9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportCum poate fi salvată viața a 55.000 de pacienți români cu hepatita...

Cum poate fi salvată viața a 55.000 de pacienți români cu hepatita C

Guvernul nu abordează cu seriozitate problema răspândirii hepatitei C în România, deși în prezent 580.000 de persoane sunt infectate cu virusul hepatitic C, arată Achim Kautz, director în cadrul Asociației Europene a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice. (European Liver Patients Association – ELPA).

“În lupta pentru eradicarea hepatitei C, e important să acționăm pe trei niveluri:  prin prevenirea noilor îmbolnăviri, prin detectarea celor care sunt deja bolnavi, care pot transmite mai departe boala, și prin oferirea celor mai bune tratamente la cele mai bune raporturi de cost-eficiență. Dar guvernul român nu recunoaște cele trei niveluri. Nu există activități de prevenție, nu există o depistare  eficientă a bolnavilor realizată de guvern, iar rata de tratament este ridicol de mică, de doar 6.000 de oameni pe an”, a menționat Achim Kautz.

Mai mult, pentru că România aplică încă vechile scheme de tratament, doar 40% din bolnavii tratați se vindecă total.

“Asta înseamnă că doar 2.400 sunt vindecați. Restul de 3.600 nu au nici o șansă și vor muri din cauza cancerului”, a avertizat directorul ELPA.

Mai mult, rata de vindecare este cu mult mai mică decât numărul de noi pacienți identificați anual. Asta în condițiile în care virusul hepatitei C este foarte rezistent și este nevoie de o cantitate foarte mică pentru infectare. “Dacă, de exemplu, te afli  într-o cadă și te tai la deget, iar cineva toarnă o găleată mare cu sânge cu HIV, te infectezi. În schimb, e suficient doar un pahar cu sânge infectat cu virusul hepatitei C. În plus, chiar și după șase zile în afara corpului, uscat fiind, virusul hepatitei C tot se transmite”, a menționat Achim Kautz.

Deși singura cale de transmisie este contactul exclusiv cu sângele infectat, riscurile pentru ca o persoană sănătoasă să contacteze boala sunt foarte mari.

“Uneori dentistul, pentru a face o economie sau pentru că nu are timp, nu mai sterilizează cum trebuie instrumentele, le spală cu apă. Saloanele de manichiură sau pedichiură reprezintă o zonă de infectare subestimată. Unele dintre saloane nici măcar nu știu cum trebuie să își sterilizeze instrumentele. Folosesc același foarfece pentru toată lumea. Chiar și dacă ai micro răni, posibilitatea de a te infecta e foarte mare. În fine, pe noi ne șochează că ginecologii nu sunt conștienți de aceste riscuri și multe femei s-au infectat astfel”, a menționat Achim Kautz.

Iar pericolul cel mai mare vine din faptul că hepatita C este o “boală tăcută”, care nu își arată simptomele decât când este prea târziu.

Citeşte interviul complet cu Achim Kautz: Saloanele de manichiură şi pedichiură reprezintă o zonă de infectare cu hepatita C neglijată

Asociația Europeană a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice a comandat un studiu economic, realizat de compania suedeză Quatify Research pentru România, din care reiese că, dacă guvernul român ar introduce noile tratamente pentru tratarea hepatitei C, care au o eficiență dublă față de cele vechi – cu o rată de succes de 95% – România ar economisi circa un miliard de euro pe an.

Un nou tratament, din acest an

Deocamdată, accesul pacienților la noile tratamente este imposibil, guvernul român fiind în faza de promisiuni.

“Accesul românilor la aceste terapii este blocat de peste 3 ani, România rămânând singura țară europeană în care pacienții cu hepatita C sunt tratați cu anacronicul regim Peginterferon/Ribavirină. Alocarea insuficientă de fonduri și absența unor programe sistematice de detecție reprezintă o barieră suplimentară în accesul la tratament. În absența unei terapii eficiente, pacienții cu hepatita C evoluează către forme avansate de boală – ciroză, complicațiile acesteia și cancer hepatic, crescând la cote inimaginabile costurile terapeutice în următoarele două decenii ”, a explicat și doctorul Liana Gheorghe, șef șecție Gastroenterologie si Hepatologie la Institutul Clinic Fundeni, la o întâlnire organizată de Asociaţia Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.

Președintele Casei Naționale de Sănătate, Vasile Ciurchea, a replicat că statul a inițiat deja procedura de achiziționare a noilor tratamente și a estimat că acestea ar putea fi aplicate chiar din primul semestru al acestui an. 

“Nu aș vrea să vă dau o dată exactă, dar eu zic că în primul semestru al anului 2015 suntem gata să dăm drumul tratamentelor moderne în hepatită. Analizăm modelele cost-volum din celelalte țări și vom începe negocierile cu companiile care au patentat noile tratamente”, a menționat Vasile Ciurchea.

Acesta a arătat că, momentan, noile tratamente sunt extrem de costisitoare, chiar și pentru state europene mai bogate, prin urmare va fi nevoie de o ierarhizare a bolnavilor care vor avea acces la medicamentația nouă.

“Întâietate va avea desigur pacientul cel mai grav, cel care dacă nu va fi tratat anul acesta sau în viitorul an va face ciroză, va avea nevoie de transplant. Selecția se va face strict după criterii medicale, de către medicii specialiști. E nevoie de această ierarhizare pentru că nu dispunem de mulți bani și nu vrem ca programul să se oprească repede, din cauza lipsei de bani”, a explicat Vasile Ciurchea.

Asociaţia Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România avertizează, pe baza studiului ELPA, că, dacă autoritățile nu se vor ține de cuvânt, costurile totale create de hepatita C vor crește cu 35%, iar costurile sistemului sanitar vor fi mai mult decât dublate în 2040 față de prezent.

Mai mult, numărul de cazuri grave va crește în România de la 20.000 la peste 50.000 în 2040. Numărul total de cancere hepatice va crește de la 2.000 la 4.500. Mortalitatea anuală va crește de la 1.200 în prezent la aproape 3.500 de decese anuale.  

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii Această vacanță (27 aprilie-7 mai) va cuprinde atât ziua de 1 mai, cât și...
Ultima oră
Pe aceeași temă