10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportPonta, către Antonescu: Nu înţeleg de ce vă războiţi cu mine şi...

Ponta, către Antonescu: Nu înţeleg de ce vă războiţi cu mine şi nu cu Băsescu şi Boc

Liderul PSD, Victor Ponta, şi cel al PNL, Crin Antonescu, au avut marţi un schimb de replici pe marginea variantelor de după o eventuală dărâmare a Guvernului, social-democratul reproşându-i lui Antonescu că se “războieşte” mai mult cu el decât cu Emil Boc şi Traian Băsescu, potrivit NewsIn.

Disputele au pornit de la declaraţiile lui Victor Ponta, care a spus că PSD doreşte alegeri anticipate, după ce o eventuală moţiune de cenzură va trece, urmând ca interimatul să fie asigurat de “un Guvern de tranziţie sau poate chiar Guvernul Boc demis”, urmând ca oamenii să aleagă între soluţiile PSD, de stânga, şi cele ale PNL, de dreapta.

Antonescu l-a întrebat pe liderul social-democrat ce se va întâmpla după aceste alegeri anticipate, în condiţiile în care cele două partide nu ar putea guverna împreună din cauza diferendelor ideologice. “Nu aş dori să vă întâlnesc într-un guvern de coaliţie, dacă aş guverna după acele alegeri, cum nu doriţi nici dvs să ne întâlniţi pe noi într-un guvern de coaliţie”, i-a spus Antonescu lui Ponta.

Liberalul i-a atras atenţia liderului PSD că alegerile anticipate nu vor fi declanşate imediat după căderea Guvernului, astfel încât se pune întrebarea cine va guverna în această perioadă, dintre moţiunea de cenzură şi crearea unui nou Executiv, Ponta răspunzând că, potrivit Constituţie, Guvernul demis va trebui să îndeplinească această funcţie.

“Dacă dl Băsescu vine tot cu Boc, sau cu alţi Boci, că probabil nu o să numească altceva decât un Boc, şi pică de două ori se organizează alegeri anticipate. Constituţia asta spune şi nu putem s-o rescriem noi oricât mi-aş dori în acest moment sau oricât ar fi de necesar”, i-a răspuns Ponta, adăugând că “orice altă soluţie este doar o discuţiede talk-show, seara, şi nu are niciun fel de finalitate”.

În acel moment, Antonescu i-a spus ironic lui Ponta că acesta “ne linişteşte” că România va fi condusă tot de Guvernul Emil Boc, social-democratul întrebându-l pe liderul PNL de ce se “războieşte” mai mult cu el decât cu Boc şi Băsescu.

“Domnule Antonescu, o secundă, eu recunosc că nu înţeleg exact de ce în loc să vă războiţi cu Boc şi Băsescu vă tot războiţi cu mine şi cu PSD. (…) O să dăm jos Guvernul Boc, şi îmi doresc lucrul acesta mai mult decât dvs, pentru că este normal, suntem partidul care avem grupul cel mai mare…”, a spus Ponta, fiind întrerupt de Antonescu.

“Şi oricum, ca fost membru al unui Guvern Boc mă gândesc că aveţi dorinţa asta mai aprinsă decât mine”, i-a replicat liberalul lui Ponta, social-democratul fiind, în timpul guvernării PDL-PSD, ministru delegat în relaţia cu Parlamentul.

“Puteţi să încercaţi oricât, să ştiţi că nu mă supăr, că eu mă bat cu Băsescu şi Boc, nu văd alţi adversari în acest moment”, a răspuns Victor Ponta.

“Sunteţi îngăduitor, dar nu mă sfătuiţi acum şi pe mine să mă bat cu Băsescu şi cu Boc, că am totuşi un pic mai mult vechime”, a venit imediat replica liberalului.

Crin Antonescu a precizat că există cel puţin trei soluţii pentru asigurarea guvernării pe care PSD le respinge, dând ca exemplu un Cabinet format din tehnicieni, susţinut de o majoritate politică. Ponta s-a arătat împotriva ideii, motivând că preşedintele desemnează premierul.

“Îmi pare rău, dar noi vorbim degeaba la televizor, poate nu ştiţi sau poate nu vă spune dl Antonescu: primul ministru tehnocrat, cum o fi el, că e Klaus Johannis sau altcineva, nu puteţi să-l numiţi nici dumneavoastră…”, a început Ponta, fiindu-i sugerat de către moderatorul emisiunii să vină cu această propunere în faţa preşedintelui. “Am venit anul trecut, şi la ce ne-a folosit?”, a răspuns social-democratul râzând.

Antonescu i-a atras atenţia lui Ponta, “cu toată deferenţa faţă de cunoscătorii rafinaţi ai Constituţiei”, că după cum Traian Băsescu se poate opune desemnării unui premier, poate bloca şi organizarea alegerilor anticipate.

“Dacă e vorba că noi nu putem depăşi voinţa domnului Băsescu de a numi un guvern emanat – cunoaşteţi termenul acesta – de o majoritate nouă, atunci nu putem depăşi voinţa domnului Băsescu de a bloca alegeri anticipate. Ce ziceţi de asta?”, i-a replicat liberalul, explicând că preşedintele are rol în dizolvarea Parlamentului şi declanşarea alegerilor înainte de termen.

Disputa dintre cei doi lideri de partid s-a încheiat după ce Ponta a spus că acestea sunt soluţii politice, iar oamenilor este mai important să le spui ce vrei să faci “din punct de vedere economic”. “Altfel, la combinaţii, nu m-aţi găsit foarte bine”, a conchis Ponta.

Cele mai citite

Rafael Nadal, ca-n vremurile bune! Spaniolul s-a calificat în runda a doua a turneului ATP Masters 1.000 de la Madrid

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal, în vârstă de 37 de ani, a obținut o victorie impresionantă joi, calificându-se în runda a doua a...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete și a eliberat din funcție doi procurori

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 26 aprilie 2024, mai multe decrete. Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/2023 pentru modificarea...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă