12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAnchetă penală la Inspectoratul de Aviație al Ministerului de Interne. Peste 240...

Anchetă penală la Inspectoratul de Aviație al Ministerului de Interne. Peste 240 de ore de zbor nu pot fi justificate. Este acuzat un grup de piloți care fac parte din conducerea Inspectoratului

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a sesizat Parchetul Militar, după ce a constatat probleme la Inspectoratul General de Aviație, subordonat acestui minister.

Potrivit datelor cuprinse în sesizare, peste 240 de ore de zbor ale aeronavelor MAI nu pot fi justificate. Atât în anul 2015 cât și în anul 2016, elicopterele ar fi efectuat între 20 și 25 de ore de zbor în misiune, dar zborurile tehnice ar fi depășit 100 de ore, în fiecare an. 

În noiembrie 2016, Dragoş Tudorache, care pe atunci era ministru de Interne, a dispus efectuarea unui control care vizează organizarea şi funcţionarea Inspectoratului General de Aviaţie. Controlul viza activităţi de management al instituţiei, legate inclusiv de cheltuirea unor fonduri.

"În urma verificărilor realizate la nivelul Inspectoratului General de Aviație (IGAv), de către Corpul de Control al MAI, conducerea ministerului a dispus sesizarea Parchetului Militar. Astfel, comisia de control a constatat că au fost efectuate zboruri tehnice cu elicopterele MAI – altele decât cele SMURD, fără a fi necesare, în vederea pregătirii unor misiuni speciale ipotetice. Aceste zboruri au fost realizate, în marea lor majoritate, de către un grup restrâns de piloți care fac parte din conducerea Inspectoratului General de Aviație al MAI. Parchetul Militar a fost sesizat la data de 26 iunie 2017 și se va realiza inclusiv o cercetare administrativă pentru stabilirea pagubei produse patrimoniului MAI și pentru recuperarea prejudiciului.

Precizăm că activitatea de control la IGAv a început în luna noiembrie 2016, fiind extinsă ulterior din dispoziția ministrului afacerilor interne, Carmen Dan", subliniază comunicatul transmis, joi, de Ministerul de Interne.

Comunicatul MAI nu indică numele ofițerilor vizați de anchetă, dar potrivit datelor oficiale, Inspectoratul General de Aviație este condus de generalul Cristinel Ion (inspector general), comandorul Puiu Ștefan (adjunct al inspectorului general), comandorul Camelia Bugean (șef de stat major) și comandorul inginer Laurențiu Machedon (adjunct al inspectorului general).

Dintre aceștia, generalul Cristinel Ion ar fi fost impus în funcția de inspector general de Gabriel Oprea, în perioada în care acesta a fost ministru de Interne.

Cu privire la situația de la IGAv, senatorul PNL Viorel Grigoraș lansase chiar o interpelare, la sfârșitul anului trecut, către ministrul de Interne, Dragos Tudorache.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Ministrul Finanţelor, despre e-Transport: “E creat pentru lupta împotriva fraudei în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri”

Sistemul național e-Transport reprezintă o inițiativă de vârf în arsenalul de instrumente al luptei împotriva fraudelor și evaziunii fiscale în sectorul transporturilor rutiere de...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă