Fostul jucător de tenis este un om bogat, care a suportat impozite mult mai mari in perioada guvernării PSD, fără să se plângă, dar care acum este atras, poate doar din cauza firii sale extravagante, de mirajul Moscovei.
După ce „Afacerea Depardieu” a devenit un subiect de succes, Ilie Năstase i-a dat dreptate marelui actor care a primit paşaportul rusesc direct de la Vladimir Putin, pe care l-a acceptat în semn de protest pentru ideea, nepusă încă în practică, a preşedintelui francez de a-i obliga pe milionarii din Hexagon să plătească un impozit pe avere de 75 la sută. Gerard Depardieu anuntase in primă instanţă că se va muta în Belgia pentru a evita fiscul din ţara sa, dar brusc a renunţat la spaţiul fracofon pentru cel rusesc, deşi aparent nu avea nici o legătură cu această ţară, în afară de faptul că l-a jucat pe Rasputin sau că tatăl său, un comunist convins, asculta cu placere Radio Moscova. După ce s-a întors la Paris cu paşaportul rusesc în buzunar, Depardieu a vorbit despre noua sa patrie „în care se poate trăi bine”, fiindcă este „o mare democraţie”. Actorul a devenit agentul de influenţă al Moscovei şi nu are nici o reţinere să spună că „iubeşte Rusia” şi-l preţuieşte pe Vladimir Putin.
Strategia Kremlinului de a reface imaginea Rusiei de mare putere, admirată de lumea bună a Occidentului a început cu Depardieu şi va continua cu alte vedete dispuse să se pună în slujba promovării Ursului de la Răsărit. Cântăreaţa Mireille Mathieu s-a abandonat mai demult graţiilor Kremlinului şi răspunde la comenzile acestuia, cum s-a întâmplat şi în cazul fetelor de la Pussy Riot care au cântat împotriva lui Putin şi pe care faimoasa franţuzoaica le-a criticat fără milă, deşi au ajuns după gratii pentru îndrăzneala lor. Brigit Bardot ar vrea şi ea să se vadă cu Putin pentru a fi sprijinită în lupta ei frenetică pentru apărarea animalelor.
Pe această listă ar putea încăpea şi Ilie Năstase, excentricul jucător de tenis autohton, prieten vechi al PSD, care a făcut o pirutetă neaşteptată, s-a întors cu spatele la amicii săi socialişti şi i-a ameninţat că cere paşaport rusesc din cauza impozitelor prea mari. Cel mai titrat tenismen autohton are un profil potrivit pentru noua colecţie de VIP-uri care ar putea să promoveze o nouă imagine a Rusiei în Occident.
Ilie Năstase e un personaj căutat de elitele occidentale, nu doar pentru o partidă amuzantă de tenis, dar şi pentru prezenţa lui agreabilă. Este adesea un fel de floare la butonieră pentru cei care îl invită la dineuri organizate la cel mai înalt nivel şi s-a învârtit în ultimii 40 de ani în lumea bună din capitalele euro-atlantice. Excentricităţile sale nu sunt mai prejos decât cele ale lui Depardieu, iar notorietatea sa poate fi încă exploatată, devreme ce cunoscuta firmă elveţiană Hublot a lansat acum doi ani o serie de ceasuri personalizate cu figura lui Ilie Năstase, iar un ceas de acest fel costă 65 de mii de euro.
O figură de talia fostului jucător de tenis ar fi o piesă grea pe lista agenţilor de influenţă cu sau fără paşapoarte ruseşti. În fond, Moscova nu face decât să reînvie o tradiţie de succes, inaugurată după Marea Revoluţie din Octombrie şi rafinată în perioada lui Stalin, când mari scriitori francezi, de talia lui Jean Paul Sartre au intrat în siajul culturii socialiste, urmaţi de reprezentanţii oportunişti ai breslei din statele ocupate de URSS. Atunci mulţi dintre ei erau doar propagandişti, acum unii sunt agenţi de influenţă mascaţi, în vreme ce alţii vor face reclamă noii democraţii de la Moscova, potrivit planurilor de marketing elaborate la Kremlin, iar Depardieu pare să-şi fi intrat deja în rol.