Ministrul Justiției, Florin Iordache, susține că președintele PSD, Liviu Dragnea, nu va beneficia de pe urma Legii Grațierii, motivând că actele normative nu vizează persoane, ci fapte.
Prezent la o emisiune de pe postul Antena 3, Florin Iordache a fost întrebat dacă șeful PSD ar putea fi unul dintre beneficiarii proiectului privind grațierea. În acest context, el a răspuns: „În niciun caz. La dumnealui este suspendată executarea. Legile și ordonanțele nu se fac pentru persoane. Noi discutăm de fapte. Dacă vă uitați foarte clar la faptele care sunt trecute, nu beneficiază”.
Cele două proiecte de ordonanță de urgență prin care se grațiază pedepse și sunt schimbate legi penale urmau a-l salva, miercuri, pe Liviu Dragnea, președintele PSD, de ambele dosare penale, spun sursele României Libere apropiate Guvernului. După ce ar fi scăpat de dosarele penale, Liviu Dragnea ar fi declașat procedurile pentru a ocupa fotoliul de premier.
În ceea ce privește miile de persoane care protestează, miercuri seara, în mai multe orașe din țară, în semn de nemulțumire la Legea amnistiei și grațierii, ministrul Justiției a afirmat că aceștia „nu sunt corect informați”.
„Eu am trimis în seara asta un secretar de stat, am vorbit cu secretarul general al Guvernului și va merge un secretar de stat să stea de vorbă cu oamenii, pentru că mi se pare că oamenii aceștia nu sunt informați corect. Din punctul nostru de vedere, este o prerogativă legală a Guvernului să putem face chestiunea aceasta. Dintr-o slabă informare, cred eu, oamenii au ieșit și se manifestă”, a mai spus Iordache.
Ministrul Justiției, Florin Iordache, a declarat la Guvern că ministerul pe care îl conduce a elaborat proiectul de Ordonanță de Urgență privind grațierea. El a precizat că aproximativ 2.300-2.500 de persoane pot beneficia de această lege. Iordache a precizat în timpul conferinței de presă organizată după ședința de Guvern, că nu se pot construi 9.000 de locuri în penitenciare. Așadar, se va lua decizia ca între 2.300-2.500 de persoane să beneficieze de grațiere.
„În acest moment, gradul de încărcare la nivelul penitenciarelor din România este peste 150%. România, în luna mai, este sub imperiul unei decizii CEDO care ne poate obliga, datorită faptului că în cele 40 de penitenciare și locuri de deținere, în toate aceste 40 de locuri, există hotărâri de condamnare a României pentru relele tratamente și pentru condițiile inumane pe care le au acești oameni. România nu poate face peste noapte să acopere cele aproape 9.000 de locuri cât avem în acest moment excedent de deținuți în aceste locuri de deținere. Din estimările pe care le-a făcut Ministerul Justiției, în jur de 2.300 — 2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii. Repet, este în consultare publică, dar poziția Ministerului Justiției este că, în acest moment, România trebuie să dea o lege a grațierii”, a precizat Florin Iordache, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.
Pe aceeași temă:
România Liberă vă prezintă textul complet al proiectului de OUG privind grațierea