Mihai Tudose anunță că Pilonul II de pensii ar putea deveni opțional: Nu îl asasinează nimeni. Vom lua o decizie după ce se termină construcția rectificării

de Roxana Petre , 08 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:17, 08 septembrie 2017
Mihai Tudose anunță că Pilonul II de pensii ar putea deveni opțional: Nu îl asasinează nimeni. Vom lua o decizie după ce se termină construcția rectificării

Șeful Executivului, Mihai Tudose, a declarat, într-un interviu acordat pentru Digi24, că Pilonul II de pensii nu va fi desființat, dar că va fi opțional.

„Românii vor putea alege unde să își pună banii”, a declarat premierul Mihai Tudose. „Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunțăm populația, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să își pună banii. La pilonul I, la pilonul II... Toți la pilonul I... Nu desființează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opțional. Românul va avea un tablou în față. Eu cu contribuția mea atât obțin pe punctul de pensie, dincolo atât obțin ca randament”, a continuat el. 

El a mai precizat că, săptămâna viitoare se va lucra „foarte intens” la rectificarea bugetară, însă Ministerul de Finanțe lucrează la o analiză pe Pilonul I și pe Pilonul II de pensii. „Analiza a pornit de la cei șapte milioane de contribuabili înscriși la Pilonul II. Cum să avem atâția, când sunt cinci milioane care lucrează? Atunci am trimis ANAF-ul să verifice. Am văzut datele”, a spus șeful Executivului.

Întrebat dacă Pilonul I este mai eficient, el a răspuns că „dacă vorbim de salariul minim, da. Haideți să le avem publice și omul să voteze. Nu s-a luat o decizie. O să o luăm după ce se termină construcția rectificării. Măsura va intra în vigoare de la anul”.


Totodată, șeful Executivului a abordat și alte subiecte, precum conflictul diplomatic dintre România și Ungaria, rectificarea bugetară, relația cu președintele Klaus Iohannis și situația românilor blocați pe Aeroportul din Lisabona.

Situația românilor blocați pe Aeroportul din Lisabona

„Probabil că acțiunea Guvernului împotriva cui nu și-a făcut treaba data trecută a funcționat. A pus presiune pe companie și românii au ajuns deja acasă”.

Conflictul diplomatic

„Am citit mesajul Ungariei în altă cheie – vine de la un secretar de stat. A fost mai degrabă o neînțelgere. În România, avem o mulțime de unități de învățământ dedicate altor etnii. Este o exacerbare a unei situații care s-a încurcat birocratic. Cred că subiectul nu își are locul sau cineva bagă bățul prin gard”, a spus Mihai Tudose. 

 
 Relația cu Iohannis

„E bună. Este președintele României, eu sunt prim-ministrul României. Eu am prerogativele mele, el pe ale sale. Nu e vorba că ne facem concediile împreună. Vorbim de relații instituționale, bazate pe respect și colaborare”, a spus el.Rectificare bugetară

„Pe plus. Ministerul Educației primește bani. Și Ministerul de Interne primește bani. Am promis că avem grijă de polițiști.”

Întrebat ce ministere vor pierde banii, Mihai Tudose a precizat că vor fi relocări la ministerele care au execuție bugetară prea mica: „Am găsit la un minister 2% execuție bugetară. Nu ne-a venit să credem. N-au plătit decât lefurile”, a mai spus el.

În ceea ce privește o posibilă analiză a activității miniștrilor, Mihai Tudose a explicat că reuniunea săptămânală reprezintă „o cale de dialog”, care să evite ca, după șase luni, să nu știe „nimeni ce a făcut celălalt”.

„Parlamentul are nevoie să știe în timp real ce facem noi. În fiecare lună, cu colegii de la Guvern, facem o analiză a implementării programului de guvernare”.


 

Luni, premierul Mihai Tudose a declarat, în plenul Camerei Deputaţilor, că Guvernul „nu se atinge” de Pilonul II de pensii și că banii acumulați în acest Pilon „rămân acolo”. 

„Pilonul II – am declarat cu toţii că nu ne atingem de el. Banii rămân acolo”, a declarat, luni, Mihai Tudose, în cadrul „Orei premierului”, în Parlament.

 În luna iunie 2017, după ce a fost audiat în Parlament pentru a fi validat ca ministru de Finanțe, Ionuţ Mişa a afirmat că Pilonul II de pensii se va desfiinţa, după care a revenit şi a retractat declaraţia, spunând că a fost înţeleasă greşit.

„Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii. Vor opta între stat şi privat”, a declarat iniţial Ionuţ Mişa.

După aceea, a revenit şi a precizat: „Nu am declarat că voi sustine desfinţtarea Pilonului II de pensii. Nici nu am in intenţie să fac acest lucru. Nu există în Programul de guvernare această măsură. Am răspuns unei întrebări, care probabil a fost interpretată greşit, în legătură cu posibilitatea naţionalizării Pilonului II de pensii”, spunea ministrul Mișa.

 

Loading...

Comentarii

 • Dan T

  08 septembrie 2017 9:23

  Obișnuitele bâlbâieli ale guvernanților. De folosește același ton optimist nesimțit, nu de recunoaște realitatea, propagandă continuă.

  raspunde comentariului
 • Primul MIMistru

  08 septembrie 2017 8:39

  Primul MIMistru care doar mimeaza functia, nu si-o indeplineste minte. Una dintre ele este ca se subordoneaza parlamentului. Parlamentul face legi, puterea executiva le aplica. Nu trebuie sa raporteze zi de zi. El raporteaza de fapt PSDului si marelui conducator, dragnea. Cu care joaca un film de proasta calitate dupa scenariul politistul rau tudose politistul bun dragnea spacial conceput pentru noi, prostii care casca gura la acesti limbrici politruci, corupti si incompetenti. Oare chiar suntem intregi la cap sa acceptam asa o parodie de prost gust!?!?

  raspunde comentariului
 • Timpuri Grele

  08 septembrie 2017 7:06

  primministrul asta, ca si altii cu alte prilejuri, anunta acum ca va vea grija de politisti. pai sa spuna cum va avea grija de toata lumea, daca pui mai mult undeva inseamna ca procentual iei din alta parte sau de peste tot. de cand a ajuns la butoane, parca tot aflam vesti dintr-o carciuma unde se injura tare se fumeaza se bea si se tot caftesc unii. dar nu, nu este doar carciuma, sunt guvernul Romaniei, PSD ul, Parlamentul. Si din cand in cand iese cate un Țuț aruncat afara si mai da cate un Grindeanu sau Ponta un interviu de cum a fost... Apropo de cafteli, aveti habar ce oase se rup pe bune la chefurile de partid si de stat? Da' politia aia de care are grija si tudose mucles, Salvarea mucles. si toti râd la urma cu sângele pe față de restul prostilor pe care îi guvernează

  raspunde comentariului
 • gica

  07 septembrie 2017 20:56

  pai daca ,,banii raman acolo"adica in banci unde ne-a obligat statul mana-n mana cu bancile,cum poti spune ca pot sa aleg?ca nici cand ati inventat pilonul 2 nu m-a intrebat nimeni daca sunt de acord desi era un abuz prin care statul si bancile dispuneau de banii mei.Ce tot frecati oamenii de colo colo si le luati banii cu japca cand aveti voi chef,cine sunteti voi sa-mi luati munca mea si sa faceti ce vreti cu ea?Faceti cum ati facut si cu banii de la CAS,ii furati de stingeti si p'astia?

  raspunde comentariului
 • Otrava

  07 septembrie 2017 18:23

  Sa nu mai minti romanii ca ai votat impotriva cianurii...Lacurile cu deseuri chimice mai lipsesc la cate cate cancere si boli avem.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design