Cum afectează ”revoluția fiscală” salariile românilor

de Romulus Georgescu , 10 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 08:49, 10 noiembrie 2017
Simulările ministrului Ionuț MIșa sunt contrazise de experții independenți

 

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, susține că salariile nete vor crește cu doi lei, după modificarea Codului Fiscal. Specialiștii atrag atenția că veniturile angajaților în mediul privat ar putea să scadă.

 


Ministrul Finanţelor are propriul calcul în privința salariilor, după mutarea contribuţiilor de la angajator la angajat. În prezent, din totalul salariului brut, contribuţiile angajatorului reprezintă 22,75%, iar ale salariatului - 16,5%, cu un impozit pe salariu de 16%. Din 2018, potrivit Ordonanţei adoptate de Guvern, contribuţiile angajatorului vor scădea la 2,25%, iar CAS plătite de salariat vor urca la 35%, cu un impozit pe salariu de 10%. „E aici un exemplu concret în care vorbim de un salariu brut de 3.200 lei și avem în exemplu anul 2017 cu un salariu net de 2.244 lei, impozitul pe venit reprezintă azi 428 lei, contribuțiile la salariat 528 lei și contribuțiile la angajator reprezintă 728 lei. În anul 2018, vom vorbi de un salariu brut de  3.840 lei și vom vorbi de un salariu net de 2.246 lei din care impozitul pe venit de 10% va reprezenta 250 lei, contribuțiile la salariat 1.344 lei - ponderea de 35% - și contribuții angajator 86 lei”, a explicat Ionuț Mișa.


Categoriile dezavantajate
Experții independenți atrag prezinte alte calcule. „Simulările arată că se impune o creștere de 19,9% a valorii brute a salariului - dacă luăm ca referință salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei - pentru a păstra suma în mână primită acum de un angajat”, a declarat Radu Derscariu, director Deloitte România. Dupa ce vor intra în vigoare modificările anunțate prin ordonanță, scăderea va fi de 6,3% (n.r - adică în jur de 395 de lei ).   
Acesta arată însă că „angajații care beneficiază de scutirea de impozit pe venit în acest moment, cum sunt programatorii IT și persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micșorare a salariului net, chiar dacă angajatorii le vor majora salariile brute dupa transferul contribuțiilor la nivelul costului total actual”. În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creșterii contribuțiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1% (n.r - adică în jur de 688 de lei).

Salariile la privat, în pericol
Simularea este una de ordin general, dar în practică există două categorii majore de angajați. În cazul angajaților din sectorul bugetar, legea salarizării prevede majorarea salariilor brute cu 25% de la 1 ianuarie 2018, cu puțin peste procentul de 19,9% cât ar trebuie să fie compensarea, potrivit calculelor Delloite. Așa se explică afirmațiile liderilor sindicali, potrivit cărora salariile nete  în sectorului bugetar vor crește în medie cu 5% și nu cu 25, cât a promis PSD.
În sectorul privat, nu există nicio obligație a patronilor de a majora salariile cu 19,9%. Aproape 83% dintre antreprenorii chestionați de Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii Private din România (CNIPMMR) nu au capacitatea de a mări salariul minim, iar 60% vor disponibiliza oameni, ca urmare a acestei măsuri, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului. Potrivit acestuia, trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat va bulversa mediul de afaceri, întrucât vor trebui schimbate șase milioane de contracte, atât în mediul public, cât și în mediul privat. ”S-a spus că se mută contribuțiile de la angajator la angajat, de fapt rămâne un procent și la angajator. Unele dintre salarii vor scădea. Am făcut calcule aritmetice și pentru 90% dintre IMM-uri această trecere a contribuțiilor va însemna costuri salariale suplimentare. Deci salariile nu cresc, ci dimpotrivă”, a continuat președintele Consiliului pentru IMM-uri.
Salariații de la Dacia care au protestat la Mioveni au reclamat că salariile le vor scădea cu sume între 200 și 700 de lei.

 

 

Comentarii

 • Revolutie cu ghivent

  11 noiembrie 2017 5:22

  Datornicii statului vor reduce din contributiile fictive afisate dar nu total. Se vor diminua salariile functie de fondul alocat.

  raspunde comentariului
 • costica

  11 noiembrie 2017 2:50

  Bani repede, usor si comod. Obtii usor rezultate. Aici poti sa castigi repede si bine. Mai ai un pas sa te convingi. Cand doresti sa afli despre ce este vorba si sa primesti toate detaliile la adresa ta de email, trimite cuvantul DETALII la adresa aceasta de emailpacurarucostica1963gmail com

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  10 noiembrie 2017 13:51

  PRIMUL CARE TREBUIE CRITICAT ESTE PNL. 1. Pentru ca a desfiintat PNTCD, la alegerile din 2000, punandu-i in carca toate neindeplinirile Conventiei Democrate. 2. Pentru ca nu il deranjeaza in nici-un fel pe manechinul Tariceanu care, prin tradare de partid si de patrie, a devenit stalp de temelie al PSD, rasplatit de hienele purtatoare de ciuma rosie cu functia de sef al Senatului si, prin tradare de patrie si subminare a economiei nationale, a dat petrolul si gazele din zona Insulei Serpilor firmei STERLING RESOURCES, pe spaga, in 12 noiembrie 2008, prin HG nr. 1446 si ANEXA 11 secreta, cu prejudicii uriase pt tara. 3. Pentru ca PNL nu condamna in nici-un fel confratii din PNL care au fugit in ALDE si nici pe Tariceanu, care alaturi de banditul Dragnea, conduce lovitura de stat actuala, menita sa aduca JUSTITIA sub controlul PSD si toate functiile de decizie ale statului sa fie ocupate de oamenii PSD. 4. Merita criticati atat penelistii uselisti ai lui Crin Antonescu, cat si pedelistii lui Blaga, fiindca il urasc pe Basescu, facand jocurile securistilor comunisti, care ne tin sub papuc si astazi, tocmai datorita tradarilor voastre, care va urmariti interese personale si refuzati sa uniti intreaga opozitie democrata sub conducerea lui Basescu, in ALIANTA NATIONALA DEMOCRATA.

  raspunde comentariului
 • vasile

  10 noiembrie 2017 12:59

  Pentru doi lei atâta tevatură ? Nu simți ridicolul situației, finanțist de doi bani ?

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  10 noiembrie 2017 12:49

  Cand ceva PUTE ,cand trebuie sa abati gandul prostului de la ce-i mai important il stresezi cu o BRAMBUREALA una care sa-i frece ridichea pina DRACUL ISI FACE MENDRELE !!.Omul prost gandeste cu burta !!,a facut matul popic ? ,are unde-si pune capul jos ?,ce mai conteaza restul ??.Cand individul nu-si depaseste instinctele primare este usor de manipulat usor de indobitocit .Ce revolutie ?,revolutia lui Carageale -Conul Leonida -ia vezi ce-i ?, Praful de pe toba - promisiunile electorale ale PSD alde neica nimeni . Bravos natiune ,calci pe un ***** iese un deputat !!

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  10 noiembrie 2017 12:49

  Cand ceva PUTE ,cand trebuie sa abati gandul prostului de la ce-i mai important il stresezi cu o BRAMBUREALA una care sa-i frece ridichea pina DRACUL ISI FACE MENDRELE !!.Omul prost gandeste cu burta !!,a facut matul popic ? ,are unde-si pune capul jos ?,ce mai conteaza restul ??.Cand individul nu-si depaseste instinctele primare este usor de manipulat usor de indobitocit .Ce revolutie ?,revolutia lui Carageale -Conul Leonida -ia vezi ce-i ?, Praful de pe toba - promisiunile electorale ale PSD alde neica nimeni . Bravos natiune ,calci pe un ***** iese un deputat !!

  raspunde comentariului
 • jarteaua carmen bulan ciuta pronume

  10 noiembrie 2017 12:13

  un neica nimeni,un tradator cominternist.

  raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design