Avocatul Poporului cere, Ombudsman-ului ucrainean, clarificări în legătură cu adoptarea noii legi a educaţiei din Ucraina, care afectează învăţământul în limba maternă a comunităţii etnicilor români, se arată într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, Avocatul Poporului se va adresa Împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman), Valeria Lutkovska, pentru a cere clarificări în legătură cu adoptarea noii legi a Educaţiei din Ucraina.
Potrivit legii se desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă, afectând, implicit, comunitatea celor aproximativ 400 000 de etnici români aflaţi pe teritoriul Ucrainei.
"Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a drepturilor cetăţenilor români din Ucraina, astfel cum sunt acestea reglementate în art. 7 din Constituţia României privind românii din străinătate, art. 2 al Protocolului Adiţional nr. 1 din 20 martie 1952 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, art. 14 din Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, art. 8 din Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare şi art. 13 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina", se arată în comunicatul de presă.
Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea, concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii crimeni.