9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportReacția lui Sorin Grindeanu, după ce ministrul Justiției a anunțat că nu...

Reacția lui Sorin Grindeanu, după ce ministrul Justiției a anunțat că nu îi va revoca pe șefii parchetelor: DNA nu e reprezentat de Negulescu sau de Kovesi. E o instituție care trebuie să funcționeze dincolo de anumite persoane fizice

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi dimineață, că Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu e reprezentată de procurorul Mircea Negulescu sau de procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ci este o instituţie care trebuie să funcţioneze dincolo de anumite persoane fizice.

 „Ca lupta anticorupţie să fie cu adevărat puternică în România toate mecanismele trebuie să funcţioneze foarte bine, dar mecanismele nu stau şi nu sunt legate de persoane. DNA nu e reprezentat de dl. Negulescu sau de dna Kovesi, ci este o instituţie care trebuie să funcţioneze dincolo de anumite persoane fizice”, a declarat Sorin Grindeanu, joi dimineața, înainte de un eveniment organizat de Aspen România.

Totodată, șeful Executivului a precizat că a înțeles „foarte bine” argumentele prezentate de ministul Justiției în raportul de mieruri.



„Am urmărit foarte atent, am avut o discuţie înainte de prezentarea publică cu dl ministru. Am înţeles foarte bine argumentele pe care dânsul le-a prezentat şi sunt de accord cu ele”, a adăugat premierul.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că nu îi va revoca din funcție pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, ca urmare a anchetării modului în care a fost elaborată Ordonanța 13, însă că le va evalua „atent” activitatea.



„Ceea ce considerăm oportun, în sprijinul exigențelor statului de drept, este instituirea unei atente monitorizări a activității procurorilor DNA, DIICOT, PÎCCJ, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiției, pentru identificarea modului în care, pe viitor, procurorii să respecte limitele de competență, în acțiuni de natură să pună în pericol democrația. Această monitorizare se va exercita ca un mecanism care să dea eficiență prevederilor art 132, alineatului 1, de exercitare a ministrului Justiției asupra procurorilor (…). În acest context, am apreciat că, în acest moment, nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA”, a spus Tudorel Toader.


După prezentarea raportului, șeful Executivului a precizat, într-un comunicat de presă, că a luat act de decizia ministrului Justiției de a monitoriza activitatea Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr.

Premierul Sorin Grindeanu a luat act de decizia ministrului Justiției, Tudorel Toader, de a nu-i revoca pe procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, ca urmare a evaluării activității celor doi. În acest context, șeful Executivului a reiterat angajamentul ferm al Guvernului față de lupta anticorupție și a subliniat că aceasta nu trebuie să stea „sub semnul unui nume". 


  Și președintele Iohannis a reacționat, miercuri seara, după ce ministrul Tudorel Toader a făcut publice concluziile evaluării.

„Mi se pare un lucru foarte bun. Dacă citim cu atenție Constituția, acolo scrie că activitatea se desfășoară sub „ochiul” ministrului Justiției. Mi se pare un lucru bun. Cu siguranță îi va monitoriza, asta este în fișa postului. Dacă lucrează împreună în ceea ce am numit cooperare loială între MJ și Ministerul Public, astfel că lucrurile vor merge înspre bine. La începutul anului, au fost divergențe între cele două instituții, pe tema Ordonanței 13”, a precizat președintele Ioahnnis, miercuri seara, la Palatul Cotroceni, unde l-a primit în cursul zilei pe prințul Charles.

Întrebat dacă este mulțumit de activitatea Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr, șeful statului a declarat: „Sunt foarte mulțumit. Am mai spus-o de multe ori și îmi place să o repet: Ministerul Public, inclusiv DNA, își fac foarte bine treaba”.


Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă