8.9 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSportCine sunt politicienii care ar putea scăpa de închisoare, prin noua lege...

Cine sunt politicienii care ar putea scăpa de închisoare, prin noua lege a grațierii. Lista infracțiunilor care vor fi iertate

Majoritatea PSD din comisia juridică din Senat a votat grațierea faptelor de corupție precum luare de mită, dare de mită sau trafic de influență. Elena Udrea ar putea fi printre beneficiari, alături de 246 de persoane aflate deja în pușcărie.
Grațierea  faptelor de corupție a fost decisă de senatorii juriști cu  cinci voturi pentru – toate de la PSD – și trei împotrivă – de la PNL, USR și UDMR.  Doi dintre senatorii PNL au lipsit. Senatorii au adoptat un amendament la proiectul Legii grațierii, inițiat de Guvernul Grindeanu. Concret, amendamentul presupune excluderea infracțiunilor prevăzute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista celor  exceptate de la grațiere prevazută în proiectul de lege al Guvernului. Acestea sunt luare de mită, dare de mită, trafic de influență, complicitate la trafic de influență, fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.
Cei care au comis astfel de fapte vor putea fi grațiați sub rezerva achitării prejudiciului.  Potrivit discuțiilor din comisie, vor fi grațiate infracțiunile săvârșite până la 1 ianuarie 2017. În estimarea realizată  de Administrația Națională a Penitenciarelor, sunt 246 de persoane în penitenciare condamnate pentru corupție.
 
Jocul lui Băsescu
 
Grațierea faptelor de corupție a fost susținută, la unison, de PSD și de fostul președinte Traian Băsescu. De altfel, fostul șef al statului a fost extrem de vocal în acest sens, intervențiile sale fiind încurajate de președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae (PSD). ”Până la ultima lege a finanțării, toate partidele pot fi acuzate și de luare de mită și de abuz în serviciu. Sunt de acord să fie pedepsiți cei care au luat bani acasă. Altfel, acești bani s-au dus în geci în umbrele. Toți oamenii politici care au trecut prin campanii, mai puțin în 2016, au aceste probleme. Știu toate instituțiile că partidele s-au finanțat ilegal. Trebuie să fie un moment zero”, a argumentat Băsescu. PNL și USR s-au opus grațierii faptelor de corupție. CSM a atras atenţia că graţierea faptelor de corupţie ar fi un semnal negativ. De asemenea, Ministerul Public a menționat că infracţiunile de corupţie sunt încă o problemă naţională. 
Insistența fostului președinte poate fi explicată prin problemele pe care le are cu legea  Elena Udrea, fost ministru al Turismului. Ea a fost condamnată, recent,  la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute”, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nefiind definitivă. De asemenea, în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu, Udrea este  suspectată şi de două infracţiuni de instigare la luare de mită.  Una dintre infracțiunile care o vizează pe Elena Udrea, cea de luare de mită, poate fi grațiată prin votul de ieri al senatorilor. Cea de-a doua infracțiune, de abuz în serviciu, este de asemenea, propusă pentru grațiere, atât de Șerban Nicolae cât și de Traian Băsescu. În favoarea grațierii abuzului în serviciu s-a creat o majoritate în comisie, însă articolul va fi discutat într-o ședință viitoare.
 
Ipocrizia PSD
 
Atunci când Șerban Nicolae a propus grațierea faptelor de corupție, președintele  PSD Liviu Dragnea a declarat, că nu le susține și că Șerban Nicolae le va retrage. Acest lucru nu s-a întâmplat și, mai mult, unul dintre amendamente a fost votat de toți membrii PSD din comisie.
Săptămâna trecută, o serie de amendamente au fost deja adoptate – anume grațierea pedepselor până la trei ani în întregime, grațierea în parte a pedepselor cuprinse între 3 și 10 ani și înjumătățirea pedepselor pentru femeile însărcinate, dar și pentru persoanele care sunt unic întreținător ai unor copii minori de până la 14 ani sau ai unor minori cu handicap. S-a adoptat și un amendament care prevede înjumătățirea pedepselor persoanelor care au peste 60 ani și grațierea în întregime a pedepselor persoanelor care au peste 70 de ani.
 
Fapte care vor fi grațiate
*luare de mită
*dare de mită
*trafic de influență
*complicitate la trafic de influență
*cumpărare de influență
* fapte săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia
* fapte săvârşite de către funcţionari străini sau în legătură cu aceştia

Înțelegere și pentru hoții de rând

Șerban Nicolae (PSD) a propus grațierea infracțiunilor de furt, iar membrii comisiei au agreat ideea. Vor fi grațiate infracțiunile de furt, însă recidiviștii nu vor beneficia de grațiere. Se grațiază de asemenea infracțiunile de furt calificat din mijloacele de transport în comun, desfășurate în timpul nopții, săvârșite de o persoană mascată, prin efracție, escaladare sau folosirea fără drept a unei chei.
Însă, vor fi exceptate de la grațiere furturile care vizează bunuri din patrimoniul cultural, prin violare de domiciliu, furturile săvârșite cu arme. De asemenea, nu vor fi grațiate furturile de țiței, gasolină, motorină sau benzină, din sistemle de irigații sau rețelele electrice, cabluri, linii sau echipmanete de telecomunicații.
Senatorii au decis că nu se grațiază infracțiunile cu violență – omorul, uciderea din culpă, vătămarea culpă, violența în familie sau întreruperea cursului sarcinii, lipsirea de libertate în mod ilegal. De asemenea, nu vor fi grațiate infracțiunile de natură sexuală, cum ar fi violul.
”Trebuie rezolvată scoaterea clasei politice de sub controlul procurorilor, pentru că sunt multe declaraţii sau denunţuri ale oamenilor de afaceri care fac tot felul de blestemăţii şi apoi îşi aduc aminte că în 2009 au finanţat un partid. Dacă vrem o clasă politică care să funcţioneze independent, trebuie să rezolvăm probleme de finanţare a campaniei. Trebuie să avem o clasă politică care să nu stea timorată, trebuie să avem un moment zero”, a spus Traian Băsescu, senator PMP.
 „Noi nu încurajăm faptele de corupţie. Probabil această lege a graţierii se va aplica faptelor până la 1 ianuarie 2017. DIn câte spune Autoritatea Naţională a Penitenciarelor mai puţin de 1% sunt condamnate pentru fapte de corupţie”, a transmis Șerban Nicolae (PSD), președintele Comisiei juridice din Senat
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă