Economia duduie până explodează | OPINIE

de Razvan Chiruta , 11 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 19:29, 11 septembrie 2017
Economia duduie până explodează | OPINIE

Minciuna a intrat atât de adânc printre reflexele necondiționate ale unui lider pesedist încât șefii acestui partid – ca și marionetele lor din administrația centrală – își lasă moștenire, își transmit de la unul la altul, aproape genetic, această adaptare dobândită în decenii de păcălit poporul.

Ultimul contaminat este chiar premierul României, domnul Mihai Tudose, cel care ne tot repetă, agresiv, de la scandalul salariilor lipsă pentru militari încoace, că putem sta liniștiți, rectificarea bugetară va fi pozitivă. „A fost o alarmă falsă, sunt bani“, ne-a asigurat prim-ministrul nu mai departe de vineri. Și tot Tudose declara hotărât: „Rectificarea pe care domnul ministru de Finanţe o va prezenta este pozitivă“.

Numai că cifrele publicate de Ministerul Finanțelor vineri seară, după ora 22  (un obicei care devine, de asemenea, o emblemă a PSD), arată că pozitivul este, de fapt, negativ. Asta pentru că veniturile la care se raportează bugetul de stat au scăzut cu 1,3 miliarde lei, iar cheltuielile pe care statul se angajează să le facă au scăzut cu 347 milioane de lei. Asta în condițiile în care investițiile sunt deja la minimul ultimului deceniu. Finanţele estimează venituri mai mici din impozitul pe profit, impozitul pe venit, ba chiar şi din taxa pe valoare adăugată.

Totuși, deși s-a contrazis cu propriul Minister de Finanțe, în delirul său de minciuni, Mihai Tudose a spus și un adevăr: „Când ai o rectificare pozitivă, nu poate fi vorba despre lipsă de bani pentru lefuri, pensii“. Premierul a denunțat, încă o dată, care e singura filosofie a guvernului său: dăm la gunoi viitorul, doar pentru a satisface orgoliul șefului, al lui Dragnea, de a livra acum electoratului său pensii mărite și salarii exagerat de mărite. Finanțele scriu negru pe alb că, în comparație cu primul semestru al lui 2016, anul acesta „s-au înregistrat creșteri semnificative ale cheltuielilor publice în cazul cheltuielilor de personal (+19,5%)“.

Iar pentru a face rost de banii necesari pomenilor postelectorale, Cabinetul Tudose a tăiat tocmai de la investiții, adică de la domeniile care pot aduce plusvaloare nu doar în prezent, prin creare de locuri de muncă, dar și în viitor, prin faptul că, de exemplu, o autostradă nou-construită este utilă, din punct de vedere comercial, decenii la rând. 

Ministerul Transporturilor a rămas, așadar, fără 6,2 miliarde de lei. De asemenea, bani a pierdut Ministerul Dezvoltării, fapt ce poate confirma natura dezastrului în care se află statul, care taie 2 miliarde de lei de la pușculița lui Dragnea pentru primarii fi­deli. Chiar și la Ministerul Apărării, unde a devenit publică criza de salarii, se taie 300 de milioane de euro – “cheltuielile de capital“.

Evident, ca de obicei în ultimele trei decenii, se iau din nou bani de la Cercetare (-318 milioane de lei, dar oricum nu avem nevoie de cercetare, bine că iau foștii securiști și milițienii pensii speciale) și de la Educație, care pierde 239 de milioane de lei în plină criză a manualelor. În schimb, Serviciul Român de Informații primește în plus o sumă aproape similară cu cea luată de la Educație, adică 298,9 milioane lei, „în principal pentru plata drepturilor salariale și a pensiilor militare de stat, precum și pentru programe majore de achiziții derulate de instituție“. Probabil că a mai rămas o parte din populație neinterceptată și e nevoie urgentă de altă aparatură.   


Urmăreşte-l pe jurnalistul Răzvan Chiruţă şi pe reţelele sociale

Comentarii

 • baraba

  13 septembrie 2017 12:14

  Toti cei care conduc tara si care sunt la putere, sunt total nepregatiti profesional si ca atare mint cu nerusinare despre tot si toate. Numai ca am ajuns in puctul in care tara e la pamant, furtisaguri de zeci de milioane de euro, pensii speciale date fara rusine si cate si mai cate. Intreb si eu Oare s a gasit filonul de aur care salveaza RO? Minciuni sfruntate ca suntem cu economia pe plus. Hoti care niciodata nu vor fi trasi la raspundere. Totul se musamalizeaza mai devreme sau mai tarziu. Pacat ca stam linistiti si asteptam colapsul care este iminent.

  raspunde comentariului
 • Gheorghe

  11 septembrie 2017 13:25

  Va oferim lucru pe internet cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON lei noi lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email paraschiv_ghrghyahoo.com

  raspunde comentariului
 • PANA CAND????

  11 septembrie 2017 10:41

  O fi adevarat ce toti politicienii mint, unii prin omisiune, adica spun doar ce le convine. Dar nu vedeti ca astia au devenit obraznici, agresivi si nerusinati? Te mint in fata si cu zambetul pe buze. E o advarate epidemie a minciunii care creaza un univers paralel, fara legatura cu viata reala. Exact ca si in scenetele Divertis, doar ca nu sunt glume si de ras, sunt tragedii si de plans. PANA CAND?!!!!!

  raspunde comentariului
 • Daniel

  11 septembrie 2017 8:39

  Nu este adevarat ca primul ministru sau oricare dintre ministri minte, ar alege minciuni mai "plauzibile"- si un copil stie sa faca asta.Ei doar sunt total nepregatiti, nu au studii reale, experienta pozitiva nu temporala, adica stat in functie... zero, aptitudini de a ocupa acele posturi, zero.Aici in Germania, acesti ministri in frunte cu primul ministru si-ar gasi cu greu un loc de munca la o firma de curatenie...

  raspunde comentariului
  • Vai de noi

   11 septembrie 2017 9:02

   DANIEL 100 adevarat, astia sunt niste incompetenti parveniti fara nici un fel de valoare, profesionala sau umana. Suntem intregi la cap de acceptam sa ne conduca asemenea specimene?

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design