0.4 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSportȘerban Nicolae, despre abținerea sa de la votul pentru legea grațierii: M-am...

Șerban Nicolae, despre abținerea sa de la votul pentru legea grațierii: M-am abținut pentru că nu voiam să-mi schimb opinia. Eu respect votul, nu ies în stradă, nu îmi rup cămașa de pe mine

Șerban Nicolae a vorbit despre abținerea sa la votul de joi pentru noua lege a grațierii care a primit ieri undă verde în urma unei supuneri la vot. Astfel, senatorul a spus că s-a abținut de la vot pentru că nu a vrut să-și schimbe opinia, așa cum au făcut-o alți colegi ai săi.

"S-a luat decizia astăzi, prin aceleasi mijloace democratice. M-am abținut de la vot pentru că nu voiam să-mi schimb opinia. Unii colegi au schimbat. Azi am votat abținere pentru că nu am vrut să votăm "pentru" sau "contra" acestor amendamente. Este toxic să excluzi pe cineva sau să pui pe cineva la zid pe o persoană că își spune opiniile", a spus Șerban Nicolae.

Întrebat despre mesajul fostului premier Victor Ponta postat pe Facebook, care spune că Șerban Nicolae ar fi trebui să-și de-a demisia, senatorul a răspuns, ironic, "da."

"Am supus la vot fără niciun fel de problema, eu respect rezultatul, nu ies în stradă, nu îmi rup cămașa de pe mine… Eu știu dacă am susținere sau nu, dar nu o să împărtășesc aceste detalii", a mai spus Șerban Nicolae. 

El a precizat și că nu a vorbit, încă, cu șeful partidului, Liviu Dragnea.

 ​Comisia juridică a decis, la propunerea senatorului PNL Daniel Fenechiu, să renunțe la amendamentele votate ieri prin care se grațiau o serie de fapte de courpție precum luarea de mită, darea de mită, traficul de influență sau cumpărarea de influență.  Au votat "pentru" anularea grațierii trei senatori PNL, unul USR și unul UDMR. S-au abținut trei senatori PSD și unul ALDE , în timp ce doi senatori PSD nu erau prezenți.  
Senatorii din Comisia juridică au respins, astăzi,  grațierea pentru o serie de fapte de corupție precum abuzul în serviciu și conflictul de interese. În schimb, va fi grațiat falsul în declarații. Traian Băsescu a transmis jurnaliștilor că abuzul în serviciu a devenit un instrument de control a instituțiilor politice și a pledat în favoarea grațierii celor condamnați la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. 
Astfel, Șerban Nicolae (PSD), președintele Comisiei juridice, a supus la vot grațierea abuzului în  serviciu. Amendamentul a fost respins, întrunind doar cinci voturi din 11 – trei de la PSD, unul de la UDMR și unul de la ALDE. Doi senatori PSD nu au votat pentru și la fel au procedat cei trei senatori PNL și reprezentantul USR.
Cu un vot similar a fost respinsă și grațierea conflictului de interese, care a întrinut doar cinci voturi pentru din 11.
 
Deciziile de astăzi au fost posibile în condițiile în care PNL a avut trei membri prezenți, înclocuind cele două senatoare care au fost absente ieri. Astfel, Florin Câțu a înlocuit-o pe Alina Gorghiu iar Iancu Caracota pe Nicoleta Pauliuc. Chiar și așa, PSD și ALDE au majoritate însă doi senatori –Robert Cazanciuc și Adrian Diaconu au votat împotriva amendamentelor lui Șerban Nicolae.
Pe de altă parte, senatorii au decis să fie grațiat falsul în declarații.

Joi dimineața, ministrul Justiției Tudorel Toader, a transmis jurnaliștilor că ministerul pe care îl conduce susține forma inițială a proiectului de lege, fără grațierea corupților.

"Legea graţierii se va completa cu proiectul de lege privind recursul compensatoriu. Probabil vom iniţia şi un proiect de lege prin care vom propune reducerea limitelor liberării condiţionate, a fracţiilor acelea, iar diferenţa, restul de executat, să fie urmat de acea supraveghere electronică", a spus Ministerul Justiției. 

Tudorel Toader a a adăugat că, după aceea, vor fi construite două penitenciare, adăugând și faptul că Ministrul Justiției susține forma inițială a proiectului de lege

"După aceea, cu acţiunile de modernizare a penitenciarelor, de construcţie a celor două penitenciare, de extindere a unora dintre ele, încercăm să răspundem cerinţelor pe care le-a stabilit Curtea Europeană prin decizia pilot CEDO. Ministerul Justiţiei aşadar susţine forma iniţială a proiectului de lege", a declarat, joi dimineaţa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Senatorul Șerban Nicolae a declarat, joi dimineața, că “e incorect să promovăm imaginea unei Românii pline de corupți” și le transmite protestatarilor din Piața Victoriei „să nu cadă în plasa manipulării”.

Cele mai citite

Nimeni ca Drăgușin la Tottenham! „Tricolorul” a devenit indispensabil: „Trebuie să se refacă fizic și psihic”

Radu Drăgușin a devenit piesa centrală în apărarea lui Tottenham în ultimele două luni, jucând cele mai multe minute dintre toți jucătorii londonezi într-o...

Sfântul Vasile cel Mare. Câți români sărbătoresc în prima zi a anului

Pe 1 ianuarie se sărbătorește Sfântul Vasile cel Mare, iar peste 496.000 de români își celebrează onomastica. Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit pe 1...

Finlanda anchetează șapte membri ai echipajului petrolierului „Eagle S” din „flota fantomă” a Rusiei

Şapte membri ai echipajului petrolierului "Eagle S", navă bănuită că face parte din aşa-numită "flotă fantomă" cu ajutorul căreia Rusia ocoleşte sancţiunile occidentale, sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă