25.000 de abateri, constatate de Curtea de Conturi

de Petre Badica , 31 ianuarie 2016 - stire actualizata la ora 22:06, 31 ianuarie 2016
25.000 de abateri, constatate de Curtea de Conturi

Curtea de Conturi a efectuat 2.773 de acțiuni de verificare, potrivit „Raportului de activitate pe anul 2015“, cuprinzând misiuni de audit financiar și de audit al performanței, acțiuni de control și acțiuni de documentare.

Din aceste acțiuni, 970 au fost realizate la nivel central și 1.803 la nivelul entităților administrativ-teritoriale. Ponderea o dețin acțiunile de audit financiar, urmate de cele de audit de conformitate prin controale tematice. „În anul 2015, Curtea de Conturi și-a exercitat funcția de control asupra modului de formare, administrare și întrebuințare a resurselor financiare ale statului în exercițiul bugetar 2014 la un număr de 2.541 de entități, la o entitate fiind efectuate, în unele cazuri, mai multe tipuri de control. Dintre acestea, 1.385 au fost ordonatori principali de credite, 282 societăți comer­ciale, 12 societăți naționale, 45 de regii autonome. „Cu ocazia verificării obiectivelor de audit și control desfășurate la cele 2.541 de entități au fost identificate 25.224 de cazuri de abateri de la disciplina bugetară, economică, finaciar-contabilă, în scădere cu 305 cazuri comparativ cu cele identificate în anul 2014. Această scădere, deși nu este semnificativă, arată că entitățile se conformează măsurilor dispuse de Curtea de Conturi prin decizii, într-un grad mai mare. Abaterile privind modul de stabilire, evidențiere și de urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul și la termenele prevăzute de lege au afectat încasările bugetare cu consecințe directe asupra cheltuielilor în exercițiu bugetar audiat. Printre cele mai răspândite abateri se încriu: neînregistrarea sau înregistrarea eronată în evidența contabilă a unor bunuri care aparțin domeniului public și privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale; efectuarea inventarierii anuale a patrimoniului prin nerespectarea în totalitate a prevederilor legale; neactualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și al unităților administrativ-teritoriale, după obținerea aprobării și publicarea actului normativ; nerespectarea prevederilor legale privind operațiunile de concesionare și/sau închidere a bunurilor proprietate publică”.

Ca urmare a acțiunilor desfășurate, Curtea de Conturi estimează că se va încasa la bugetul public suma de 5,4 miliarde de lei din înlăturarea abaterilor de la reglementările privind stabilirea, evidențierea și urmărirea veniturilor bugetare și 1,8 miliarde de lei din înlăturarea abaterilor de la legalitatea angajării, lichidării și plății cheltuielilor din fondurile publice. În anul 2015, ca urmare a acțiunilor de control, au fost dispuse 18.157 de măsuri pe care entitățile verificate trebuie să le implementeze pentru înlăturarea deficiențelor și neregulilor constatate.   

Comentarii

  • Duica Radu

    01 februarie 2016 7:59

    Cautam colaboratori din toate localitatile tarii pentru o activitate simpla in timpul liber sau full-time la alegere,cu castiguri in timp scurt cateva luni.Cerintecalculator cu conexiune la internet,adresa de e-mail,seriozitate maxima.Materialul pregatitor sub forma unor lectii,este pus la dispozitie gratuit.Doritorii pot cere detalii la adresa de e-mailr.duicayahoo.com

    raspunde comentariului

Ultima ora

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design