Armata Română: Dezarmată, decapitată și fără solde? În interesul cui? | OPINIE

de Sabina Fati , 07 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 20:05, 06 septembrie 2017
Armata Română: Dezarmată, decapitată și fără solde? În interesul cui? | OPINIE

Atunci când armata unei țări devine monedă politică de schimb, dușmanii din interior devin mai periculoși decât cei din exterior: militarii sunt neputincioși, dar enervați, potențialii inamici își râd în barbă și-și freacă mâinile mulțumiți, în vreme ce liderii puterii se ocupă doar de interesele lor meschine.

Guvernul a cheltuit banii pe măsuri populiste, punând sub semnul întrebării lefurile soldaților, iar ministrul demisionar al Apărării, Adrian Țuțuianu, a făcut public acest adevăr, fără să-i pese de efectele secundare asupra țării. Se pare că în acest fel nu ar fi vrut doar să plece dintr-un loc devenit incomod, ci și să se răzbune pe planul șefilor săi, care hotărâseră să-l mazilească în urmă cu mai multe zile. Printre ofițeri zvonurile despre întârzierea salariilor circulau însă de două săptămâni.

În spatele acestor divergențe, care la prima vedere par minore, România se autodestabilizează, fără să-și dea seama. Poate doar din cauza ignoranței și a orgoliilor nemăsurate ale celor aflați la putere sau, poate, și cu puțin ajutor din afară, venit pe fondul unei guvernări incoerente sau chiar cu unele complicități.

Armata Română este dezarmată, decapitată și lăsată fără solde. Peisajul dezolant al cimitirului de armament sovietic care ține loc de tehnică militară modernă a fost completat cu exodul ofițerilor, care au trecut în rezervă fiindcă în destule situații pensiile lor s-au dovedit mai mari decât salariile. Acum, cei activi riscă să rămână și fără lefuri. Fidelitatea militarilor față de rolul tradițional al Armatei este împinsă, parcă intenționat, la limită. Cine are interesul să demonstreze că România e o țară vulnerabilă, că Armata nu mai are în fruntea ei prea mulți profesioniști, de vreme ce mai mult de jumătate din generalii și coloneii ei au ieșit la pensie; că atașamentul militarilor față de țara lor scade atunci când rămân fără bani; că, așa cum a văzut o lume întreagă de Ziua Marinei, coasta Mării Negre este total descoperită?

Toate aceste detalii sunt probabil cunoscute de eventualii inamici ai României, dar afișarea lor prin manevrele exhibi­ționiste ale Guvernului nu face decât să umilească Armata Română în văzul întregii lumi. Ar putea fi un experiment periculos, dacă nu cumva e mai mult decât atât. 

Comentarii

 • Costin Stefan

  12 septembrie 2017 12:15

  ,,STRADA,, SA IMPUNA GUVERN DE UNIUNE NATIONALA, CU CATALIN AVRAMESCU PREMIER. Tara trebuie sa mearga, unita, intr-o singura directie SPRE VEST. Degringolada trebuie sa inceteze. Salariile si pensile speciale trebuie desfiintate si legea trebuie respectata de toti cetatenii in egala masura. Infractorii, incompetentii, antioccidentalii si toti politicienii antistatali ori pusi pe capatuiala, trebuie inlaturati din orice functie de decizie din institutiile statului. Trebuie sa avem doar doua partide politice PARTIDUL SOCIAL si UNIUNEA NATIONALA, ambele democrate si de egala incredere pentru popor. Putem realiza acest lucru, daca iesim in strada cat mai multi, in toate judetele, si manifestam pasnic si fara intrerupere, pana cand se instaleaza UN GUVERN DE UNIUNE NATIONALA, constituit din oameni de incredere, cunoscuti in tara ca sunt competenti si patrioti. NU MAI PUTEM CONTINUA C U DOUA ROMANII SUB ACELASI ASTERNUT.

  raspunde comentariului
 • Cum ati votat dragi romani asa siguranta aveti ! psd-ul este contra tarii si apoporului roman , este partidul coruptilor . si omoara acum Romania ... si o sa ia mohamedani de la m

  12 septembrie 2017 12:09

  Da Romania este vulnerabila sub psd-ul corupt si antiromanesc.

  raspunde comentariului
 • Secu

  12 septembrie 2017 7:53

  In caz de razboi sa-i trimita pe nepotii lui Coposu, Ratiu si campeanu si pe toate progeniturile de la asociatia fostilor puscariasi de drept comun ca au stiut sa fure o tara pana la faliment total. In caz de razboi, noi o sa ne dam pe trotineta in fata MApN-ului si o sa facem pipilica pe ordinul de incorporare . Foarte simplu cum de ani de zile tovarasii de dreapta au declarat crima de razboi integritatea Romaniei in campaniile pe frontieristi, orice mobilizare a armatei romane poate fi blocata pentru ca nimeni nu vre sa fie ,,criminal de razboi", asa ca noi o sa ne ducem voluntari in armata lui Putin asa cum s-a dus Walter Roman voluntar in armata lui Stalin. Ura Stalin, Ura pobeda.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  11 septembrie 2017 15:06

  DNA DE CE NU VREA, SA NE SCAPE DE DRAGNEA. CA BUGETUL A UCIS SI-A FURAT HOTEL TURRIS.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  11 septembrie 2017 13:33

  JUSTITIA SA RECUPEREZE HOTELUL TURRIS ! Nu este un ordin al meu, al unui postaci. Este dorinta poporului roman, ca institutia pe care o plateste, DNA=DIRECTIA NATIONALA ANTICORUPTIE, sa instrumenteze urgent dosarul ,,HOTELUL TURRIS,, pe care pCJT= presedintele Consiliului Judetean Teleorman, LD= Liviu Dragnea, la furat in decembrie 2009, folosindu-se de sotia sa Bombonica. Abuzand de functia sa de pCJT, LD a trecut hotelul statului pe numele sotiei sale, ca ,,RESTITUIRE A FOSTEI PROPRIETATI A SOTIEI BOMBONICA,,- conform unei declaratii mincinoase de avere a lui LD. In realitate, Bombonica a ,,cumparat,, Hotelul Turris in dec. 2009, cu suma infima de 214.320 de lei, cand costa in realitate 110.770.151 de lei, conform evaluarii DGFPT=DIRECTIA GENERALA a FINANTELOR PUBLICE TELEORMAN. In 2011, DGFPT a impus-o pe sotia lui LD, Bombonica, proprietara prin furt a Hotelului Turris, sa plateasca statului 31,2 milioane de lei= aproximativ cu 7,5 milioane de euro, pentru evaziune fiscala. Suma reprezenta numai impozitul pe profitul hotelului, care nu a fost platit de ,,proprietara,, Bombonica. Familia Dragnea a refuzat sa plateasca impunerea. Ca urmare, in noiembrie 2011, ANAF a dat-o pe Bombonica in judecata la Tribunalul din Teleorman si dosarul a ajuns la ICCJ in 2012, unde a fost inregistrat cu numarul 6311-2-2012. Dar dosarul respectiv a fost blocat la PG de Nitu, unde sta blocat si in prezent. Din aceasta cauza, familia Dragnea nu a mai platit nimic din impunerea aceea de 31,2 milioane de lei. CEREM SA FiE READUS IN PROPRIETATEA STATULUI HOTELUL TURIS FURAT SI JUDECATI FOSTII SOTI DRAGNEA PENTRU TALHARIE BANDITEASCA. Nu te juca DNA cu vointa poporului, ca banditii n-au furat o gaina. AU FURAT UN HOTEL CU OPT ETAJE.

  raspunde comentariului
 • r adu

  10 septembrie 2017 16:55

  Spune autoarea ....... Armata Română este dezarmată, decapitată și lăsată fără solde. ....... referindu-se la prezent....... dar uită că Armata este lăsată și fără viitor........ adică fără respect ....... pensionarii militari fiind numiți, cu drag.......... nesimțiți...... și lăsați și fără pensii ........ că pensiile militare trebuiesc plafonate la nivel de asistați sociali.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  10 septembrie 2017 11:52

  PSD ESTE ANTINATIONAL SI PRORUS. De aceea, razboiul romano-roman, dezlantuit de Ion Iliescu, prin doua lovituri de stat criminale si sangeroase, nu inceteaza de 28 de ani. Majoritatea cetatenilor romani ne vrem, cum este si firesc, cu tara in UE, fiindca suntem latini. Ne vrem laolalta cu tarile EUROPEI, deoarece sunt civilizate si respecta legile si drepturile omului. De Rusia ne temem, fiindca este hulpava, ne-a inghitit Basarabia si Nordul Bucovinei si musca, de cateori poate, teritorii din tarile vecine. Datorita bogatiilor si a pozitiei geografice, tarii noastre nu i se va ingadui niciodata sa fie neutra si izolata. Si, dintre Europa si Rusia, este firesc sa ne lipim de Europa, unde suntem, in siguranta, langa fratii latini. Pesedistii si indeosebi liderii PSD-ului, incepand cu cei care l-au sprijinit pe Ion Iliesc si terminand cu cei din jurul lui Dragnea, au fost cu totii, chiar in mod fatis, prorusi si antioccidentali. De aici ni se trag toate necazurile. Fiindca ne spioneaza, pregatesc terenul si ajuta pe unde pot, cat pot, sa vina rusii, cum asteptam noi sa vina americanii sa ne elibereze. Aceasta este convingerea mea. Rusia a urat Romania mereu si PSD o serveste. De aceea PSD=FSN=PCR ne-a inecat de doua ori tara in sange, de aceea a distrus economia, de aceea a vandut industria pe spaga, de aceea ne tin de 28 de ani in pragul unui razboi civil. Fiindca Rusia ne vrea tara slabita. De aceea au jefuit Dragnea si Tariceanu tara, de aceea sunt sefi ai Camerelor Parlamentului Romaniei, de aceea ataca Justitia fara rusine si fara frica, FIINDCA PSD-ul SE SPRIJINA PE RUSI.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  10 septembrie 2017 11:52

  PSD ESTE ANTINATIONAL SI PRORUS. De aceea, razboiul romano-roman, dezlantuit de Ion Iliescu, prin doua lovituri de stat criminale si sangeroase, nu inceteaza de 28 de ani. Majoritatea cetatenilor romani ne vrem, cum este si firesc, cu tara in UE, fiindca suntem latini. Ne vrem laolalta cu tarile EUROPEI, deoarece sunt civilizate si respecta legile si drepturile omului. De Rusia ne temem, fiindca este hulpava, ne-a inghitit Basarabia si Nordul Bucovinei si musca, de cateori poate, teritorii din tarile vecine. Datorita bogatiilor si a pozitiei geografice, tarii noastre nu i se va ingadui niciodata sa fie neutra si izolata. Si, dintre Europa si Rusia, este firesc sa ne lipim de Europa, unde suntem, in siguranta, langa fratii latini. Pesedistii si indeosebi liderii PSD-ului, incepand cu cei care l-au sprijinit pe Ion Iliesc si terminand cu cei din jurul lui Dragnea, au fost cu totii, chiar in mod fatis, prorusi si antioccidentali. De aici ni se trag toate necazurile. Fiindca ne spioneaza, pregatesc terenul si ajuta pe unde pot, cat pot, sa vina rusii, cum asteptam noi sa vina americanii sa ne elibereze. Aceasta este convingerea mea. Rusia a urat Romania mereu si PSD o serveste. De aceea PSD=FSN=PCR ne-a inecat de doua ori tara in sange, de aceea a distrus economia, de aceea a vandut industria pe spaga, de aceea ne tin de 28 de ani in pragul unui razboi civil. Fiindca Rusia ne vrea tara slabita. De aceea au jefuit Dragnea si Tariceanu tara, de aceea sunt sefi ai Camerelor Parlamentului Romaniei, de aceea ataca Justitia fara rusine si fara frica, FIINDCA PSD-ul SE SPRIJINA PE RUSI.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  09 septembrie 2017 12:41

  NUMAI DE VOI MAI DEPINDE SA IESIM LA LUMINA ! Numai de jurnalistii inimosi si patrioti de la Romania Libera. Sunt jurnalisti patrioti in intreaga tara, dar eu n-am cum sa-i indemn pe toti. In voi am cea mai multa incredere, fiindca ii stiu pe ORCAN, CARTIANU si GHERMAN si voi ii stiti pe restul jurnalistilor din tara, care va pot ajuta sa uniti toti oamenii de bine, ca sa ducem tara cu hotarare spre vest, vindecata de ciuma rosie. Numai o UNIUNE A JURNALISTILOR PATRIOTI, cu oameni inteligenti deja raspanditi in toata tara si care pot comunica usor intre ei, poate uni fortat si rapid formatiunile politice de centru-dreapta in UNIUNEA NATIONALA. Si poate, mai departe, sa inscrie oameni valorosi si de incredere in UN. Tot ce avem de facut, este sa trimitem in viitorul Parlament vreo doua sute de oameni competenti, patrioti si sanatosi la cap, care sa indrepte Romania pe un drum bun si sigur pentru toti cetatenii tarii. Daca DUMNEZEU ar trimite maine PNL, sa guverneze singur si cu majoritate in Parlament, am ramane cu situatia din tara care dainuie de 28 de ani, chiar daca PNL ar mai fi carpit si cu UDMR sau cu alti neispraviti. Fiindca 90 la suta din politicienii pe care ii cunoastem, in frunte cu LUDOVIC ORBAN, fac politica pentru ei, nu pentru tara.

  raspunde comentariului
 • Sarmanii militari mor de foame!

  09 septembrie 2017 11:48

  Si ca sa fie si mai grav, PSD-ALDE au dezarmat-o cumparand cele 12 F16 si alocandu-i 2 din PIB. Pacat ca d-na autoare nu-si da seama ce tampenii debiteaza!.....Leo

  raspunde comentariului
 • Emil Aluas

  08 septembrie 2017 20:52

  TREBUIE sa continuam sa CREDEM in Armata Romana. Chiar daca NU este o institutie perfecta. Dar nu avem alternativa. Sunt absolvent al Scolii de Ofiteri in Rezerva de la Lipova, promotia 4 martie, 1977. Am iubit ce-am facut si ce-am invatat acolo. Prof. Emil Aluas, Activist Politic, Editorialist, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog emilauas.blogspot.com

  raspunde comentariului
 • Militar activ

  08 septembrie 2017 14:01

  Mai bine sclav in UE decat cârpă pt armată. Nu avem haine.hrană.respect.arme.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  08 septembrie 2017 4:23

  Orice ar face Romania va fi invinsa de Rusia in caz de razboi deci e preferabil sa fie invinsa usor si cu pierderi minime decat sa reziste mult cu pierderi mari de ambele parti. Efortul politicienilor Romani trebue sa fie evitarea razboiului caci rezultatul lui nu e un secret pentru nimeni. Romania este in situatia sudistilor care s-au luptat 4 ani cu Lincoln si tot ce au reushit a fost distrugerea totala a sudului care ar fi putut beneficia de clementa daca ar fi fost invins mai ushor. Romania poate fi distrusa si fara razboi doar platind ratele enorme pentru armamentul cumparat de la Americani. Daca Israelul ar fi fost obligat sa plateasca armamentul American din dotare azi nu ar mai exista statul Israel si ar fi murit de foame platind datoriile mai multi Evrei decat a ucis Hitler la Auscwitz.

  raspunde comentariului
 • Joaquin Murieta

  07 septembrie 2017 22:13

  Lasati orice speranta voi cei care inca nu ati plecat din iadul Basist din Romania ! Militarii nu sunt singurii ramashi fara salarii. S-au sin-ucis deja electronistii dupa ce Basescu a cumparat calculatore de import de 2 000 000 000 de dolari mituit de Microsoft si a distrus astfel industria electronica locala. Au innebunit de disperare inginerii aero-spatiali cand Iohannis si-a luat avion de import in loc sa circule cu Rom-BAC-ul. Acum constata si militarii ca s-au cheltuit banii pe F-16 si rakete si nu au mai ramas bani pentru salariile militarilor si nici macar pentru kerosenul necesar antrenarii pilotilor. Kim Jong Un le spune Coreenilor. "Trebue sa muncim ca sa nu ajungem si noi ca Romanii." Romania a ajuns etalonul dezastrului si decaderii folosit ca atare peste tot in lume. Nici o tara nu e nebuna sa atace Romania. E suficient sa astepte ca Romanii sa fie exterminati de boli si mizerie si apoi tara va putea fi luata si re-populata fara nici un efort militar. 2 000 000 de Romani au pierit deja ucisi de Occidentali si macelul continua si va continua cat timp va mai fi chiar si un Roman in viata.

  raspunde comentariului
 • Stan Patitu'

  07 septembrie 2017 19:27
 • Stan Patitu'

  07 septembrie 2017 19:27
 • Tepus

  07 septembrie 2017 18:37

  CAND HOTIA CARMUIESTE SI PROSTIA INSTRUIESTE, CHIAR DE E PAINE SI SARE, OMUL PIERE. TARA MOARE.

  raspunde comentariului
 • Tepus

  07 septembrie 2017 18:33

  S-A DUS VREMEA, CAND STATUL SE FEREA DE CETATENII HOTI. ACUM CETATENII SE FERESC DE STATUL HOT AL PESEDISTILOR, CARMUIT DE DRAGNEA.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  07 septembrie 2017 18:27

  Cred ca e ordin de departe, ca Gogon si Dragnea sa caute sa fie pregatiti SA-I CHEME.

  raspunde comentariului
 • emil

  07 septembrie 2017 18:14

  Ar fi bine daca ne=ar cuceri rusii ...am iesi si noi la pensie la 55 de ani nu la 65 cum vrea occidentu..

  raspunde comentariului
 • emil

  07 septembrie 2017 18:14

  Ar fi bine daca ne=ar cuceri rusii ...am iesi si noi la pensie la 55 de ani nu la 65 cum vrea occidentu..

  raspunde comentariului
 • emil

  07 septembrie 2017 18:13

  Ar fi bine daca ne=ar cuceri rusii ...am iesi si noi la pensie la 55 de ani nu la 65 cum vrea occidentu..

  raspunde comentariului
 • emil

  07 septembrie 2017 18:13

  Ar fi bine daca ne=ar cuceri rusii ...am iesi si noi la pensie la 55 de ani nu la 65 cum vrea occidentu..

  raspunde comentariului
 • emil

  07 septembrie 2017 18:13

  Ar fi bine daca ne=ar cuceri rusii ...am iesi si noi la pensie la 55 de ani nu la 65 cum vrea occidentu..

  raspunde comentariului
 • baciu Ardilean

  07 septembrie 2017 13:48

  In moment ce un diliu surpa muntii cu bomba lui si sperie mioarele.Puneti ca nici sef de spioni nu avem .Deci cine sa te mai cucereasca cand ne cucerim singuri.Eu nu am vazut inca de cei 2 la suta ceva al nostru sa ne apere de lupchi.garduri vechi ,bate putrede si putine branza putine,cani puturosi si mancaciosi.

  raspunde comentariului
 • nick

  07 septembrie 2017 13:41

  Psd lucreaza in interesul si impreuna cu Moscova,doar sistemul rusesec le poate garanta averile imense obtinute prin furt si minciuna.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  07 septembrie 2017 12:10

  TREZITI-VA ROMANI ! Dragnea creeaza ARMATA PSD, paralela si total independenta de ARMATA NATIONALA, pentru ocuparea militara a ROMANIEI de catre partidul lui Ion Iliescu. Nu este o gluma aceasta atentionare disperata pe care o fac. Carmuitorii pesedisti au anuntat public, ca vor crea O ARMATA DE VOLUNTARI, CARE VA EXECUTA NUMAI ACTIUNI ORDONATE DE PREFECTII DE JUDETE. Am sa prescurtez cu APSD=ARMATA PSD. Guvernantii lui Dragnea si Tariceanu au dat urmatoarele lamuriri 1. Ca noua armata se va numi GARDA CIVILA 2. Ca GC=GARDA CIVILA, va fi constituita numai din voluntari 3. Ca voluntarii din GC vor fi militari, cu grade si cu livrete militare 4. Ca militarii din GC vor executa numai ordinele emise de prefecti 5. Ca militarii din GC vor fi folositi in cazuri de calamitati incendii mari, inundatii mari, alunecari de teren deosebite, cutremure mari cu consecinte deosebite 6. Ca militarii din GC vor primi salarii. Dar si un copil stie ca prefectii sunt toti din PSD si din ALDE si, ca urmare, GC urmeaza sa execute numai ordine emise de PSD. Rezulta,in mod f. clar, ca GARDA CIVILA este, de fapt, ARMATA PSD, ca GC=APSD, fiindca si voluntarii, care se vor inscrie in GC, vor fi recrutati, marea lor majoritate, dintre membrii si simpatizantii PSD. Pai, isi inchipuie cineva, ca vom mai putea organiza macar un protest de strada, sau ca va mai putea fi scos de la guvernare PSD, dupa ce APSD va ocupa toate judetele, toata tara ? PSD, singur, va carmui tara dupa bunul plac. Si va chema rusii ! TREZITI-VA ROMANI SI NU-I PERMITETI LUI DRAGNEA SA INFIINTEZE ARMATA PSD. Trebuie sa avem numai o singura armata- ARMATA NATIONALA si orice militar se supune numai COMANDANTULUI ARMATEI NATIONALE si ordinile sunt emise numai de MARELE STAT MAJOR AL ROMANIEI. Sa reintroduca MSM serviciul militar obligatoriu si sa organizeze si GARZI JUDETENE supuse MSM, pentru interventii in cazuri de calamitati. Numai MSM poate emite ordine.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  07 septembrie 2017 11:51
 • In interesul cui???

  07 septembrie 2017 11:37

  In interesul rusilor bineinteles.

  raspunde comentariului
 • gica

  07 septembrie 2017 11:13

  Toti politicienii si sefi de stat,guvern si institutii ale statului din 90 incoace se incadreaza perfect la acuzatia de subminarea economiei nationale,subminarea puterii de stat,diversiune,genocid plus tradare.Pentru toate,mai putin pentru tradare Ceausescu a fost executat.Nu sunt de acord cu pedeapsa capitala dar cu munca silnica si confiscarea averilor pentru cei care au distrus si vandut tara votez cu doua maini.Pe de alta parte militarii sa-si aduca aminte sa sa nu uite ca in ciuda juramantului militar,cel vechi,fata de neam si tara,nu fata de politicieni,au fost complici tacit sau mai mult,prin indiferenta sau participarea activa la distrugerea tarii

  raspunde comentariului
 • Politizarea excesiva este cauza!

  07 septembrie 2017 10:54

  Daca tara este condusa politic excesiv, mai ceva decat pe vremea lui Ceausescu, aici se ajunge...din pacate. Nu va mai dura putin si se vor reactiva raportarile de productii record P Daea are experienta... si situatia financiara excelenta .... RUSINE, cu repetenti si borfasi nu se poate conduce Romania pentru a deveni o tara de succes !!! ALEGERI ANTICIPATE !!!

  raspunde comentariului
 • Julius-Viorel Jancu

  07 septembrie 2017 9:26

  Dupa citirea unui astfel de articol, cred ca Putin are de ce ride ! - Si nu numai el !

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design