8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSportAnaliză: Parlamentarii schimbă șefia Televiziunii Române, în timp ce TVR continuă să...

Analiză: Parlamentarii schimbă șefia Televiziunii Române, în timp ce TVR continuă să acumuleze datorii

Plenul Parlamentului a validat-o, miercuri, cu majoritate de voturi, pe Doina Gradea în funcţia de preşedinte – director general interimar al Societăţii Române de Televiziune. Gradea este sprijinită pentru această funcție de PSD. Între timp, TVR acumulează datorii pe bandă rulantă.

Împotriva numirii au votat doar cei 24 de parlamentari USR. Mandatul acesteia este de şase luni.

Anterior, senatorii şi deputaţii au respins raportul de activitate al SRTv pe anul 2016, ceea ce a atras de drept demiterea CA al instituţiei, în frunte cu președintele Irina Radu. Preşedintele Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, Gigel Ştirbu (PNL), a arătat că, în opinia sa, Doina Gradea este o profesionistă, iar aceasta va trebui să stopeze, printre altele, pierderile financiare cu care se confruntă instituţia. ”Înţeleg că SRTv, de la începutul anului până astăzi, are o datorie de 40 şi ceva de milioane de lei”, a atenționat Ştirbu.

Televiziunea publică a primit, în 2017, de la Guvern, un buget de 966 de milioane de lei, de șase ori mai mare comparativ cu 2016, din care 522 de milioane de lei au fost folosiți pentru achitarea datoriilor istorice. La data de 31 martie 2017, TVR a achitat integral datoriile istorice către bugetul de stat. În  urma acestui demers, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat că urmează să ridice sechestrul instituit anul trecut pe bunuri mobile şi imobile ale televiziunii publice.

Pe de altă parte, preşedintele Comisiei de cultură din Senat, Radu Preda, a arătat că cifrele din Raportul pe 2016 nu arătau foarte bine.
„Dincolo de avizul negativ care s-a primit aici, Raportul a întrunit aviz negativ şi la Comisiile de buget. Aşteptările noastre, cel puţin în plan managerial, de la conducerea Televiziunii Române erau altele, cu atât mai mult cu cât se fac eforturi ca de la bugetul de stat să se asigure sursele de finanţare sustenabile. Aşteptăm acum ca o conducere nouă să ducă TVR la un standard al calităţii emisiunilor de aşa manieră încât să obţină un vot în unanimitate pozitiv în şedinţele reunite ale Parlamentului. Deocamdată aceste standarde nu au fost întrunite”, a spus Radu Preda.

Jocuri de culise pentru controlul TVR

De fapt, mișcarea PSD este legată de faptul că în prezent, social-democrați se bazează doar pe șase voturi în CA al TVR, din totalul celor 12 membri – trei de la PSD, unul de la ALDE, unul de la UDMR și unul de la Minorități. George Orbean, numit de Guvernul Cioloș, a demisionat în februarie din CA al TVR.

Acum, în noul Consiliu de Administrație, care va fi votat în perioada următoare,  ar urma să intre cel puțin șapte reprezentanți ai Puterii – patru de la PSD și ALDE, unul din partea Guvernului Tudose, unul din partea UDMR și unul din partea Minorităților.
Doina Gradea a lucrat timp de două decenii la Pro Tv, companie pe care a părăsit-o în 2014. A fost mai întâi secretara lui Adrian Sârbu, apoi director de corporate affairs, iar din 2004 a condus Pro Tv Internațional. Ulterior, ea s-a alăturat TVR, iar anul trecut a fost validată ca membru propus de PSD in CA-ul condus de Irina Radu.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă