9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportBugetul: Ce şanse mai are planul A?

Bugetul: Ce şanse mai are planul A?

Concesiile făcute opoziţiei pentru a trece rapid de comisii proiectele de buget pe 2011 nu rezolvă decât parţial problemele Guvernului Boc. PSD şi PNL nu renunţă la miile de amendamente şi au crescut şansele ca Legea salarizării unitare să nu fie adoptată în timp util.

Banii pentru drumurile judeţene şi comunale, dar şi pentru dezvoltarea infrastructurii rurale să fie împărţiţi după alte criterii decât culoarea politică a aleşilor locali, IMM-urile să poată opta la plata impozitului, de la 1 ianuarie 2011, între 16% din profit şi 3% din cifra de afaceri, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să primească 52 milioane de lei în plus. Acestea sunt cele patru concesii făcute opo-zi-ţiei de premierul Emil Boc, pentru a debloca, în comisiile de bu-get-finanţe, dezbaterile la proiectele de buget pe 2011. În condiţiile în care social-democraţii şi liberalii au depus mii de amendamente, iar apoi au părăsit lucrările nemulţumiţi că le sunt respinse propunerile, premierul s-a dus sâmbătă la Parlament pentru a găsi o soluţie de ieşire din blocaj.

Graţie concesiilor făcute opo-ziţiei, proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale pot intra astăzi în dezbaterea plenului, cu fără prea mari modificări faţă de varianta iniţială. Aceasta în condiţiile în care doar amendamentele vizând Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Apărării Naţionale ar fi costat Guvernul Boc peste 6 miliarde lei.

Ajungerea în plen a proiectelor de buget nu înseamnă însă că ele vor fi şi adoptate până vineri, aşa cum şi-ar dori puterea, mai ales că reprezentanţii opoziţiei şi-au anunţat intenţia de a susţine în plen fiecare amendament respins în comisii.

Fidelitatea parlamentarilor coaliţiei, asigurată

După o „schemă” pusă în practică în mod repetat în momentele delicate, Cabinetul Boc a avut grijă, înainte de maratonul buget-moţiuni de cenzură, să se asigure că propriii parlamentari sunt mulţumiţi. Concret, pe 13 decembrie, printr-o hotărâre de guvern s-au distribuit 121,57 de milioane de lei pentru investiţii în 1.505 şcoli şi grădiniţe. Şi de data aceasta, cea mai consistentă parte din bani s-a dus spre colegiile şi localităţile „aparţinând” partidelor la putere. De pildă, în judeţul Cluj sunt beneficiare 60 de şcoli, grădiniţe şi licee, iar suma acordată este de 4,2 milioane de lei. Spre comparaţie, din judeţul Călăraşi vor primi bani 29 de unităţi şcolare, iar suma totală depăşeşte cu puţin 2 milioane de lei. Iar în Constanţa, vor ajunge 2,8 milioane de lei pentru 38 de şcoli.

Legea salarizării unitare şi OUG 58/2010, alte două obstacole

Chiar dacă va reuşi să se încadreze cu proiectele de buget în calendarul propus, Cabinetul Boc mai are de rezolvat două mari urgenţe. Prima se referă la Legea salarizării unitare, lege asumată în Parlament, dar căreia i-au scăzut considerabil şansele de a fi adoptată zilele acestea. În condiţiile în care Guvernul a fundamentat bugetul de stat pe 2011 pe baza acestei legi, rezultă că ea ar trebui să fie adoptată şi promulgată înainte de adoptarea bugetului. Or, opoziţia a dejucat planul puterii prin întârzierea citirii moţiunii de cenzură. Dacă moţiunea pe Legea salarizării unitare ar fi fost citită vineri, ea putea fi dezbătută şi respinsă astăzi. Cum citirea nu s-a produs din lipsă de cvorum, calendarul puterii s-a dat peste cap, iar opoziţia are mai multe şanse să împiedice adoptarea Legii salarizării unitare în timp util. Dacă această lege nu este adoptată până la sfârşitul anului, aşa cum s-a convenit cu FMI, Guvernul ar fi obligat să revină, la 1 ianuarie 2011, la salariile de dinaintea tăierii cu 25%.

Şi tot condiţie a acordului cu FMI este adoptarea de către Parlament, până la sfârşitul anului, a OUG 58/2010, prin care Executivul a majorat TVA de la 19% la 24%. Ordonanţa mai are nevoie doar de votul plenului Camerei Deputaţilor, dar este dificil de previzionat dacă va putea fi respectat termenul.
Dacă nu va îndeplini condiţiile din acordul cu FMI şi va pierde cele două tranşe rămase, Guvernul Boc are ca plan B împrumutarea de pe pieţe, în condiţii mult mai dezavantajoase însă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă