18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportO sintagmă inventată: Ghiță a avut statut special și ne-legal în SRI....

O sintagmă inventată: Ghiță a avut statut special și ne-legal în SRI. Explicația unei surse Rl, după declarația lui Țuțuianu: Din 2010, fostul deputat fugar ar fi cooperat neoficial cu Serviciul Român de Informații

Președintele comisiei de control a SRI, deputatul PSD Adrian Țuțuianu, a anunțat că Sebastian Ghiță a fost o „persoană care avea informaţii de interes pentru securitatea naţională”.

România Liberă încearcă să clarifice ce presupune acest statut, acordat lui Ghiță, și care este evocat pentru prima oară în spațiul public de către Țuțuianu.

Întrebat ce căuta Ghiță la activitățile SRI înainte de a fi parlamentar PSD, Țuțuianu a răspuns: „A fost prezent în calitate de persoană care avea informaţii de interes pentru securitatea naţională”. El a refuzat să ofere alte explicații. Președintele comisiei SRI a explicat și de ce Sebastian Ghiță nu ar fi fost ofițer acoperit: „Un argument adus de comisia internă a SRI este legat şi de jurământul pe care l-a depus în 2012”.


Citește și: Tenebroasele afaceri ale serviciilor secrete. Maior și familia, cu Ghiță și Coldea la Disneyland? Ambasadorul Maior păstrează tăcerea, iar MAE nu consideră că sunt informații de interes public


Un oficial din SRI a declarat pentru România Liberă că în lege nu există o astfel de sintagmă și a apreciat că acest președinte al comisiei de control a SRI, fiind recent numit în această poziție și fără experiență, nu și-a controlat limbajul. 

De altfel, și un fost ofițer de informații consultat de “România liberă” a atras atenția că sintagma „persoană care avea informații de interes pentru securitatea națională” nu există în nici o lege. „Asemenea informații poate avea și băiatul care ridică bariera”, a spus acesta.

Totuși, un fost demnitar care a conlucrat cu serviciile speciale a avut o explicație pentru termenul folosit de Țuțuianu. El a sugerat că din 2010, când Sebastian Ghiță a intrat în politică, SRI nu a mai putut avea relații contractuale cu acesta, pentru că s-ar fi încălcat legea. În consecință, Ghiță ar fi cooperat neoficial cu SRI, fără contract cu acest serviciu secret. „Asta putea însemna că avea acces la informații, la contracte și la oameni de interes. Fie îl ciugulesc de informații, fie îl anturez ca să fiu sigur că nu alții îl ciugulesc pe el”, a explicat fostul demnitar.

Poliția SRI, reformată

El a atras atenția asupra a două declarații făcute de Eduard Hellvig după audierea în Comisia de control: „SRI nu are şi nu va avea acoperiţi în politică sau justiţie” și „suntem în plin proces de reformare a structurii de securitate internă prin măsuri administrative şi prin modernizarea politicilor de securitate”. Potrivit demnitarului consultat de RL, întărirea structurii de securitate internă, un fel de „poliție a poliției”, structură care este subordonată directorului serviciului, va duce la evitarea unor situații de tipul celei în care au fost implicați generalii Florian Coldea și Elena Istode.

Joi, Hellvig a anunțat că SRI va avea și un cod de etică profesională, cod care va fi public. „Am dispus adoptarea unui Cod de etică profesională a angajaţilor Serviciului Român de Informaţii, ce va fi, în câteva zile, publicat şi în Monitorul Oficial, pentru a norma transparent conduita în activitatea angajaţilor noştri. Documentul vine să clarifice răspunsul la o serie de întrebări puse recent în registrul public prin consacrarea unor standarde de conduită raportate la onoarea, demnitatea şi exigenţele asociate profesiei de ofiţer de informaţii. Vă pot spune, cu titlu de exemplu, că acest cod va clarifica, fără echivoc, eventuale situaţii de incompatibilitate în care ar putea să se plaseze un ofiţer al Serviciului Român de Informaţii”, a promis directorul acestui serviciu secret.

Comisia SRI vrea să îl audieze pe fugar

Președintele Comisiei de control al SRI a anunțat că ar dori să îl audieze pe Sebastian Ghiță „dacă ar fi aici”. Fostul deputat a dispărut în data de 21 decembrie 2016. El a fost dat în urmărire generală și internațională după ce autoritățile nu l-au mai putut găsi. „Sunt mai multe instituţii care au atribuţii în a verifica unde se află şi, eventual, a-l identifica. Chestiunile acestea sunt informaţii clasificate”, a declarat Adrian Țuțuianu. 

Prietenii din vacanță ai actualului urmărit internațional

Vacanțele unor lideri sau apropiați ai PSD cu omul de afaceri Sebastian Ghiță au provocat numeroase discuții în presă. Unele din aceste deplasări erau cunoscute, altele au apărut la suprafață abia după serialul dezvăluirilor televizate ale lui Ghiță. Miercuri, comisia SRI a dezvăluit noi detalii și și-a anunțat intenția de a-i audia pe unii dintre tovarășii de călătorie ai afaceristului. “România liberă” vă reamintește cine sunt cei care s-au odihnit alături de Ghiță.

Vasile Dâncu, fost vicepremier și ministru al Dezvoltării în Guvernul Cioloș. Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, a dezvăluit că în vacanţa din Toscana în care au fost împreună Florian Coldea şi Sebastian Ghiţă au mai fost şi directorul Serviciului Român de Informaţii de la acea vreme, George Maior, precum şi fostul vicepremier Vasile Dâncu. La 12 ianuarie, Ghiță a vorbit despre o vacanţă, din 2012, în Toscana, alături de cumnatul său, Cristian Anastasescu, de Vasile Dâncu şi de Coldea. Ghiţă a prezentat documente de la pensiunea Locanda dell’Amorosa, documente pe care se regăsesc numele lor şi ale soţiilor lor.

Generalul Florian -Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI. „Este confirmat că au fost prezenţi în Insulele Seychelles, este confirmată prezenţa lor în Toscana şi prezenţa doamnei Coldea cu doamna Ghiţă la Paris. Au prezentat documente justificative cu privire la cheltuielile ocazionate de aceste deplasări”, a spus Țuțuianu despre relația Coldea-Ghiță.

Victor Ponta, fost premier. Este de notorietate plimbarea lui Victor Ponta, împreună cu Sebastian Ghiță, în Dubai, în noiembrie 2014.

„Domnul Victor Ponta ar putea fi, de asemenea, pentru că s-a făcut referire la domnia sa legat de mai multe subiecte, chemat la comisia de control parlamentar”, a declarat Ţuţuianu.

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă