe hot. Dragnea se aseamana cu Dorneanu. Si in cuget si in nesimtire. Legile sunt pentru prosti, nu pentru ei.

  raspunde comentariului
 • Vasilica

  26 iunie 2017 18:36

  Preacinstitul membru al CCR, fostul sindicalist-comunist Dorneanu Valer a fost "ajutat" la constructia casei sale de vacanta din comuna Corbu judetul Harghita, de catre ilustrul tapinar cu 7 clase Vasile Mihoc. Individul, de loc din Satu Mare, a falimentat Intreprinderea Minera Harghita ,cu active in valoare de milioane de euro ajunse la fier vechi, in timp ce valoarea averii personale a ajuns la milioane de euro de la zero, cat era in 1990.

  raspunde comentariului
 • vasile

  26 iunie 2017 14:14

  Din decembrie 1989 am avut parte numai de pupincuriștii lui Ceaușescu, în frunte cu Iliescu... Și-o să mai avem, unii dintre ei erau abia pionieri atunci...deci până îi ia Doamna cu coasa mai este. Dacă nu cumva fac pui, cum e Ponta...un tânăr născut bătrân....

  raspunde comentariului
 • Nicolaie Apolzan

  26 iunie 2017 11:18

  OMUL ASTA este sub orice critica mai mizerabil ca Dragnea isi bate jocde institutia pe care o reprezinta cu totala rusine si lipsa de bun simt la adresa intregii tari.PoATE OARE DORMI LINISTIT sau se sperie de puterea pe care o are si o foloseste aiurea pentru politicieni.

  raspunde comentariului
 • Nicolaie Apolzan

  26 iunie 2017 11:13

  OMUL ASTA este sub orice critica mai mizerabil ca Dragnea isi bate jocde institutia pe care o reprezinta cu totala rusine si lipsa de bun simt la adresa intregii tari.PoATE OARE DORMI LINISTIT sau se sperie de puterea pe care o are si o foloseste aiurea pentru politicieni.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  26 iunie 2017 11:02

  SUNTEM PROBABIL IN PRAGUL UNEI CATASTROFE NATIONALE. Incepand din ianuarie 2017, am alarmat in mod repetat ziarul EVZ ca PSD planuieste ca, printr-o lovitura de stat neintrerupta, sa puna stapanire absoluta pe JUSTITIE si pe SERVICII. Precizam ca vor incepe cu inlaturarea din functie a generalului Coldea de la SRI si a doamnei Laura Codruta Kovesi de la DNA si apoi suspendarea presedintelui Iohannis, dupa ce PSD devine stapan pe Justitie. Toate aceste intentii ale PSD, le-am intuit, pe baza de gandire logica, din informatiile obtinute de pe net si din presa. Asfel, eram la current cu infractiunile dementiale ale individului Dragnea, prin care a jefuit statul roman cu cel putin un miliard de euro si cu deschiderea sigura a dosarelor Revolutiei si al Mineriadei. Stiam ca banditul Dragnea si criminalii acuzati in cele doua dosare mentionate, vor face orice sa nu ajunga dupa gratii. Dupa ce am trecut pe forumul RL, am continuat postarile cu privire la infractiunile lui Dragnea, dar si oprobiul fata de CCR, care a devenit fatis ocrotitoare a lui Dragnea si inamica a doamnei Kovesi. Deci, Coldea a fost inlaturat si CCR-ul a fost cucerit cu sprijinul lui Dorneanu. Judecatorii amana mereu procesul lui Dragnea. Hienele de la A3 latra turbate la Kovesi, cace mai asteapta. Presedintele Ioannis a scarmat musuroiul, prin vizitele de mare succes intrepinse la Washington, Berlin si Paris, care l-au deranjat sigur pe Putin, dar si pe periculosul avocat prorus si anti-American Valentin Stan, acul otravit al croitoriilor RTV si A3, care se da musai prieten cu demnul journalist Orcan. Aseara, pe B1, acest Stan , ultraspecializat in alba-neagra, m-a uluit cu interminabilele bai prietene, bai prietene tu esti normal ?, bai prietene tu esti de pe alta planeta ?, insistand ca rezultatele vizetelor lui Iohannis sunt zero. Pe Realitatea, Diaconescu afirma ca ,,LA CCR AVEM O PROBLEMA DE SIGURANTA NATIONALA,, Inseamna ca intuitia mea cu puciul PSD in neintrerupta desfasurare, pntru cucerirea Justitiei a fost corecta. Puciul PSD pentru Justitie continua. Dar rusiice or pune la cale ? Presedintele Iohannis greseste daca mai pune premier tot de la PSD. Parerea mea.

  raspunde comentariului
 • Numai REZIST il va putea scoate din CCR!

  26 iunie 2017 0:28
 • Sorin

  25 iunie 2017 23:51

  Pentru ca domnului Petre Badica nu ii este permis, traduc eu titlul. Trecut de lingau in cural lui ciuruitu... Pacat ca la Targoviste nu au fost adunate toate leprele alaturi de cel mai iubit fiu al boborului, azi veneau altii la noi sa munceasca nu noi la ei.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design