5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSportSenatoarea PNL Iulia Scântei, care a intrat de nouă ori în arhiva...

Senatoarea PNL Iulia Scântei, care a intrat de nouă ori în arhiva SIPA: Publicarea raportului din 2008 reprezintă un incident de securitate

Senatoarea PNL Iulia Scântei a declarat, pentru Mediafax, că publicarea raportului din 2008 privind neregulile din arhiva SIPA, care arăta că au fost xeroxate dosare, este un incident de securitate „în curtea Ministerului Justiţiei”, afirmând că ministrul trebuie să vadă cum a fost posibil. 

„Am participat la redactarea raportului. (…) Raportul a apărut în presă. Părerea mea este că este un incident de securitate la momentul acesta, în curtea Ministerului Justiţiei. Nu că nu ar fi fost bine ca acel raport să apară în presă, dar nu în situaţia în care nu a fost declasificat”, a declarat senatorul PNL Iulia Scântei.

Ministrul Justiţiei are în curte un incident de securitate conform HG 585, a spus Iulia Scântei, afirmând că este datoria lui Tudorel Toader să verifice cum a fost posibil acest incident.

„Ministrul Justiţiei ar trebuie să verifice cum a ajuns în situaţia de a avea un incident de securitate, în primul rând. Dacă este un ministru responsabil şi conduce destinele sistemulului judiciar trebuie să vadă ce s-a întâmplat cu măsurile propuse şi dacă acele măsuri au fost valorificate într-un fel. Acest raport a fost depus la cabinetul ministrului în anul 2008. Suntem în 2017”, a spus Iulia Scântei.

Cu privire la informaţiile prezentate public de ministrul Justiţiei, Iulia Scântei a afirmat că Tudorel Toader nu a făcut decât să ia procesele verbale ale comisiei care a redactat raportul de activitate.

„Noi, spre deosebire de alţii care au intrat în arhivă, am lăsat procesele verbale de acces şi de activitate. (…) Noi am consemnat cei care au fost desemnaţi să intre şi ceea ce am constatat noi cu ocazia verificărilor din spaţiul de depozitare. (…) ultima comisie era formată doar din doi membri. Noi nu am identificat procesele verbale şi rapoartele acestei comisii, din păcate”, a spus Iulia Scântei.

Iulia Scântei, în prezent senator, a făcut parte din comisia înfiinţată de fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu şi a intrat în arhivă de nouă ori. Acesta preciza, la momentul readucerii în atenţia publică a subiectului, că niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur în zona dosarelor clasificate, lucru care nu s-ar fi întâmplat însă şi anterior comisiei formate în urma ordinului lui Chiuariu. Întrebată dacă după aceleaşi reguli funcţiona şi comisia înfiinţată în timpul mandatului Monicăi Macovei, Iuliana Scântei a răspuns: ”Nu.”

”Noi am făcut o confruntare a opisului de documente lăsat de comisia anterioară, cu situaţia de fapt, existentă în depozitului Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru a vedea că între perioada în care s-a inventariat şi în care noi am preluat nu au dispărut documente, deci am verificat toate stocurile arhivistice, astfel cum fuseseră ele deja inventariate. Raportul a conţinut o detaliere a activităţii comisiei pe durata mandatului, constatările noastre, inclusiv cu privire la nereguli, şi propuneri”, spunea Scântei.

Jurnalistul Dan Andronic a acuzat, luni, într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiției la acea dată. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".

 

Cele mai citite

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

Cozi uriașe la vulcanizări, chiar și noaptea. Șoferii așteaptă ore întregi pentru schimbarea cauciucurilor

Prima zăpadă și teama de amenzi i-au adus pe șoferi în număr mare la vulcanizări, unde s-au format cozi de sute de metri. La...
Ultima oră
Pe aceeași temă