12.6 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSportAdjunctul de la Inspecţia Judiciară îi răspunde șefei DNA: Afirmațiile Laurei Kovesi...

Adjunctul de la Inspecţia Judiciară îi răspunde șefei DNA: Afirmațiile Laurei Kovesi sunt “insinuări” pe care IJ le respinge. Ministrul Toader îi apără pe inspectori

UPDATE 12.30: La dezbateri este prezent şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a afirmat, în acest context, că are sentimentul că membrii Consiliului „fac anchetă cu inspectorii judiciari”.

„Fac un apel la un fel de echilibru, de egalitate de arme. Sentimentul meu e că faceţi (procurorii din CSM – n.red) anchetă cu dânşii (inspectorii judiciari – n.red.) acum. Până la urmă, au relatat ce au avut de relatat”, a spus Toader.

În replică, vicepreşedintele CSM, procurorul Cristian Ban, a spus că nu se urmăreşte decât clarificarea situaţiei.

UPDATE 12.00: Adjunctul Inspecţiei Judiciare a susţinut în faţa procurorilor CSM că afirmaţiile şefei DNA, potrivit cărora controlul făcut de inspectori ar fi avut şi alte obiective, sunt "insinuări" pe care instituţia le respinge, precizând că intenţia a fost de a crea premisele contestării raportului, transmite Mediafax.

"Mă întreb dacă este în favoarea sistemului judiciar şi a credibilităţii acestuia să susţii, în calitate de conducător de unitate de parchet, că a avut senzaţia că ar fi fost anumite teme care trebuie verificate Este destul de periculos şi dăunător sistemului judiciar şi societăţii civile să spui că Inspecţia Judiciară (..).se ocupă de cu totul alte aspecte decât cele pentru care a fost înfiinţată.

Aceeaşi senzaţie a avut-o doamna procuror şef şi cu privire la acel bileţel pe care inspectorul judiciar a scris numărul de dosare penale suţinând că în realitate, pe lângă acest control, au făcut şi alte chestiuni exterioare verificărilor.

Mă gândesc că prin aceste afirmaţii s-a încercat să se inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile de serviciu cu obiectivitate şi imparţialitate, senzaţie care este departe de adevăr. Respingem categoric astfel de insinuări", le-a spus Gheorghe Stan procurorilor din CSM.

Inspectorul şef adjunct susţine că afirmaţiile sunt dovadă "a intenţiei declarate de la început, şi anume aceea de a crea premisele contestării raportului prin invocarea unor vicii de procedură inexistente", precizând că acuzaţia că inspectorii ar fi avut alte obiective vine"de la şeful unei instituţii de parchet care ar trebui să cerceteze înainte de a emite verdicte".

Gheorghe Stan a criticat acţiunile şefului echipei de control Elena Rădescu. Acesta a precizat că aspectul legat de lipsa unui control unitar şi redactarea unui raport armonizat este "pe jumătate adevărat", precizând că "starea s-a datorat coordonatorului, Elena Rădescu, dar şi atitudinii DNA"

"Prin atitudine, inspectorul a adus prejdicii, cu scopul decredibilizarii actului de control. (..) Pe 3 iulie, Elena Rădescu s-a deplasat la DNA fără a înştiinţa Inspecţia Judiciară. Conform procesului verbal se menţionează că s-au purtat discuţii privind desfăşurarea controlului. Regulamentul nu prevede organizarea unei astfel de întâlniri", a mai spus inspectorul.


Inspectorul șef adjunct al Inspecției Judiciare, Gheorghe Stan, merge, luni, de la ora 10.00, în faţa procurorilor din CSM, pentru a îşi susţine punctul de vedere referitor la controlul efectuat la DNA şi la raportul întocmit ca urmare a verificărilor, potrivit Mediafax.

Vineri, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, şi-a exprimat punctul de vedere referitor la control, criticând maniera în care s-a desfăşurat controlul şi asptectele reţinute.

Coordonatorul echipei care a efectuat controlul la DNA, Elena Rădescu, s-a prezentat joi în faţa procurorilor CSM.

În spaţiul public au apărut mai multe informaţii din conţinutul raportului Inspecţiei Judiciare.

DNA susţinea, într-un comunicat de presă, că Inspecţia Judiciară a lansat în spaţiul public informaţii din raportul făcut în urma controlului la această unitate de parchet, înainte ca Direcţia Naţională Anticorupţie să formuleze obiecţiuni.

„Direcţia Naţională Anticorupţie îşi exprimă dezaprobarea faţă de modul în care conducerea Inspecţiei Judiciare gestionează datele conţinute într-un document provizoriu, în condiţiile în care acest document nu este unul finalizat şi nici nu a fost asumat de vreo instituţie”, conform comunicatului de presă.

Reacţia, după ce în spaţiul public informaţii, pe surse, privind date din raportul inspectorilor judiciari.

Conform documentelor, au fost mai multe nereguli depistate în activitatea DNA, inspectorii propunând cercetarea disciplinară dar menţinerea în funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

Printre neregulile depistate de inspectori se numără tergiversarea anchetelor, dosare în care nu s-au făcut acte procedurale pentru o perioadă îndelungată sau redistribuirea/ repartizarea haotică a dosarelor, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare.

Cele mai citite

Cetățeanul afgan care a rănit doi polițiști de frontieră, arestat pentru 30 de zile

Bărbatul din Afganistan, în vârstă de 22 de ani, care a rănit, în noaptea de 1 mai, doi poliţişti de frontieră, a fost arestat...

Dennis Man şi Valentin Mihăilă vor juca în Serie A! Parma a promovat matematic

Parma, echipa românilor Dennis Man şi Valentin Mihăilă, a promovat matematic în Serie A, după ce a remizat miercuri în deplasare cu Bari, 1-1,...

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...
Ultima oră
Pe aceeași temă