7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportAmbasadorul Marius Lazurca, la final de mandat în Chișinău: Republica Moldova şi...

Ambasadorul Marius Lazurca, la final de mandat în Chișinău: Republica Moldova şi România sunt destinate unei apropieri din ce în ce mai mari

Relațiile dintre România și Republica Moldova au înregistrat o apropiere „destul de mare”, a apreciat, luni, ambasadorul Marius Lazurca, într-un interviu pentru Radio Chișinău, informează Agerpres. 

Diplomatul român, aflat la final de mandat ca ambasador în Republica Moldova,  şi-a exprimat convingerea că relaţiile dintre cele două state se vor consolida şi mai mult pe viitor.

„Republica Moldova şi România sunt destinate unei apropieri din ce în ce mai mari. Care va fi rezultatul politic al acestei apropieri, cândva, mi-e greu să anticipez acum. Cert este faptul că ne apropiem din ce în ce mai mult; Prutul devine aşadar, printr-o metaforă, din ce în ce mai îngust şi (faptul) că la un moment dat îl vom seca dintr-o sorbire, probabil, metaforic sau altminteri, mi se pare indiscutabil. Cred că ne revine şi unora şi altora o mare răspundere, o răspundere pe care orice vecini o împărtăşesc, cu atât mai mult nişte vecini care au atât de mult în comun”, a declarat Marius Lazurca, în interviul postat de Radio Chişinău în pagina sa electronică. 

Relaţiile dintre cele două state s-au normalizat şi s-au îmbunătăţit după venirea la guvernare a partidelor proeuropene, în urma alegerilor din iulie 2009, a spus el. Referindu-se la actualul guvern, Marius Lazurca a declarat că acesta a reuşit să stabilizeze situaţia politică şi să facă unii paşi în domeniul reformelor. Totodată, diplomatul român nu crede că Republica Moldova ar putea să-şi schimbe vectorul politicii externe. 

De asemenea comerţul moldo-român a evoluat în ultimii ani, astfel încât România a devenit principalul partener comercial al Republicii Moldova, în condiţiile în care acum şase ani era pe locul trei. Este un lucru îmbucurător, dar mai există şi un potenţial care poate fi fructificat, a declarat Marius Lazurca. „Avem totuşi motive să ne dorim mai mult. Există investiţii româneşti care ar dori să vină, dar sunt inhibate de percepţia de corupţie, spaţiu economic insuficient de liber”, a explicat el. 

Mandatul lui Marius Lazurca în Republica Moldova a început în 2010, după ce aproape un an România nu a avut ambasador la Chişinău, în urma unor tensiuni între cele două state legate de protestele din aprilie 2009 când la putere în Republica Moldova se afla Partidul Comuniştilor, aminteşte Radio Chişinău. Marius Lazurca îşi va încheia mandatul în scurt timp la Chişinău, urmând să conducă misiunea diplomatică a României în Ungaria. El va fi înlocuit în post de diplomatul român Daniel Ioniţă, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe al României. 

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă