21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSportBăsescu: Suntem o ţară de mâna a doua dacă cerem mereu bani...

Băsescu: Suntem o ţară de mâna a doua dacă cerem mereu bani împrumut pentru a plăti pensii

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat, miercuri seara, la TVR1, în cadrul unei emisiuni moderate de Rodica Culcer, că România va trebui să facă împrumuturi în continuare pentru acoperirea deficitului pe Fondul de pensii, care va evolua de la 3, 7 miliarde de euro până la 4,5 miliarde de euro până după 2012. Emisiunea s-a axat pe misiunea FMI în România şi a adus în atenţia preşedintelui întrebări puse de telespectatori.

Iată declaraţiile preşedintelui, centralizate de Hotnews:

-Avem o singură problemă la arierate. Ce nu mi-a plăcut la reacţia politicienilor noştri? Nici nu se terminase bine conferinţa şi ei anunţau cum o să mărească salariile la anul. Aceasta arată incapacitatea de a fi puternici.

-În 2009, în guvernarea PDL – PSD, s-a reuşit reducerea numărului de salariaţi cu 18 mii de salariaţi. Când s-a dus Boc în Parlament cu legea pensiilor a căzut Guvernul şi a trebuit să o luăm de la capăt. Opoziţia are obligaţia să fie împotriva Guvernului, dar să aibă grijă să nu fie împotriva ţării. La mintea odihnita a unor lideri politici ţara ar trebui să fie în haos politic, să negociem locuri în parlament , functii etc.

-Avem un deficit de pensii de 3,7 miliarde de euro. În 2012, deficitul pe legislatia existenţă va fi de 3,6 miliarde pe pensiile civile plus 500 de mii de euro pe pensiile militare. În anii următori vom avea 4 miliarde la pensiile civile plus 500 de mii de euro la pensiile militare, deci 4,5 miliarde de euro deficit la fondul de pensii.

-Nu-mi plac băncile pentru modul în care se derobează pentru orice răspundere când ei au dezechilibrat bugetul României prin creditele cu buletinul. E o dovadă de nesimţire să vii acum să vorbeşti şi să dai lecţii când tu ai contribuit la dezastru.

-Vom fi nevoiţi să facem împrumuturi în continuare până ne vom hotărâ să punem ţara înaintea intereselor personale. Eu pot doar să spun şi să avetizez şi nu să decid. Parlamentul şi parlamentarii pot să decidă. Restructurarea statului uriaş a început. Sperăm să avem parte de o selecţie corectă, însă.

-O ţară care se duce să ceară mereu împrumuturi pentru a avea bani de pensii şi nu pentru infrastructura este o ţara de mâna a două. Trebuie să ne revenim rapid.

-90% din banii alocaţi spitalelor se duc pe salarii, gărzi etc. Să nu generalizam acum şi să spunem că medicii cumpără spirt din banii lor.

-Fiecare medic sau profesionist are dreptul să plece unde este mai bine plătit şi apreciat. Din păcate, la ora actuală, România nu poate asigura salarii şi condiţii la nivel înalt. Din câte ştiu însă, fiecare spital mare are posturile acoperite.

-FMI a cerut că 2 miliarde de euro din PIB să meargă către spitale.

-Le mulţumesc românilor care se chinuiesc să muncească în străinătate şi să trimită bani în ţară. Vă daţi seama ce ar însemna ca în loc să trimită bani în ţară să vină în România şi să ceară ajutor social?

-Fără o ANI funcţională România nu va intra în spaţiul Schengen…

– Am văzut un domn zilele trecute, Niculae, miliardarul, care spunea că el se mută în Bulgaria, că sunt impozitele mai mici, că e 10% cota unică. Trebuie să ai un tupeu extraordinar să faci astfel de afirmaţii. Bine, domnule Niculae, dar de câţi ani primeşti gaze la preţ mai mic, nu ţi-e ruşine? Te duci cu tot cu gaze ieftin în Bulgaria?

-România este departe de a fi o ţară cu o fiscalitate excesivă. Fiscalitatea din ţara noastră se situează cu mult sub media UE.

-Împotriva taxelor îi vedem pe dl Niculaie, pe dl Patriciu care nu dă la stat cei 600 de milioane de euro datoraţi. Dl. Patriciu nu a întrebat pe nimeni când a vândut la Kaz Munai nici măcar pe prietenul Tăriceanu, dar vine să ne dea noua lecţii. Vine televiziunea lui Vântu şi ne dă şi ea lecţii când are atâtea datorii. Cei cu bani au ajuns cu tupeul dincolo de limite care pot fi acceptate. Ei mai au nevoie de o debandadă ca la începutul anilor ’90 ca să poată controla tranzacţiile statului. Sloganurile televiziunilor lui Nuş, ale oamenilor lui Nuş şi ai lui Felix, le auzi la oamenii de rând.

-Trebuie să susţinem Guvernul actual că nu avem altă soluţie acum. Nu sunt mulţumit însă de reducerile de persoanl anunţate şi cred că e nevoie de o disponibilizare mai mare decât cea anunţată.

– Mă uitam la ce s-a întâmplat cu povestea brandului. Este un program de punere în valoare a României. În Carpaţi s-a plămădit această naţiune. Costurile se vor rezolva. Programele fie că sunt de turism, fie că sunt de publicitate ale UE, trebuie făcute.

Cele mai citite

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...

Tribunalul Vaslui a decis! Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a menţinut, vineri, măsura arestului la domiciliu în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. „În...

Irina Begu, calificată în turul al treilea la Roma

Irina Begu s-a calificat în turul al treilea al turneului de categorie WTA 1000 de la Roma, după ce franţuzoaica Oceane Dodin a abandonat...
Ultima oră
Pe aceeași temă