18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportAnaliză ”România liberă”. Modelul Teldrum, extins și în Delta Dunării. Ce efecte...

Analiză ”România liberă”. Modelul Teldrum, extins și în Delta Dunării. Ce efecte poate avea decizia Senatului

 

Facilitățile pentru insule și grinduri au fost extinse de Senat și pentru Delta Dunării.  Instituția care gestionează Delta Dunării are deja datorii de peste 27 de milioane de lei, potrivit bilanțului contabil, consultat de ”România liberă”.

 

 

Senatul a adoptat cu 65 de voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” şi șase abţineri iniţiativa legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae privind facilitățile fiscale pentru insule şi grinduri. Senatul este prima cameră sesizată, decizia finală urmând să fie luată de Camera Deputaților.

Propunerea legislativă prevede scutiri de taxe şi impozite pentru cei care îşi vor deschide cazinouri, săli de jocuri de noroc, magazine, pensiuni şi afaceri cu energie regenerabilă pe anumite terenuri, precum insule, grinduri şi alte suprafeţe „cu potenţial de exploatare economică”. Activităţile economice ce se pot autoriza pe terenurile respective sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi cele de servicii conexe acestora.  

Prin derogare de la dispoziţiile Codului fiscal, terenurile sunt scutite de impozitul pe teren şi taxa pe teren. Pentru jocurile de noroc, toate taxele şi impozitele prevăzute se reduc cu 50%. Totodată, pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe terenurile respective, taxele şi impozitele locale se reduc cu 50%.

 

Studiu de caz: Insula Belina

Dincolo de declarațiile de intenție ale lui Șerban Nicolae, legate de grija pentru terenurile aflate în paragină, proiectul se poate aplica Insulei Belina, concesionată firmei Teldrum și, ulterior, unei firme controlate de fiul lui Liviu Dragnea. Legătura apare din acuzațiile procurorilor în dosarul Belina, în care este urmărită penal Sevil Shhaideh, pentru abuz în serviciu. Printr-o hotărâre de Guvern din noiembrie 2013, Brațul Pavel și Insula Belina au trecut din administrarea Apelor Române în cea a CJ Teleorman. Potrivit expunerii de motive, transferul a vizat amenajarea unui complex turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca“, care cuprinde inclusiv -hotel, căsuţe, bazine de înot, pensiuni, pistă de biciclete, port pentru ambarcaţiuni uşoare şi de croazieră, aquapark, drumuri de acces şi infrastructură rutieră, zonă de plajă. Potrivit unui reportaj Hotnews, Teldrum ar fi construit pe insulă o vilă de tip pensiune.

 

Facilități și pentru ”Delta Dunării”

Potrivit unui amendament al senatorului PSD Eugen Teodorovici, dispoziţiile legii se aplică inclusiv terenurilor prevăzute de Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, terenurilor care au un regim de arie naturală protejată, terenurilor aflate în parcuri urbane şi în zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, terenurilor folosite pentru exploataţii agricole sau piscicole. Proiectul inițiat de Șerban Nicolae prevedea explicit  că facilitățile nu se aplică în cazul Deltei Dunării. Şerban Nicolae a explicat că el s-a aflat de ”aceeaşi parte a baricadei” cu organizaţiile pentru protecţia mediului, solicitând exceptarea zonelor protejate de la prevederile acestei prevederi.

Practic, modificarea proiectului inițial poate da o lovitură sistemului de încasări din Delta Dunării, care este administrată de ”Administrația Rezervația Biosferei Delta Dunării”, condusă de un guvernator, numit de primul-ministru. Potrivit bilanțului contabil al instituției pe 2016, consultat de ”România liberă”, datoriile acestei instituții au ajuns la 27.223.259 de lei. Documentul menționează că este vorba de datorii față de furnizorii de materiale, lucări executate și servicii prestate, datorii curente față de bugetul statului și al asigurărilor sociale și datorii din operațiuni cu fonduri externe nerambursabile.

Potrivit legii care reglementează activitatea rezervației (82/1993), taxele încasate din autorizări de către autorităţile administraţiei locale se constituie fonduri la dispoziţia autorităţilor administraţiei publice locale.   Tarifele încasate pentru actele de reglementare, altele decât cele emise de Administraţia Rezervaţiei în calitate de autoritate de mediu, se constituie venituri la dispoziţia Administraţiei Rezervaţiei pentru promovarea proiectelor, programelor şi acţiunilor de conservare a biodiversităţii.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...
Ultima oră
Pe aceeași temă