Dacă rachetele rusești din Crimeea ar fi lansate spre România, acestea ar lovi regiunea orașului Constanța în trei minute de la lansare.
Potrivit unor surse ucrainene, Rusia a deplasat deja sisteme de rachete balistice Iskander în Peninsula Crimeea. Rachetele Iskander (SS 26 Stone, potrivit terminologiei NATO) au o rază de acțiune de peste 400 de kilometri și o viteză de croazieră de peste 2100 m/s.
Rachetele Iskander pot avea la bord și încărcătură nucleară. Potrivit declarațiilor de ieri ale lui Mihail Ulianov, șeful Departamentului de neproliferare din Ministerul de Externe de la Moscova, Rusia „are dreptul” să plaseze în Crimeea și arme nucleare. Același avertisment îl lansa, în decembrie 2014, și ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.
Citește și: Oficial de la Moscova: Rusia are dreptul să plaseze arme nucleare în Crimeea
Între Crimeea și cele mai apropiate puncte de pe teritoriul României sunt, în linie dreaptă, circa 300 de kilometri (sub raza de acțiune a rachetelor din Crimeea). La ultima ședință a CSAT, din data de 3 martie, chiar președintele Klaus Iohannis își manifesta preocuparea față de această situație. Fără a menționa explicit riscul rachetelor, șeful statului român declara că „avem tot interesul ca orice conflict din aceasta parte a Europei sa se rezolve pe cale pașnică”, întrucât „România se află la aproximativ 300 de kilometri de Crimeea”.
Pe teritoriul României, cele mai probabile ținte ale unor rachete rusești nu sunt, desigur, satele de lângă frontiera cu Ucraina, aflate la 300 de kilometri de Crimeea. Ținte mai probabile ar fi bazele militare utilizate de NATO sau facilitățile puse de România la dispoziția SUA. În această categorie s-ar încadra portul Constanța, utilizat și de nave ale NATO, precum și baza militară Mihail Kogălniceanu (județul Constanța), pusă la dispoziția SUA.
Între Crimeea și Constanța sunt 400 de kilometri, deci rachetele Iskander din Crimeea pot lovi și aceste obiective.
Un obiect aerian care zboară cu 2100 metri pe secundă parcurge o distanță de 400 de kilometri în 190 de secunde de la momentul lansării, adică în 3,17 minute.
O rachetă Iskander, echipată eventual cu încărcătură nucleară, poate depăși 2100 de metri pe secundă. Asta înseamnă că racheta rusească poate lovi Constanța în trei minute.