18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportTokes: Românizarea Secuimii din epoca comunistă continuă şi astăzi

Tokes: Românizarea Secuimii din epoca comunistă continuă şi astăzi

Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European, spune că ţara sa este “Transilvania, România, Ungaria, Uniunea Europeană” şi că în anumite zone din Ardeal procesul de schimbare a compoziţiei etnice a populaţiei continuă, potrivit Realitatea.net.

“Exerciţiul românizării erei naţionalist-comuniste, scos la iveală în Raportul Tismăneanu, care se referea, în perioada aceea, la localităţile mai mari din Secuime, se petrece şi în zilele noastre, la o scară mai mică şi cu o intensitate mai redusă. Vor fi interesante de urmărit datele relevate de recensămîntul din 2011, în primul rând în judeţul Covasna şi în special în Sfîntu Gheorghe”, acuză episcopul reformat Tokes Laszlo, într-un interviu ce apare miercuri în Academia Caţavencu.

Tokes oferă şi exemple: “Militarizare forţară: cu o mică exagerare, lângă fiecare secui putem pune un vânător de munte sau un jandarm. Expansiune ortodoxă agresivă în Secuimea preponderent catolică sau protestantă: de exemplu, în Miercurea Nirajului, pentru câţiva români, se doreşte construirea celei de a treia biserici ortodoxe, fireşte, din bugetul de stat, adică din banii noştri, nemaivorbind de faptul că în ultimii 20 de ani s-au construit aproape 2.000 de biserici şi 40 de mănăstiri în tot Ardealul. Achiziţionarea, organizată şi sprijinită netransparent de către structuri ale Executivului, de terenuri şi imobile din ţinutul Secuiesc. Vă amintiţi când la Consiliul Judeţean Covasna s-au interesat din Republica Moldova ce se mai aude cu programul guvernamental de facilitare a mutării cetăţenilor moldoveni în zonă? Cu ce vehemenţă a negat atunci Guvernul, deşi era un corolar al logicii actuale de stat. Să nu fiu greşit înţeles: eu nu mă opun dreptului basarabenilor la cetăţenia română, doar că nu mi-ar plăcea ca acest drept să ducă la modificarea procentelor etnice în Ţinutul Secuiesc – acest lucru este interzis şi de Charta Europeană a Limbilor Regionale şi Minoritare, un document ratificat de Parlamentul României”.

Tokes explică de ce iubeşte România: “Este o ţară bogată. Eu am crescut în Cluj, printre maghiari, români şi evrei, am slujit printre saşi, la Braşov, mai apoi la Dej şi în inima Banatului, la Timişoara, am fost episcop timp de aproape două decenii în capitala Partiumului, la Oradea, iar Ţinutul Secuiesc, de unde se trage familia mea, ocupă un loc special în sufletul meu – şi aici m-am referit doar la Ardeal. Bucureştiul este o lume aparte, care pare extrem de interesantă, în Moldova găsim o credinţă adâncă, iar Muntenia nu e sterilă, are o putere elementară, deci Caragiale ar da din cap aprobator, dacă ar trăi azi.”

Aceeaşi explicaţie şi pentru iubirea pentru Ungaria: “Este o ţară bogată. Atunci când Sfântul Ştefan şi-a asumat, în urmă cu peste un mileniu, aducerea creştinismului din Vest, nu s-a gândit că vor mai trece secole de-a lungul cărora vom fi nevoiţi să apărăm această decizie. Tătari, turci, austrieci – am rezistat în faţa tuturor, am păstrat din toate partea bună. Limba noastră maternă, cultura şi credinţa noastră – toate sunt bogate. Dar, revenind: dacă vorbim doar de Ungaria, pentru mine prezentul începe cu momentul 1956, cînd tineri neînarmaţi s-au opus tancurilor sovietice invadatoare. Asta e Ungaria. Suntem capabili să iubim libertatea şi să reconstruim, bazându-ne pe credinţă, pe ceea ce cunoaştem.”

Tokes Laszlo are şi reproşuri la adresa celor două ţări: “România – Repulsia faţă de gândirea independentă. Mă enervează că suntem incapabili să ne confruntăm sincer cu trecutul. Mă enervează că perioada dinainte de 1989 este considerată un punct mort, cu toate că o bună parte a problemelor noastre actuale îşi au rădăcina în acea perioadă.”. Ungaria: “Mă enervează că de multe ori nu pot fi mândru că sunt maghiar. Că în ultima vreme nu am putut să admirăm Ungaria. Au uitat de noi, maghiarii de peste hotare. Mai mult, coaliţia conjuncturală socialist-liberală a dus o campanie mincinoasă bazată tocmai pe „natura noastră românească” („23 de milioane de muncitori români vor sufoca Ungaria” – o minciună sfruntată) atunci când i-a convins pe conaţionalii noştri să voteze împotriva acordării dublei cetăţenii, la referendumul din 5 decembrie 2004.”

“Revenind la statutul Ardealului: din portretul regiunii, pictat de extremiştii maghiari, lipsesc românii, iar din portretul imaginat de extremiştii români sunt şterşi maghiarii. E absurd. Sunt negate stări de fapt, argumentăm cu logică selectivă – asta în alte locuri se numeşte nebunie. Dacă tot mai mulţi se rup de realitate, dacă tot mai mulţi vor începe să folosească narativa acestui tip de nebunie colectivă, situaţia poate deveni periculoasă. Un exemplu extrem este mitul rasei ariene. Trebuie să judecăm cumpătat faptele, trebuie să ne făurim împreună viitorul şi pentru asta sintagma „România – un cămin european adevărat pentru toţi cetăţenii săi” poate fi un început promiţător”, mai spune Tokes în interviul ce apare miercuri în Academia Caţavencu.

Autonomie după modelul Kosovo

Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a stârnit recent rumoare în opinia publică, declarând de la Universitatea de Vară de la Tuşnad că secuii ar trebui să folosească modelul kosovar sau catalan pentru a obţine autonomia Ţinutului Secuiesc. Tokes a fost criticat vehement de majoritatea partidelor, ba chiar s-a trezit şi cu plângere penală depusă de PSD Cluj.

 

Cele mai citite

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...
Ultima oră
Pe aceeași temă