Ministerul Justiției a publicat lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA. După desființarea arhivei, un număr de 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției RL.
UPDATE 21,35: Monica Macovei, fost ministru al Justiției, a declarat din nou, joi, că ea nu a primit și nici nu a citit, vreodată, vreun dosar sau vreo informare din arhiva SIPA.
UPDATE 16,45: Judecătoarea Cristina Tarcea, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), a declarat joi, în legătură cu posibilitatea ca magistrații să fie șantajați cu informații din arhiva SIPA, că ea nu a fost șantajată niciodată de nimeni și nici discuții nu a auzit despre o astfel de situație.
13.50: Cum explică fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, prezența unui ofiter SRI în arhiva SIPA: Se defectase un bec
12.40: Senatoarea PNL Iulia Scântei, care a intrat de nouă ori în arhiva SIPA: Publicarea raportului din 2008 reprezintă un incident de securitate
Cele 22 de procese verbale consemnează data vizitei, Ordinul ministrului justiției prin care a fost permis accesul în arhivă, componența comisiei, semnătura membrilor comisiei, precum și mențiunea „După verificarea și inspectarea stării documentelor în vederea desfășurării pe viitor a lucrărilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea ușilor celor două camere precum și a ușii de acces la acestea”, indicându-se și numărul sigiliului folosit.
01.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Scântei Laura-Iulia, Mânzală Dănuț-Maria, Tiliban Nicolae
06.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Scântei Laura-Iulia, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae
14.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae
20.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae
28.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Scântei Laura-Iulia, Mânzală Dănuț-Marian, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae
05.07.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Scântei Laura-Iuliana, Mânzală Dănuț-Marian, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae
13.07.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae
20.07.2007: Iosif Marius, Armean Doina, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae
01.08.2007: Armean Doina, Scântei Lura-Iulia, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae
31.08.2007: Iosif Marius, Scântei Lura-Iulia, Georgescu Horia, Tiliban Nicolae
07.09.2007: Bura Vasilica, Armean Doina, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae
14.09.2007: Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Mânzală Dănuț-Marian, Tiliban Nicolae
04.10.2007: Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Iosif Marius, Fîntână Eugen-Mihai, Tiliban Nicolae, Căruntu Constantin
02.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae
05.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae
09.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Scântei Laura-Iulia, Tiliban Nicolae
28.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Ignuță Valentin
05.12.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Georgescu Horia, Boboc Monica, Istrati Andreea, Mânzală Dănuț-Marian, Ignuță Valentin, Ungur Florian
24.01.2008: Iosif Marius, Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Oană Iuliu-Maximilian, Radu Mihaela, Postelnicu Ionel, Tiliban Nicolae
10.04.2008: Iosif Marius, Scântei Iulia, Georgescu Horia, Răduță Cornel, Ungureanu TiberiuTiliban Nicolae
22.04.2008: Iosif Marius, George David, Iulian Spînu, Tiliban Nicolae
13.12.2013: Andronache Florian-Teodor, Ștef Marius, Oltenaș Adrian,Tiliban Nicolae
Aproximativ 25 de persoane au vizitat, între 2007 – 2013, arhiva SIPA, potrivit listei publicate, joi, de Ministerul Justiției. Ultima vizită în arhiva SIPA a avut loc în 2013.
De asemenea, Ministerul Justiției va proceda la desecretizarea Rapoartelor cu nr. 0097/17.04.2008( semnat de către Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana și Georgescu Horia), respectiv nr. 0096/ 17.04.2008(semnat de către Iosif Marius, Scântei Laura Iuliana, Georgescu Horia, Boboc Monica și Mânzală Dan), prin care „Comisia a identificat nereguli cu privire la evidența, păstrarea, procesarea, multiplicarea și distrugerea informațiilor secrete de stat, în contradicție cu prevederile HG 585/2002”. În aceleași condiții vor fi desecretizate și procesele verbale întocmite de către comisiile din care a făcut parte și judecătorul Cristian Danileț. Întreaga listă poate fi consultată AICI.
Horia Georgescu a scris, miercuri, pe pagina sa de Faceook că "nu este nici un secret, că a făcut parte din comisia SIPA ( a treia ) ca membru, alaturi de alți colegi din minister așa cum a comunicat public și acum doua săptămâni tot la solicitarea unor reprezentați mass-media (ordinele miniștirilor de numire și componenta comisiilor au caracter public și pot fi consultate de oricine , la solicitare , in baza legii 544 )".
"Activitatea mea in calitate de membru a fost in limita și mandatul dat de ordinul ministrului cu aplicarea legilor incidente. Am încheiat activitatea in cadrul comisiei, când am fost înlocuit de Catalin Predoiu care a numit o alta comisie pentru continuarea activităților , după numirea sa ca ministru și detașarea mea la ANI", explică Horia Georgescu.
Tudorel Toader anunța luni, la Iași, că va publica în cursul zilei de joi lista celor care au vizitat arhiva SIPA. "Așa, dacă vreți e un enunț general, adevărul, întotdeauna și în orice domeniu, trebuie să iasă la suprafață. Evident, m-am referit la adevărurile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe, și arhiva asta SIPA, vedeți, constituie o preocupare pentru toată lumea: și în dezbaterea publică, și jurnalistică, și în mediul juridic. Respectând procedurile, respectând regulamentul, respectând competențele de desecretizare a arhivei, vom face cunoscute aceste adevăruri", a declarat Tudorel Toader.
El a spus că nu a intrat pe holul arhivei SIPA, însă a precizat că are informații referitoare la persoanele care au făcut vizite acolo, motiv pentru care joi va face publică lista acestora.
"Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri, în echipă, am și momentul — ora la care au intrat, ora la care au ieșit, ca să știe lumea, dacă vreți, cine cunoaște acele adevăruri din arhivă. Eu știu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Știu cine a intrat. Primul pas, repet, nume, prenume și număr de vizite, și data, și ora, și minutul. Și de aici deja o primă concluzie se poate trage. Veți ști că X cunoaște ce e în arhivă, veți ști că unul a intrat de mai multe ori, veți ști că unii au intrat în echipă, alții au intrat singuri, veți cunoaște așadar depozitarii informațiilor din arhivă. Noi, ca minister, vom proceda, repet, după regulament și după lege", a afirmat Toader.
Jurnalistul Dan Andronic a acuzat într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiției la acea dată. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".
Știre în curs de actualizare.