Liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu au refuzat la consultările cu Traian Băsescu orice formulă de negociere, reuşind să aducă pe agenda publică un subiect nou, despre care colegii lor socialişti şi liberali au aflat în direct de la televizor: alegeri parlamentare anticipate până la sfârşitul acestui an. Discuţiile dintre preşedinte şi liderii USL despre reforma constituţională şi regionalizarea ţării au fost transmise în direct şi oricine a putut vedea un Băsescu dispus la concesii, dar fără o strategie clară faţă în faţă cu doi lideri politici, care nu mai vor să cadă în plasa întinsă de la Cotroceni, dar care nici nu au prea multe opţiuni.
Ponta şi Antonescu se bat pentru rolul tenorului din vodevil, fără să-şi dea seama că locul e ocupat deocamdată. Amândoi ştiu că nu vor rezista în războiul politic până în 2014, când îi expiră mandatul lui Traian Băsescu şi caută soluţii să vină la putere cât sunt încă pe val.
Victor Ponta şi Crin Antonescu se tem, însă, de alegerile de anul viitor, pe care după socotelile sondajelor de opinie ar trebui să le câştige fluierând. Se tem fiindcă Băsescu este imprevizibil, iar ei sunt încă traumatizaţi de surprizele neplăcute, fără compensaţii din campania prezidenţială de acum doi ani. De aceea caută forme de consens pentru a-şi lua revanşa, fire prin apeluri populist-naţionaliste, fie prin metode legale, dar brutale de răsturnare a şefului statului.
În vreme ce Crin Antonescu anunţă periodic posibilitatea suspendării lui Traian Băsescu printr-o schimbare a majorităţii parlamentare, Victor Ponta părea mai realist şi refuza să vorbească despre această soluţie. Totuşi, între timp şi-a pierdut răbdarea şi a anunţat de la Realitatea tv că speră într-o schimbare democratică, în aşa fel încât Băsescu să nu ajungă să plece ca Mubarak. Preşedintele socialist a mai vânturat această idee, iar acum o reia cu gândul că poate, ceilalţi admiratori ai revoluţiei permanente din România ar putea să o pună în practică. Partidul condus de Victor Ponta este marcat de tradiţiile insurgenţei folosite în exces pe vremea lui Ion Iliescu, dar tânărul lider PSD uită că de atunci lucrurile s-au schimbat, iar România a intrat în rândul statelor civilizate odată cu aderarea la UE.
Admirator declarat al revoluţionarului comunist Che Guevara, Victor Ponta instigă la violenţă, afişându-şi ignoranţa deliberată odată cu zâmbetul juvenil. Nu argumentează, nu demonstrează, nu explică, ci doar denunţă şi cheamă la luptă, avertizându-i pe români că ar putea experimenta scenariul egiptean sau chiar mai rău. Fiindcă după toate relele pe care le-a făcut, Băsescu împinge îi aceste în aceste zile pe democrat-liberali spre un compromis rapid cu maghiarii pentru regionalizarea României. Crin Antonescu, şeful liberalilor s-a opus de la început grabei prezidenţiale pe motiv că nu acceptă concesionarea unor părţi din România către UDMR şi că preferă varianta Ceauşescu de negocieri prelungite. Dacă fostul dictator a avut nevoie de trei ani pentru reorganizarea administrativă, de ce să nu se temporizeze această idee până când vine USL la putere.
Victor Ponta şi Crin Antonescu au o înţelegere eronată a istoriei sau poate doar joacă rolul naivilor nevinovaţi pentru a-şi rezolva problemele de supravieţuire. Cei doi şefi ai USL ştiu, totuşi, că demagogia are mai mult success decât orice analiză lucidă, de aceea invocă fie necesitatea violenţei legitime, cazul Mubarak, fie răsturnarea puterii prin forţarea regulilor constituţionale, soluţia Felix.