33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportUPDATE. Deputaţii vor să interzică filmarea votului cu bile. Liberalii au anunţat...

UPDATE. Deputaţii vor să interzică filmarea votului cu bile. Liberalii au anunţat că se opun

UPDATE. 20:10. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, vineri, că liberalii se vor opune, în Biroul permanent al Camerei Deputaţilor, interzicerii filmării votului cu bile. "La Cameră, luni, se discută în Biroul permanent interzicerea filmatului votului cu bile. (…) Ne întoarcem la platforma cu care PSD ne-a obişnuit de 26 de ani, de fapt la platforma partidului care înainte de 1989 reuşea să cucerească minţile multor oameni din România. Nu e o glumă, vorbim de interzicerea în România a unei activităţi cât se poate de normale făcute de presă, anume aceea de monitorizare a activităţii şi a votului parlamentarilor din România. Dacă noi azi ne punem problema să ajungem la tot felul de acte de cenzură, aşa cum mai deunăzi voia domnul Dragnea prin legea defăimării, înseamnă că n-am învăţat nimic din ideea de democraţie în România. Votul nu ar trebui să fie unul secret în cazul ridicării de imunităţi", a spus Gorghiu. 
Liderul liberal a amintit că PNL a depus un proiect de lege în urmă cu peste doi ani care prevedea ca votul la ridicarea imunităţilor să nu fie unul secret. 
"În Biroul permanent, evident că ne vom opune, dar majoritatea aparţine aceleiaşi structuri politice, motiv pentru care aşteptaţi-vă ca, în ciuda protestelor noastre, să vă fie interzisă inclusiv posibilitatea de a filma aceste voturi", a completat copreşedintele PNL.

18:45. Deputaţii vor să interzică jurnaliştilor să filmeze votul secret cu bile, urmând ca în şedinţa Biroului Permanent de luni să se ia în discuţie modificarea articolului din Regulament referitor la accesul presei în sala de plen, potrivit stenogramei BP, citată de Mediafax. Discuţiile consemnate în stenograma Biroului Permanent au avut loc miercuri, ora 15.00, după ce plenul Camerei a respins cererile DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiță. Votul a fost secret cu bile, potrivit Regulamentului.

“Camerele de luat vederi împietează asupra secretului votului”, a susţinut vicepreşedinte social-democrat al Biroului Permanent, Florin Iordache, cerând în şedinţa de miercuri modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor pentru le interzice jurnaliştilor să filmeze votul cu bile.

“Domnule preşedinte, înţeleg că există o hotărâre a Biroului permanent încă din 2001 vizavi de posibilitatea amplasării camerelor TV la votul final sau la votul cu bile. Din punctul meu de vedere, astfel de camere de luat vederi împietează asupra secretului votului şi de aceea eu aş vrea, dacă nu acum, poate la viitoarea şedinţă de Birou permanent, acest articol să-l modificăm, astfel încât la votul final să nu poată fi instalate camere de luat vederi care să impieteze asupra secretului votului”, a declarat Florin Iordache, potrivit stenogramei.

La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras Levente a afirmat că dacă instituţia Parlamentului se vrea respectată atunci secretul votului trebuie să fie asigurat.

“Într-adevăr, sunt puţine Parlamente în care presa şi cei care nu sunt demnitari – deputaţi sau senatori – au acces în sala de plen. Dacă noi vrem ca această instituţie să fie respectată, atunci trebuie să respectăm anumite reguli şi noi. Atunci când Statutul deputatului şi senatorului spune de votul secret şi atunci când Regulamentul Camerei Deputaţilor vorbeşte de votul secret, aceasta înseamnă că cei care conduc şedinţa sau cei care asigură desfăşurarea votului trebuie să asigure acest secret al votului. Acest lucru, din punct de vedere al dreptului, înseamnă dreptul deputatului sau al senatorului de a-şi exercita votul secret”, a susţinut deputatul UDMR.

Mate Andras Levente a susţinut că neprotejarea dreptului la vot secret se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, spunându-le colegilor că s-ar putea trezi cu o plângere penală.

“Atunci când deputatului i se lezează acest drept de către cel care trebuie să asigure, încalcă dispoziţiile articolului 297 din Codul penal nou, care spune foarte clar, coroborat cu articolul 308 din Codul penal, care vorbeşte că şi deputatul şi senatorul sunt funcţionari publici. Adică fapta funcţionarului public, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, adică cel care trebuie să asigure secretul votului, care nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi, prin aceasta, cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor, adică dreptul la votul secret, sau a intereselor legitime, adică dreptul de a putea vota secret, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică. Eu cred că trebuie să asigurăm pentru fiecare deputat, pentru că, altfel, ne putem trezi cu această plângere penală”, a susţinut Mate Andras Levente.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Ştefan Zgonea le-a propus membrilor BP şi liderilor grupurilor parlamentare ca în şedinţa BP de luni să facă propunerea pentru schimbarea Regulamentului Camerei Deputaţilor.

“Eu vă propun în felul următor: luni, la Biroul permanent, liderii grupurilor parlamentare şi membrii Biroului permanent să aibă decizia din 2001 şi modificarea din 2010 şi, în funcţie de aceasta, liderii sau cineva care vrea să facă o propunere, să aibă o majoritate, facem modificarea”, a declarat deputatul PSD Valeriu Zgonea.

Valeriu Zgonea i-a informat, anterior, pe membri BP că printr-o decizie din anul 2001, modificată în anul 2010, „jurnaliştii acreditaţi la Camera Deputaţilor, menţionaţi în capitolul I, art.1, alin.1, rămân pe durata desfăşurării şedinţelor plenare în spaţii special amenajate pentru presă sau care se alătură echipei de filmare în locul stabilit pentru instalarea camerei de luat vederi. Lojile presei sunt situate în balconul unu, numerele 1, 2, 10 şi 11 şi sunt astfel amenajate încât să nu fie permisă circulaţia către lojile destinate presei şi cele destinate publicului”, potrivit stenorgramei BP.

 

Cele mai citite

Comisia Europeană spune că România tot nu e pregătită să treacă la euro

România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene (CE), în urma evaluării privind compatibilitatea juridică şi îndeplinirea criteriilor de convergenţă...

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Cod galben de inundații pe râuri din 12 județe, până mâine la prânz

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod galben de inundaţii, valabilă până joi la prânz pe râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă