2.2 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportRĂZBOIUL DE ȘAPTE ZILE. Liviu Dragnea, casting pentru noul premier. 20 de...

RĂZBOIUL DE ȘAPTE ZILE. Liviu Dragnea, casting pentru noul premier. 20 de miniștri demisionari din Cabinetul Grindeanu s-au răzgândit. Purtătoarea de cuvânt a Guvernului: Demisiile nu pot fi retrase. Iohannis a stabilit calendarul consultărilor cu partidele | VIDEO

UPDATE 23,30: Alina Gorghiu, fosta președintă a PNL, a declarat, joi seară, că se exclude orice colaborare dintre PNL și PSD, în acest moment.

UPDATE 22,00: După victoria moțiunii împotriva lui Grindeanu, PSD caută să propună un nou premier, dar candidații ale căror nume sunt vehiculate de PSD nu sunt prea convingători, a explicat, joi seară, Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România Liberă.

UPDATE 18,55: Vicepreședinta PNL, Sulfina Barbu, a anunțat că liberalii vor să negocieze cu Traian Băsescu și cu PMP în vederea formării unei eventuale majorități parlamentare.

UPDATE 15.50:  VIDEO. Președintele Iohannis, despre miniștrii care și-a retras demisia: Este inutilă. Un ministru este în funcție până când semnez decretul, ceea ce nu am făcut

15.30: Președintele PNL, Ludovic Orban: Nu vom purta nicio negociere cu PSD, privind formarea noului Guvern

Președintele PNL, Ludovic Orban, a criticat PSD, pentru că social-democrații au votat moțiunea de cenzură împotriva propriului Guvern și pentru că 20 dintre miniștrii demisionari au depus cereri pentru retragerea demisiilor.

14.38:  Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, explică de ce miniștrii demisionari nu se pot întoarce în Executiv, după demiterea lui Grindeanu

Secretarul General al Guvernului, Victor Ponta, a afirmat că este imposibil ca miniștrii demisionari să depună cereri de retragere a demisiilor, după ce 241 de parlamentari au votat moțiunea de cenzură împotriva premierului Sorin Grindeanu.

14.15: 20 de miniștri și-au depus cererile de retragere a demisiilor, însă acestea „nu au obiect”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, într-o conferință de presă.

„S-a luat act de aceste demisii, ele sunt irevocabile. Aceste cereri de retragere a demisiilor nu au obiect”, a spus ea.

Aceștia sunt: Marius Dunca, Theodor Meleșcanu, Alexandru Petrescu, Mircea Titus Dobre, Petre Daea, Rovana Plumb, Florian Bodog, Toma Petcu, Mihai Tudose, Andreea Păstârnac, Pavel Năstase, Ana Birchall, Răzvan Cuc, Gabriel Leș, Tudorel Toader, Viorel Ilie, Grațiela Gavrilescu, Viorel Ștefan, Adriana Petcu, Sevil Shhaideh.

13.36: Klaus Iohannis a stabilit programul consultărilor cu partidele politice în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de premier

„Imediat după ce am luat act de publicarea în Monitorul Oficial a moțiunii de cenzură, am convocat experții instituției pentru a identifica eventualele riscuri care ar putea bloca activitatea acestei instituții. După cum bine știți, la nivelul acestei instituții nu mai există niciun secretar de stat, nu mai există secretar general și din aceste considerente. Suntem într-o situție atipică. (…)Am hotărât să-mi retrag demisia pentru a reveni la ceea ce prevede Constituția”, a declarat Sevil Shhaideh, la Antena3.

13.10: Tudorel Toader a anunțat joi că a trimis, la Guvern, cererea sa de retragere a demisiei din funcția de ministru al Justiției.

„Am trimis la Guvern cererea de retragere a demisiei", a declarat Tudorel Toader, pentru Agerpres.

12.37: Ana Birchall explică de ce a depus cererea de retragere a demisiei, la Secretariatul General al Guvernului

12.20: Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a declarat, pentru Agerpres, că a depus cererea de retragere a demisiei sale din funcție și că va continua să își îndeplinească atribuțiile cu profesionalism, responsabilitate și seriozitate.

"Am depus cererea de retragere și voi continua să îmi îndeplinesc atribuțiile cu același profesionalism, responsabilitate și seriozitate", a declarat Birchall.

UPDATE 12.10: 14 miniștri demisionari din Guvernul Grindeanu și-au retras demisiile, anunță agenția Mediafax. 

În plus față de miniștrii anunțați anterior, și-au retras demisiile și: Grațiela Gavrilescu, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, cel pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, dar şi despre ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca.

11.50: Opt miniștri și-ar fi depus, joi, la Secretariatul General al Guvernului, cererile de retragere a demisiilor, informează News.ro.

Printre aceștia ar fi și ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. La scurtă vreme, au sosit la SGG şi cererile de retragere a demisiei din partea ministrului Educaţiei, Pavel Năstase, şi a ministrului Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu. Informaţii iniţiale arătau că printre cei care şi-ar fi retras demisiile ar fi şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ulterior însă surse din ministerul condus de acesta spunând că, de fapt, Toader nu a renunţat la demisie.

Lista cu astfel ce cereri ar putea creşte în cursul zilei.

10.45: Potrivit Digi24, miniștrii Mihai Tudose, Ana Birchall, Sevil Shhaideh, Toma Petcu și Andreea Păstârnac și-ar fi retras demisiile. 

UPDATE 10.35: Teatrul absurdului, la București. Cum explică presia internațională că premierul sprijinit de PSD a fost dat jos prin moțiune de cezură, inițiată de propriul partid

Criza politică din România, soldată cu o moțiune de cenzură prin care Guvernul Grindeanu a picat, a ajuns în atenția presei internaționale. Astfel, publicația germană Deutsche Welle califică situația drept „un teatru al absurdului”. The Guardian scrie despre o „prăbușire” a Guvernului, în timp ce The New York Times precizează că eșecul premierului a fost generat de o luptă politică în sânul partidului.

09.45: Ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că demisia sa va deveni irevocabilă pe 30 iunie, exprimându-și speranța ca până la sfârșitul lunii, România să aibă un nou Guvern. Citește mai multe AICI.

UPDATE 09.30: Și fostul șef al statului Traian Băsescu a declarat că propunerea ministrului Muncii ca toți membrii demisionari ai actualului Cabinet să-și retragă demisiile pentru a asigura interimatul reprezintă "culmea penibilului". 

"Culmea penibilului! La moţiune, toţi miniştrii PSD au votat pentru căderea guvernului din care făceau parte, urmare a incompetenţei în îndeplinirea programului de guvernare. La scurt timp după căderea guvernului, Olguţa Vasilescu a anunţat că miniştrii demisionari, dar şi incompetenţi, îşi retrag demisiile. Oare cum poţi vota că ai fost un ministru incompetent, care nu şi-a îndeplinit programul, după care să anunţi că vrei să fii din nou ministru? Evident, bunul simţ politic, simţul ridicolului şi al penibilului nu au nicio legătură cu PSD-ul", a scris Băsescu.

De asemenea, șeful PMP și-a exprimat speranța ca printre propunerile de premieri formulate de Liviu Dragnea să se regăsească și un membru PNL, altfel "riscul unui dezacord cu președintele Iohannis va fi iminent". Citește declarațiile AICI.

UPDATE 09.15: Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a scris, pe pagina sa de Facebook, că demisiile miniștrilor din Cabinetul Grindeanu sunt irevocabile, acestea fiind anunțate public, iar înalții funcționari de stat nu trebuie să se facă de râs "pe vecine". 

"STOP – nu s-au facut de ras destul ministrii care au votat cu bilele la vedere motiunea de cenzura impotriva Guvernului din care faceau parte??

Nu s-au facut destul de ras ministrii care au ascultat cuminti si au aprobat Raportul Dragnea – Valcov care spunea ca sunt toti niste incapabili catastrofali ???

Nu se fac destul de ras ministrii care acum stau lipiti de Liviu Dragnea sa ii puna in viitorul Guvern la loc in pozitiile in care Raportul spunea ca nu au facut nimic?

Mai trebuie sa ii facem de ras chiar pe vecie punandu-i sa isi retraga demisiile si sa revina intr-un guvern demis chiar cu voturile lor – desi Legea 90/2001 de organizare a Guvernului spune clar ca sunt "irevocabile"?!?! 

– fac precizarea ca au fost anuntate public, prezentate in scris primului ministru si "s-a luat act de depunerea lor" de catre fostul Secretar General Busuioc – ghinion)

Atata neseriozitate si incompetenta e greu de gasit ….", a scris Victor Ponta, pe Facebook.

 

UPDATE 09.00: Deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat, miercuri seară, la postul de televiziune România TV, că este foarte probabil ca foștii miniștri din Guvernul Grindeanu să-și retragă demisiile și să asigure interimatul până la numirea noului guvern.

'Mâine voi merge la serviciu. (…) Cred că o să ne retragem toți demisiile, ca să poată să fie funcțională activitatea ministerelor până când va fi învestit următorul guvern. (…) Eu mi-am delegat atribuțiile către un secretar de stat, la mine (la Ministerul Muncii — n.r.) nu ar fi probleme, dar alți colegi de-ai mei nu au apucat să-și delege atribuțiile sau chiar nu au avut posibilitatea să facă asta, pentru că, Ministerul Dezvoltării spre exemplu, a fost totalmente destructurat în aceste zile. După demisia doamnei Sevil Shhaideh au fost destituiți în bloc secretarii de stat iar acolo este o situație fără precedent (…), nu mai are nimeni drept de semnătură. (…) Cine să semneze, portarul, pentru fonduri? (…) Toți miniștrii suntem conștienți (…) că trebuie să asigurăm interimatul până la numirea noului guvern', a spus Lia Olguța Vasilescu, miercuri seară.


Liviu Dragnea a pierdut teren în Parlament și are o majoritate la limită. El speră să impună noul premier, dar va prezenta partidului o listă cu mai patru candidați. Decizia finală îi va apariține președintelui Klaus Iohannis.

Debarcarea lui Sorin Grindeanu din funcția de premier, prin moțiunea de cenzură aprobată ieri,  deschide negocierile pentru instalarea unui nou guvern. Partidele politice vor fi chemate, lunea viitoare,  la Cotroceni pentru consultări. Până atunci, partidele vor avea discuții pentru a identifica o majoritate.

Votul de ieri demonstrează că situația din Parlament este pe muchie de cuțit. PSD și ALDE au obținut doar 241 de voturi pentru moțiunea de cenzură, față de cele 233 necesare. Votul de ieri  a demonstrat că Liviu Dragnea are majoritate, dar a pierdut teren în Parlament, față de cele 295 de voturi pe care le-a obținut în ianuarie, la instalarea Guvernului Grindeanu. Practic, în aceste condiții nu se mai poate vorbi de o majoritate parlamentară 100% sigură pentru Liviu Dragnea. Președintele Klaus Iohannis are, teoretic,  o marjă destul de largă de manevră.



Însă, surse din PSD afirmau că, pentru a-și consolida poziția,  Liviu Dragnea nu vrea să îi sancționeze pe toți parlamentarii social-democrați care nu l-au sprijinit la moțiunea de cenzură. ”Ar putea fi excluși din PSD doar cei care au fost radicali, precum Nicolae Bănicioiu, dar s-ar putea da dovadă de indulgență în cazul altor parlamentari”, au afirmat surse din PSD. Dragnea a anunțat, ieri, că soarta acestora depinde de organizațiile locale iar CEX va interveni doar dacă filialele județene nu vor lua o decizie.

Patru variante de premier

De altfel, în interiorul PSD, Dragnea pare să renunțe, cel puțin pentru o vreme, la postura de lider autoritar. Aplaudat de cinci ori, la ședința PSD de ieri, care a urmat moțiunii de cenzură, Dragnea a promis că va lăsa partidul să aleagă între mai multe variante pentru postul de premier. Practic, el și-a schimbat atitudinea, după ce conducerea PSD votase ”în alb” în cazul Sevil Shhaideh și avusese o singură variantă în cazul Sorin Grindeanu.

Pe lista candidaților pregătită de Liviu Dragnea se află patru nume. Șeful PSD a creionat și profilul viitorul premier: ”Să fie un om corect, responsabil, care să nu fie aventurier, să aiba capacitatea de implementare a programului de guvernare, un om cinstit”. Întrebat dacă ia în calcul un premier din afara PSD, Dragnea a răspuns ”nu cred”. Afirmațiile lui Liviu Dragnea au venit în condițiile în care s-a vehiculat numele lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, fost ministru de Finanţe în Guvernul Ponta 1. Dragnea ar fi dorit un premier apropiat de el, precum Carmen Dan, ministru demisionat de Interne, dar în acest caz, există riscul ca președintele Iohannis să respingă propunerea.


 

În interiorul PSD sunt vehiculate nume precum Sorin Moisă,  europarlamentar PSD, fost şef adjunct de cabinet al comisarului european Dacian Cioloş. Un alt candidat ar fi Viorica Dăncilă – europarlamentar PSD, preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD. O altă variantă este Mihai Fifor, șeful senatorilor PSD. Cu toate că i-a reproșat lui Grindeanu întârzierile din programul de guvernare, Dragnea a anunțat că programul de guvernare al noului premier va suferi „ajustări” pentru a recupera întârzierile.

Rolul lui Klaus Iohannis

PSD va avea în acest weekend două reuniuni pentru a-și stabili candidatul pentru postul de premier. Este vorba de o reuniune a Comitetului Executiv Național și o întâlnire a conducerii partidului cu senatorii și deputații. La finalul acestor consultări, PSD va avea o propunere cu care va merge la Cotroceni, dar șeful statului nu este obligat să accepte numele înaintat de social-democrați. La finalul consultărilor, președintele Klaus Iohannis va anunța numele premierului desemnat. Constituția îi oferă șefului statului o marjă largă de manevră iar șeful statului are o singură obligație – să propună un premier din partea partidului care are majoritate absolută, nu există în acest caz. De altfel, în decembrie 2016, Iohannis a respins prima propunere  a PSD – Sevil Shhaideh – deși în acel moment majoritatea se apropia de 300 de voturi.

Dacă președintele Klaus Iohannis va accepta propunerea PSD, social-democrații și aliații din ALDE se vor reuni pentru a stabili lista miniștrilor. Printre cei care vor face parte din Executiv în cazul în care moţiunea trece, se află şi miniştri din Guvernarea Grindeanu: Sevil Shhaideh, Carmen Dan sau Lia Olguţa Vasilescu îşi vor păstra portofoliile, anunţă surse politice.

La Finanţe, postul ar urma să fie ocupat de un politician care a mai deţinut funcţia, Eugen Teodorovici, care a votat moțiunea de cenzură, deși este un apropiat al lui Victor Ponta. Diplomatul de carieră, ambasadorul Sorin Ducaru (care acum ocupă poziţia de Secretar General Adjunct pentru Provocări de Securitate din cadrul NATO) ar urma să îl înlocuiască pe Gabriel Leş la Apărare.

Ce prevede Constituția

  • *Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
  • *Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
  • *Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor

Citește și opinii pe tema căderii Guvernului: 
 
Răzvan Chiruță, redactor- șef:  Noul premier va fi mai slugă decât sluga Grindeanu | OPINIE

Liviu Dragnea nu ar trebui să jubileze prea tare pentru faptul că a reuşit să-şi înjunghie fosta marionetă pusă chiar de el în fruntea guvernului, cu lamele altor 240 de profitori speriaţi că îşi vor pierde privilegiile pe care liderul PSD le poate încă oferi.


Cătălin Prisăcariu, redactor-șef adjunct: Dragnenstein le-a dat cu tifla creatorilor | OPINIE

Gașca (din serviciile alea prea secrete ca să dea socoteală) responsabilă pentru ascensiunea lui Dragnea își poate vedea azi monstrul pe deplin funcțional.


Mihai Duță, senior editor: Când dăunătorii termină tot, apoi se mănâncă între ei | OPINIE

Așa se întâmplă cu dăunătorii când se înmulțesc prea tare și nu le mai ajunge hrana. Se mănâncă între ei. O să avem un alt Guvern cu alte slugi. Până se vor instala și vor scoate toți oamenii celeilalte găști din joc va mai trece un an. În tot timpul ăsta singurii care pierdem suntem noi, cei ce le plătim salariile și bugetele pe care le prăduiesc fără nicio limită.


Silviu Sergiu, senior editor: Dragnea a câştigat. Ce mai poate face Klaus Iohannis | OPINIE

Liviu Dragnea şi-a salvat cariera politică. La mustaţă. Moţiunea de cenzură împotriva lui Sorin Grindeanu, iar acesta va dispărea din politică, cel puţin cea naţională, la fel de repede cum a apărut.


Petre Bădică, senior editor: Votul de la moțiunea de cenzură i-a oferit lui Iohannis al doilea mandat | OPINIE

Marele câștigător al votului de la moțiunea de cenzură este președintele Klaus Iohannis. Președintele este, în acest moment, în plină ascensiune (probabil și în sondaje) după vizitele reușite făcute în SUA și în Germania.


Melania Cincea, comentator:  Ce va urma după căderea Guvernului Grindeanu? | OPINIE

Alianţa PSD-ALDE a reuşit, azi, să-şi dărâme propriul Guvern. Imoral, dar democratic. Moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului Grindeanu a trecut cu 241 de voturi "pentru", din 248 exprimate. Reconfirmând că Liviu Dragnea deţine controlul în PSD şi îl va deţine probabil, implicit, şi pe cel al puterii. Până la o eventuală sentinţă care i-ar fi nefavorabilă. Ce urmează însă?

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...
Ultima oră
Pe aceeași temă