12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportMarko Bela, la al V-lea mandat

Marko Bela, la al V-lea mandat

Congresul Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR), ajuns la cea de-a VIII-a editie, se desfasoara astazi si maine, la Arad, sub sloganul 'Egyseg az Europai Unioban' – 'Uniune in Uniunea Europeana'. Marko Bela urmeaza sa primeasca cel de-al cincilea mandat in fruntea Uniunii, fiind singurul candidat la sefia formatiunii.

La lucrari si-au confirmat participarea 554 de delegati din 28 de judete, dintre care 44 de reprezentanti a 11 platforme constituite pe criterii ideologice. De asemenea, la congres vor fi prezenti peste 130 de invitati – parlamentari europeni, membri ai Partidului Popular European, reprezentanti ai mai multor ambasade la Bucuresti, dar si ai unor partide politice din Romania si Ungaria.

In cadrul celor doua zile de congres, vor fi dezbatute si adoptate Raportul de activitate al presedintelui pe ultimii patru ani, Programul Uniunii pentru Parlamentul European (PE) si modificarile la Programul UDMR si la Statut.

Marko Bela declara ca prin modificarile care vor fi aduse statutului se doreste ca UDMR sa devina o formatiune mai functionala, fiind respinse propunerile care ar fi putut sa apropie Uniunea de structura si organizarea unui partid politic. Una dintre cele mai importante modificari care vor fi aduse statutului se refera la faptul ca membrii Consiliului Operativ al UDMR vor trebui sa se intruneasca obligatoriu si nu optional, ca pana acum, o data pe luna. Statutul care va fi supus dezbaterii delegatilor la congres va cuprinde si propunerea desfiintarii Consiliului de Coordonare al UDMR si infiintarea Consiliului pentru Autonomia Culturala, care va fi un for de analiza si dezbatere, in care vor fi atrase societatea civila, bisericile istorice din Ardeal etc., si care sa se pronunte si sa gaseasca solutii privind modalitatile de functionare a institutiilor culturale si educationale ale comunitatii maghiare, a afirmat Marko Bela.

 

Congresul UDMR se va desfasura pe fondul tensiunilor create de decizia episcopului reformat de Piatra Craiului, Tokes Laszlo, de a candida ca independent pentru PE.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Jack Grealish ar putea ajunge alături de Horațiu Moldovan! Atletico a pus ochii pe englez

În vârstă de 28 de ani, Jack Grealish își dorește să părăsească Manchester City la finalul acestui sezon. Cunoscut pentru talentul său în atac,...
Ultima oră
Pe aceeași temă