6.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSportSenatorii juriști s-au răzgândit, după ce oamenii au ieșit în stradă din...

Senatorii juriști s-au răzgândit, după ce oamenii au ieșit în stradă din nou. Mita, traficul de influență, abuzul în serviciu și conflictul de interese nu vor fi grațiate

UPDATE: În dezbaterea de joi, senatorul Șerban Nicolae s-a abținut și nu a votat, el motivând această decizie prin faptul că nu a dorit să își schimbe opiniile 

UPDATE: ​Comisia juridică a decis, la propunerea senatorului PNL Daniel Fenechiu, să renunțe la amendamentele votate ieri prin care se grațiau o serie de fapte de courpție precum luarea de mită, darea de mită, traficul de influență sau cumpărarea de influență.  Au votat "pentru" anularea grațierii trei senatori PNL, unul USR și unul UDMR. S-au abținut trei senatori PSD și unul ALDE , în timp ce doi senatori PSD nu erau prezenți.  
Senatorii din Comisia juridică au respins, astăzi,  grațierea pentru o serie de fapte de corupție precum abuzul în serviciu și conflictul de interese. În schimb, va fi grațiat falsul în declarații. Traian Băsescu a transmis jurnaliștilor că abuzul în serviciu a devenit un instrument de control a instituțiilor politice și a pledat în favoarea grațierii celor condamnați la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. 
Astfel, Șerban Nicolae (PSD), președintele Comisiei juridice, a supus la vot grațierea abuzului în  serviciu. Amendamentul a fost respins, întrunind doar cinci voturi din 11 – trei de la PSD, unul de la UDMR și unul de la ALDE. Doi senatori PSD nu au votat pentru și la fel au procedat cei trei senatori PNL și reprezentantul USR.
Cu un vot similar a fost respinsă și grațierea conflictului de interese, care a întrinut doar cinci voturi pentru din 11.
 
Deciziile de astăzi au fost posibile în condițiile în care PNL a avut trei membri prezenți, înclocuind cele două senatoare care au fost absente ieri. Astfel, Florin Câțu a înlocuit-o pe Alina Gorghiu iar Iancu Caracota pe Nicoleta Pauliuc. Chiar și așa, PSD și ALDE au majoritate însă doi senatori –Robert Cazanciuc și Adrian Diaconu au votat împotriva amendamentelor lui Șerban Nicolae.
Pe de altă parte, senatorii au decis să fie grațiat falsul în declarații.

Traian Băsescu a transmis jurnaliștilor că abuzul în serviciu a devenit un instrument de control a instituțiilor politice și a pledat în favoarea grațierii celor condamnați la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. 

Comisia juridică a Senatului a adoptat miercuri, cu 5 voturi ”pentru” (PSD) şi 3 ”împotrivă” (PNL, USR şi UDMR) amendamentele propuse de senatorii Traian Băsescu, Şerban Nicolae şi Liviu Brăiloiu la proiectul de Lege privind graţierea, prin care cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

Joi dimineața, ministrul Justiției Tudorel Toader, a transmis jurnaliștilor că ministerul pe care îl conduce susține forma inițială a proiectului de lege, fără grațierea corupților.

"Legea graţierii se va completa cu proiectul de lege privind recursul compensatoriu. Probabil vom iniţia şi un proiect de lege prin care vom propune reducerea limitelor liberării condiţionate, a fracţiilor acelea, iar diferenţa, restul de executat, să fie urmat de acea supraveghere electronică", a spus Ministerul Justiției. 

Tudorel Toader a a adăugat că, după aceea, vor fi construite două penitenciare, adăugând și faptul că Ministrul Justiției susține forma inițială a proiectului de lege

"După aceea, cu acţiunile de modernizare a penitenciarelor, de construcţie a celor două penitenciare, de extindere a unora dintre ele, încercăm să răspundem cerinţelor pe care le-a stabilit Curtea Europeană prin decizia pilot CEDO. Ministerul Justiţiei aşadar susţine forma iniţială a proiectului de lege", a declarat, joi dimineaţa, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Majoritatea PSD din comisia juridică din Senat a votat grațierea faptelor de corupție precum luare de mită, dare de mită sau trafic de influență. Elena Udrea și Dan Voiculescu ar putea fi printre beneficiari, alături de 246 de persoane aflate deja în pușcărie.
Grațierea  faptelor de corupție a fost decisă de senatorii juriști cu  cinci voturi pentru – toate de la PSD – și trei împotrivă – de la PNL, USR și UDMR.  Doi dintre senatorii PNL au lipsit. Senatorii au adoptat un amendament la proiectul Legii grațierii, inițiat de Guvernul Grindeanu. Concret, amendamentul presupune excluderea infracțiunilor prevăzute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista celor  exceptate de la grațiere prevazută în proiectul de lege al Guvernului. Acestea sunt luare de mită, dare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.
 
Cei care au comis astfel de fapte vor putea fi grațiați sub rezerva achitării prejudiciului.  Potrivit discuțiilor din comisie, vor fi grațiate infracțiunile săvârșite până la 1 ianuarie 2017. În estimarea realizată  de Administrația Națională a Penitenciarelor, sunt 246 de persoane în penitenciare condamnate pentru corupție.
Fapte care vor fi grațiate
*luare de mită
*dare de mită
*trafic de influență
*complicitate la trafic de influență
*cumpărare de influență
* fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia
* fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia
 
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat, miercuri, că prin amendamentele propuse la proiectul legii grațierii a făcut ''o coaliție cu propria sa conștiință''. Vezi aici declarația făcută de șeful PMP.
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nu a fost găsită o legătură directă între atacul din New Orleans și explozia din Las Vegas, afirmă FBI

FBI a confirmat că nu există dovezi clare care să conecteze atacul din New Orleans cu explozia unei mașini în fața hotelului Trump din...

„Vulcanul misterios” care a erupt în 1831 a fost în sfârșit identificat

În 1831, o erupție vulcanică extrem de puternică a avut un impact semnificativ asupra climei globale, răcind temperaturile medii anuale din emisfera nordică cu...

China extinde subvențiile pentru consum, incluzând și smartphone-uri și ceasuri inteligente

China va extinde în 2025 programul național de subvenții pentru consum, incluzând pe listă și telefoanele mobile inteligente, tabletele și ceasurile inteligente, alături de...
Ultima oră
Pe aceeași temă